neron Posted April 1, 2013 Report Share Posted April 1, 2013 (edited) Czekając na Prawdziwą Wiosnę wspominam Zeszłoroczny wypad na moją ulubioną miejscówke Rafę nad rzeką Bug! Jedną z najbardziej dzikich rzek w Polsce jest Bug. Zróżnicowane dno inieprzewidywalne jej urozmaicenie (kamienie, korzenie i karpy). Jak copewien czas wyskakuję na ryby aby odpocząć od normalnego życia, któreczasem jest męczące. Tym razem wybrałem się z moim dobrym znajomymPiotrkiem oraz Ojcem i jego Bratem Jaśkiem. Jest sobota 24.06.2012. Z początku naszym głównym celem było wędkowanie wnocy. Z opowieści tamtejszych mieszkańców niedalekiej wsi Rafawynikało, że można złowić tam sporego Suma. Oczywiście przyjechaliśmykoło godziny 15ej. Do wieczora cel biała ryba.Wujkowi nie chciałoprzezbrajać się sumówki więc od razu rzucił na wielkim haczyku zzadziorami kilka białych robaków. O dziwo to na jego wędkę wzięłapierwsza ryba. Wszyscy myśleliśmy, że skoro to wielki haczyk to musi byćSum. Jak się później okazało był to blisko 40cm Leszcz. Potem braniaucichły. Przez cały czas dopisywała świetna pogoda. Zero chmur ani deszczu nahoryzoncie. Wszystko wskazywało na to, że może być ciekawie. Wieczoremrazem z Piotrkiem zmieniliśmy taktykę. W ruch poszła kanapka z białego iczerwonego robaka. Była godzina może 21:30 i Piotrek przyciął rybę nadrgającą. Poleciałem z podbierakiem bo od razu było widać, że ryba niejest maleńka. Po raz kolejny do podbieraka trafił Leszcz podobnejwielkości. Przez całą noc mieliśmy co robić. Nie brały Sumy, a Leszcze.Ja złapałem dwa ale nie zbyt duże. Poszedłem więc spać uzbrajającjeszcze dwa Feederki kanapeczką. Po krótkim śnie wstałem koło godziny4ej. Piotrek już siedział nad wędkami. Mój wujek i Ojciec spali dalej.Koło godziny 5:30 na mojego "Corala" branie! Piotrek łap za podbierak.Cholera ciężko to chyba będzie Sum pomyślałem. Po kilku minutach holu nażyłce 0.20 i przyponie 0.16 z maleńkim haczykiem w rozmiarze "14"ukazała mi się wielka płachta. Nie ukrywam że serce zaczęło mi mocniejbić... To Leszcz! Delikatnie prowadziłem rybę w podbierak jednak niejedno krotnie pikowała tak mocno, że byłem zmuszony moczyć szczytówkę wwodzie.Na szczęście po kilku dobrych minutach Ryba ląduję w Podbieraku! O godzinie 9:00 mogliśmy już spełnieni jechać spokojnie do domu! Kolejna wyprawa nad wodę zakończyła się miłym Sukcesem! Pozdrawiam!!! Edited April 2, 2013 by neron Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Ozet Posted April 2, 2013 Report Share Posted April 2, 2013 Za oknem zima a tu takie letnie klimaty. Wyczuwa się w Twoim tekście taki fajny młodzieńczy zapał do wędkowania. Proponuję aby utworzyć na forum dział :"Przygoda wędkarska". Link to comment Share on other sites More sharing options...
neron Posted April 2, 2013 Author Report Share Posted April 2, 2013 (edited) Wspominałem o tym Administracji forum Pozdrawiam Edited April 2, 2013 by neron Link to comment Share on other sites More sharing options...
wind Posted April 2, 2013 Report Share Posted April 2, 2013 Proponuję aby utworzyć na forum dział :"Przygoda wędkarska". Myślę, że blog na forum będzie idealnym miejscem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
neron Posted April 2, 2013 Author Report Share Posted April 2, 2013 Myślę raczej o pisaniu na każdy temat... I na bierząco nie chce tworzyć kolejnego bloga... raczej chcę się podzielić wiadomościami z Kolegami i Koleżankami z forum. Tak to widzę... Myślę, że dodanie jednego działu typu "Wyprawy Wędkarskie" sciągnię na forum więcej czytelników i dyskusja będzie zdecydowanie ciekwasza, a co za tym idzie Konkretna! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts