Jump to content

Na ryby z synem

Recommended Posts

Witam kolegów mam taki mały dylemat.

Otóż mój prawie 19 letni syn jest upośledzony, bardzo podoba mu się jak zabieram go na ryby do tej pory jedynie na łowiska komercyjne, gdyż syn nie posiada karty wędkarskiej.

Powiedzcie mi proszę czy jest jakaś możliwość abym mógł go zabierać na normalne łowiska PZW wykupując mu jakieś pozwolenie ? bo raczej szans na to aby zdawał na kartę wędkarską nie widzę z uwagi na jego chorobę.

Pozdrawiam,

Rafał

Najprościej skontaktować się z organizacją, która może cokolwiek wiedzieć na ten temat, czyli udać się  na stronę http://culani.org.pl/

Jest też możliwość innego rozwiązania i od razu proszę o wybaczenie jeśli "poślizgnę" się w opisie sytuacji.

Powinien kolega udać się do Zarządu Okręgu z wszystkimi dokumentami opisującymi prawną sytuację niesprawności syna. Podejrzewam, że ma kolega pełną odpowiedzialność za syna, który nie osiągnie prawnej samodzielności. PZW nie przewiduje takiej sytuacji w stosunku do dzieci, oprócz tych do lat 14-tu i po to ta wizyta aby uznali jego członkowstwo jako nieletniego. Oczywiście o ile chce kolega aby syn został członkiem PZW a wpis o wędkowaniu pod opieką mogą dokonać w legitymacji i karta wędkarska nie będzie potrzebna. Jeśli jednak nie chce kolega aby syn został członkiem PZW to jest jeszcze jedna możliwość. Należy napisać pismo do Starostwa, które wydaje karty wędkarskie, a jeszcze lepiej umówić się na rozmowę i przedstawić całą sytuację oraz prośbę o wydanie karty wędkarskiej z pominięciem procedury prawnej.

Można jeszcze spróbować dodatkowo uzyskać zaświadczenie od lekarza prowadzącego o pozytywnym wpływie wędkowania w procesie rehabilitacji. Urzędnicy lubią mieć mocne podkładki przy podejmowaniu nietypowych decyzji. Niestety wszystko będzie odbywać się normalnie, jak w życiu, czyli można trafić na rozumnego człowieka, który nie będzie widział w tym problemu, lub na zwykłego "taboreta". Pozytywne w tym jest to, że zaczynając od niskich urzędników zawsze można będzie pójść oczko wyżej, czyli w przypadku PZW wystosować prośbę do ZG PZW a w przypadku urzędu do burmistrza lub wojewody.

Dziękuję pięknie za pomoc.

Udam się zatem najpierw do mojego okręgu i popytam jak oni to widzą, a jeśli będą jakieś problemy wtedy będę próbował innych możliwości, najważniejszą dla mnie informacją jest to, że ewentualnie można go wpisać do karty jako uprawnionego do wędkowania pod opieką.

Pozdrawiam serdecznie,

Rafał

• 3 months later...