www.wiazarydachowe.pl Posted September 12, 2013 Report Share Posted September 12, 2013 Witam, a ja mam takie pytanie- raz na wyprawie dorszowej na Admirale podczas płyniecia na łowisko rozwinął się temat jedzenia pod każdą postacią i padło hasło "Tatar" - oczywiście w naszej myśli było tradycyjny wołowy. Z kolei ktoś z uczestników tej wyprawy mówił że robi się tatary właśnie z dorsza, o są ponoć przepyszne... Może ktoś z Was słyszał lub zna przepis, i chciałby się nim podzielić... Zapraszam do rozmowy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
grzybek Posted September 12, 2013 Report Share Posted September 12, 2013 Oczywiście, że tatara można zrobić z dorsza. Lepsze są te mniejsze ryby ale wcale nie należy odżegnywać się od większych. Można mięsko skrobać jak i mielić czy ciąć w kostkę. Sposób i przyprawy taki sam jak z mięsem wołowym lub koniną czy z trocią albo łososiem. Stosuję sól, pieprz, drobno posiekaną cebulkę, żółtko jajka, przyprawę do zup (Maggi lub Knorr), sok z cytryny. Link to comment Share on other sites More sharing options...
www.wiazarydachowe.pl Posted September 18, 2013 Author Report Share Posted September 18, 2013 o w morde, akurat mam 3 świeże dorsze. Dzisiaj robie , napisze jak wyszło... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Areh Posted September 21, 2013 Report Share Posted September 21, 2013 3 dni minęły. Czyżbyś ciągle jadł? A może z WC do tej pory nie wyszedłeś? Link to comment Share on other sites More sharing options...
erni Posted October 25, 2013 Report Share Posted October 25, 2013 Hmmm tatar z dorsza,oczywiście,może być z dorsza,łososia,śledzia,wołowy,z koniny jest wiele rodzajów tatara jak widzisz.Najbardziej popularnym chyba jest tatar wołowy z polędwicy oczywiście co do dodatków to trudno mówić lub ujednolicić przepis spotkałem się naprawdę z kilokoma wersjami,jedni lubią tatara wołowego z rybą drudzy nawet nie chcą o tym słyszeć ale wolą więcej za to musztardy.Spotkałem się również z tatarem z łososia wędzonego....niby nie surowe mięso(wędzone w gorącym dymie) a tatar. Tak jak napisał grzybek też może być jak najbardziej(ale jak dla mnie dodawanie magi do tatara to herezja-wybaczcie zboczenie zawodowe) reszta jak najbardziej może być Z resztą po pewnym czasie chyba już mnie nic nie zdziwi spotkałem się że ludzie chca nawet ocet balsamiczny do tatara,więc w tych szasach kulinaria to jeden wielki wyścig smaków....... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now