Jump to content

Tatary z Dorsza- ktoś słyszał?

www.wiazarydachowe.pl
 Share

Recommended Posts

Witam, a ja mam takie pytanie- raz na wyprawie dorszowej na Admirale podczas płyniecia na łowisko rozwinął się temat jedzenia pod każdą postacią i padło hasło "Tatar" - oczywiście w naszej myśli było tradycyjny wołowy. Z kolei ktoś z uczestników tej wyprawy mówił że robi się tatary właśnie z dorsza, o są ponoć przepyszne...

Może ktoś z Was słyszał lub zna przepis, i chciałby się nim podzielić...

Zapraszam do rozmowy.

Oczywiście, że tatara można zrobić z dorsza.

Lepsze są te mniejsze ryby ale wcale nie należy odżegnywać się od większych.

Można mięsko skrobać jak i mielić czy ciąć w kostkę.

Sposób i przyprawy taki sam jak z mięsem wołowym lub koniną czy z trocią albo łososiem.

Stosuję sól, pieprz, drobno posiekaną cebulkę, żółtko jajka, przyprawę do zup (Maggi lub Knorr), sok z cytryny.

• 1 month later...

Hmmm tatar z dorsza,oczywiście,może być z dorsza,łososia,śledzia,wołowy,z koniny jest wiele rodzajów tatara jak widzisz.Najbardziej popularnym chyba jest tatar wołowy z polędwicy oczywiście co do dodatków to trudno mówić lub ujednolicić przepis spotkałem się naprawdę z kilokoma wersjami,jedni lubią tatara wołowego z rybą drudzy nawet nie chcą o tym słyszeć ale wolą więcej za to musztardy.Spotkałem się również z tatarem z łososia wędzonego....niby nie surowe mięso(wędzone w gorącym dymie) a tatar.

Tak jak napisał grzybek też może być jak najbardziej(ale jak dla mnie dodawanie magi do tatara to herezja-wybaczcie zboczenie zawodowe) reszta jak najbardziej może być Z resztą po pewnym czasie chyba już mnie nic nie zdziwi spotkałem się że ludzie chca nawet ocet balsamiczny do tatara,więc w tych szasach kulinaria to jeden wielki wyścig smaków.......