grzybek Posted September 17, 2013 Report Share Posted September 17, 2013 (edited) Od lat używam woblerów do połowu szczupaka, okoni, sandacza. Wcześniej preferowałem wobki Rapali ale od kiedy dostałem kilka woblerów od kolegi Jacka, pieszczotliwie nazywanego "Góralem" nie łowię praktycznie na nic innego. Najczęściej łowię teraz w trollingu. Późną jesienią preferuję metodę opadu ale przez wiosnę i lato aż do późnej jesieni te techniki mieszają się. Okonia wolę łowić na boczny trok, sandacza z opadu ale nie odpuszczam trollingu. Większość ryb sezonu 2013 wyjąłem właśnie tą metodą. Bezsprzecznie preferuję bardzo dobre woblery Jacka. Nie dość, że cieszą oczy kolorem, kształtem, pracą to dają imponujące efekty. Celowo omijam miejscówki szczupacze, wolę łowić sandacze i okonie ale oczywiście, zdarzają się przyłowy. Trafi się czasem jakiś zębaty, bolek czy sum. Moja życiowa ryba, sum 1,5m/20kg też był takim przypadkowym przyłowem na wobler Górala. Przyznaję, że jest to mój kolega i cenię sobie jego przyjaźń ale to nie wpływa na moją ocenę jego rękodzieł. Próbuję woblerów innych producentów ale pewnie tak jak każdy wędkarz wierzę w skuteczność sprawdzoną na wodzie w której sam łowię. Wędkuję najczęściej na Martwej Wiśle i tą wodę preferuję. Tu złowiłem swoje największe sandacze, okonie, bolenie i suma. Często użyczam tych woblerów wędkującym na mojej łodzi kolegom. Łowią swoje życiówki trotyldy, okonia czy sandacza. Ja wierzę w te woblery, dla mnie są najlepsze. Edited September 17, 2013 by wind przeczytaj jeszcze raz regulamin galerii. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Domek29 Posted September 17, 2013 Report Share Posted September 17, 2013 Wiesz może czy twój kolega sprzedaje te woblery? Jak tak to w jakiej cenie bo byłbym chętny. Link to comment Share on other sites More sharing options...
grzybek Posted September 17, 2013 Author Report Share Posted September 17, 2013 czy twój kolega sprzedaje te woblery? Upewniłem się i jednak Góral nie sprzedaje tego modelu woblera. Robi ich niewiele, sporo przy nich pracy i nakładów - po prostu nie opłaca się znając realia rynku. Ten kształt i wielkość rezerwuje tylko dla najbliższych kolegów. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jotes Posted September 17, 2013 Report Share Posted September 17, 2013 Ten kształt i wielkość rezerwuje tylko dla najbliższych kolegów. E! Kolegów i sklepów. Górale A swoją drogą, jeśli pracę mają tak agresywną na jaką wyglądają - a wyglądem do złudzenia przypominają Sieki - to muszą być łowne. Ja z kolei, gdy jeszcze trollingowałem, to przede wszystkim właśnie na Sieki. Link to comment Share on other sites More sharing options...
grzybek Posted September 17, 2013 Author Report Share Posted September 17, 2013 E! Kolegów i sklepów. To nie są te same woblery Jarku. Różnice są mało widoczne, wręcz niuanse i to czyni różnicę. Kolory, uzbrojenie, szata to nie wszystko. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jotes Posted September 17, 2013 Report Share Posted September 17, 2013 Najważniejsze, że łowne - reszta się nie liczy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
grzybek Posted September 30, 2013 Author Report Share Posted September 30, 2013 Od wczoraj mam już komplet ryb drapieżnych na te woblery w tym roku - wreszcie dopisał się szczupak. Tak więc: sum, sandacz, szczupak, boleń, okoń... czego chcieć więcej? Mało jest szczupaka w łowisku w którym obecnie wędkuję. Ten był pierwszy, którego tam widziałem i złowiłem. Uderzył i walczył jak sandacz. Link to comment Share on other sites More sharing options...
grzybek Posted October 8, 2013 Author Report Share Posted October 8, 2013 (edited) Wcześniejsze rybki na te woblery: trotka 63cm złowiona przez Sławka w kanale Motławy! sum 1,5m z Martwej Wisły oraz inne rybki z ostatnich tygodni Sandacze, bolenie, szczupaki, okonie woblera 7cm nawet w tym pysku nie widać! myślę, że to nie ostatnie fotki w tym roku Edited October 8, 2013 by grzybek Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pawel Posted October 9, 2013 Report Share Posted October 9, 2013 Tak racja Woblery "Górala" naprawdę są skuteczne. Zawsze uważałem, że nie ma lepszych woblerów jak Salmo. Dodam jeszcze ,że na mazurskich jeziorach również mój tato ma świetne wyniki na te woblery. połamania Link to comment Share on other sites More sharing options...
grzybek Posted October 14, 2013 Author Report Share Posted October 14, 2013 Ostatnio dostałem od Jacka kolejną partię wobków dedykowanych dla mnie Nie widzę potrzeby rozpisywania się na temat skuteczności tych przynęt. Świadczą o tym wyniki moje i kolegów, którzy ich używają i opisują w wątku Wieści znad wody. Link to comment Share on other sites More sharing options...
grzybek Posted October 15, 2013 Author Report Share Posted October 15, 2013 No i kolejne, dzisiejsze rybki na te wobki. Skusiły się okonie, boleń, szczupak, sandacz Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts