grzybek Posted October 8, 2013 Report Share Posted October 8, 2013 Dzisiaj z autopsji mogę potwierdzić wyjątkowo marny smak dużego szczupaka. Przypomina mi majowego esoxa po tarle, którego od lat nie łowię. Nie dość, że żal mi wytartego, wymęczonego zwierzaka to i smak ma podły. Jeśli zdarzy mi się kolejny raz złowić mamuśkę bez wahania wypuszczę ją do swojego środowiska. Bez znaczenia będzie dla mnie dylemat, czy jest szkodnikiem czy dobrym reproduktorem w łowisku. Link to comment Share on other sites More sharing options...
wind Posted October 8, 2013 Report Share Posted October 8, 2013 Może przed smażeniem trzeba było poczytać rady kolegów z tego tematu?? Link to comment Share on other sites More sharing options...
grzybek Posted October 8, 2013 Author Report Share Posted October 8, 2013 (edited) NIE Daniel... Nie zamierzam próbować nawet. Zjadłem dużo ryb bo nawet Bozia nakazuje raz w tygodniu ale lubię zjeść ze smakiem. Wolę już złowić mniejszego i udusić w masełku. Duże będę wypuszczał. Bezapelacyjnie. Jedynie kotleciki w zupie rybnej fifty/fifty z mięskiem troci norweskiej łagodziły smak. Jako, że od lat w zasadzie nie łowię leszczy ani szczupaków dopiero teraz przypomniałem sobie o jednej z zasad wędkarstwa: leszcz od półtora, szczupak do półtora kilo - nic dodać, nic ująć Edited October 8, 2013 by grzybek Link to comment Share on other sites More sharing options...
Docio Posted October 9, 2013 Report Share Posted October 9, 2013 Ooooo leszczyk, mniam. Weź takiego 2 - 2,5kg złowionego jesienią, uwędź na zimno, daj dobę odpocząć w przewiewnym chłodzie i...bez litra przedniej okowity nie podchodź bo rybę i całą kulinarną magię zmarnujesz. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Ozet Posted October 9, 2013 Report Share Posted October 9, 2013 Ale mi Docio apetytu narobiłeś.Nie wiem tylko na co bardziej,czy na tego wędzonego leszcza czy na okowitę.Ale posłucham Ciebie i w weekend połączę dobre z bardzo dobrym. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest woldi Posted October 10, 2013 Report Share Posted October 10, 2013 Co do szczupaka to zgadzam się w 100%, bo od ok.5kg. w górę robi sie suchy jak wiór Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts