Jump to content

Mój pierwszy sprzęt....czyli na co łowiłeś na początku...

bart
 Share

Recommended Posts

Witajcie, zainspirowany pytaniem Nicco oraz przypomnieniem sobie, że taki temat założyłem na starym forum :D Reaktywuje go tutaj :)

Czym zaczynaliście łowić Panowie ? Chwalić się, chwalić......

Moje początki to dziadkowy spining 2 częściowy z włókna szklanego około 180 cm - ciężki i twardy jak kij :) Do tej wędy zamontowany był legendarny kołowrotek marki "Skalar" duża blaszana konstrukcja-wspominam go z wielkim sentymentem i strasznie żałuje -ale byłem młodym chłopcem - i niestety przerobiłem dziadkowy spin na wędkę podlodową, a młynek gdzieś posiałem :D

A jakim sprzętemy wy zaczynaliście ?

Tak, to był oczywiście bat, ciężki, pomarańczowy ... Następna wędka, którą pamiętam to dwuczęsciowy spin, do którego przywiązana była żyłka ze spławikiem, i tak w wodzie po .... prawie pas :D łowiłem swoje pierwsze rybki.

Ja pierwsze karasie łowiłem oczywiście na leszczynę;D Potem dorwałem standardowo szklanego spina z bazaru bardzo cenionej i renomowanej firmy NO NAME, oczywiście produkcji chińskiej(najwyższa jakość wykonania). Potem od brata dostałem ruski teleskop, też szklaka- 4.20m. Miałem wtedy chyba z 9 lat już, ale ciężki był i trudno było się tym posługiwać...Potem już jakoś poszło, pierwsze baty, potem kije węglowe...

A pierwszy kołowrotek to czapla, którą w spadku zostawił mi dziadek. Kołowrotek mam do dziś i czasem go używam, bo lubię słyszeć ten charakterystyczny prrrrrr-stuk-stuk-prrrrrr-stuk-stuk...

Postaram się o zdjęcia, powinienem mieć jeszcze ten teleskop ruski gdzieś. Czapli tylko muszę pstryknąć fotkę:D

heh jak miałem chyba z 7 lat mój dziadek z resztą świetny wędkarz dał mi moją pierwszą wędkę była to dość długa bambusówka z dużym kołowrotkiem o ruchomej szpuli. Na grubaśną żyłę założyłem spławik kilka ciężarków, haczyk a na haczyk obrotówkę :D teraz się z tego śmieje ale wtedy nie miałem zielonego pojęcia co robię żle a spławik pod ciężarem wirówki cały czas szedł pod wodę i takie właśnie były moje początki, z czasem krok po kroku uczono mnie podstaw wędkowania

Zgodnie z zapowiedzią cyknąłem telefonem fotkę mojej starej czapli, która nadal nie wypadła z użycia.

post-3-0-45364900-1326979987_thumb.jpg

Kołowrotka używam sporadycznie, z reguły do lekkiego żywcowania.

Czapla to kołowrotek o małym przełożeniu, coś około 3:1 z tego co pamiętam. Pewności nie mam, bo wszelkie napisy zostały dawno temu wytarte...

Cechuje go dość głośna praca, takie pyrkotanie. Bardzo zabawny dźwięk.

Jest to wytrzymała konstrukcja, która przetrwała w mej rodzinie wiele lat i wiele ciekawych holi.

Ja jednak używam tego kołowrotka jedynie sporadycznie i z sentymentu, bardziej dla zabawy niż sportu. Śmiem podejrzewać, że umiejętnie operowany kołowrotek ten dał by rade przy holu sporego szczupaka. Jednak umiejętności musiały by być nie przeciętne, ponieważ hamulec z precyzją mija się o lata świetlne, ma tendencję do zacinania się.

Całość to zwarta konstrukcja, ważąca sporo gramów. Obudowa chyba się nie otwiera, gdyż nie ma żadnych śrubek czy zatrzasków...

Jest to jeden z pierwszych kołowrotków, jakimi łowiłem na początku mej przygody z wędkarstwem.

Piękny "okaz" :) . Trochę go oczyść i połóż na półeczce. Podejrzewam, że to zestaw żywcowy ? Też mam piękny okaz kołowrotka, jak tylko się ogarnę to zrobię zdjęcie Wam pokażę naprawdę piękny sprzęt.

• 2 weeks later...

Mój pierwszy sprzęt był po tatowy. Czarny NRD-owski spining o długości chyba 1,6 metra i drugi pomarańczowy szklak (polski lub czeski) o długości 1,8 metra, do tego kręciołek czapla i rex. Byłem za mały do bambusa z katuszką, którego użyłem trochę później. To z pierwszego napadu choroby. Jak zapadłem na nią ponownie po 20tym roku życia to moim pierwszym sprzętem był teleskop 4,2 m "od ruskich" z kręciołkiem który terkotał przy zwijaniu żyłki. Kij jak na tamte czasy był idealny do połowów z gruntu. Miał miękką szczytówkę która idealnie pokazywała brania nawet drobnicy (było to w czasach kiedy na polskim rynku dopiero zaczęły się pojawiać feedery i pickery). Mam ten kijek do dzisiaj, chociaż już go nie używam.

I tu panowie wpadł mi do głowy pewien pomysł. Może każdy by poszukał co tam ma (jeśli ma) ze sprzętu sprzed lat, zrobiłby parę ładnych fotek + dorzuciłby jakiś opis i stworzylibyśmy sobie na forum wirtualne muzeum sprzętu wędkarskiego??? Osobny wątek tylko ze zdjęciami i opisami plus drugi do dyskusji? Co wy na to???

I tu panowie wpadł mi do głowy pewien pomysł. Może każdy by poszukał co tam ma (jeśli ma) ze sprzętu sprzed lat, zrobiłby parę ładnych fotek + dorzuciłby jakiś opis i stworzylibyśmy sobie na forum wirtualne muzeum sprzętu wędkarskiego??? Osobny wątek tylko ze zdjęciami i opisami plus drugi do dyskusji? Co wy na to???

Świetny pomysł, masz u mnie punkcika :unsure:

Ja pierwsze karasie łowiłem oczywiście na leszczynę;D

Ja też tak pamiętam moje początki..,

potem była Daiwa 376MW 3.6M, którą mam do tej pory,

post-2-0-99524200-1328457149_thumb.jpg

oraz czerwony kołowrotek, niestety nazwy nie pamiętam, gdzieś mi się niestety zawieruszył..

Dobry pomysł..ja znalazłem na strychu fajny sprzęcik, nawet w dobrym stanie, mógłbym cyknąć parę fotek.

pierwsze wędziska to oczywiście bambusy, potem szklaki "samoróbki" po tacie na które łowił Gwdzie piękne sandacze i okonie po 40 cm w i kołowrotki REX, ale miałem też w latach 80 prawdziwy rarytas - kołowrotek Mitchell przywieziony zza żelaznej kurtyny przez kolegę mojego ojca który latał w Locie - miałem go wiele, wiele lat - obchodziłęm się z nim jak z jajkiem ale i on się skończył pewnego dnia

Ja zaczynałem od leszczyny - ale to raczej była zabawka :D, potem ruski, szklany rosyjski teleskop (ok. 4m dł) - pocztkowo był z kołowrotkiem o szpuli ruchomej, ale potem miałem jakiś "plastikowy" z zakrytą szpulą z ZSRR. Ponieważ w mojej rodzinie nikt nie łowił, więc do wszystkiego trzeba było dochodzić czytając i podpytując innych, choć oczywiście samemu też starałem się wyciągać wnioski. Odnośnie rosyjskiego teleskopu, pamiętam, że był mocny, gdyż wyjąłem (podnoosłem ! :)) mojego pierwszego karpika całe 1,5kg - miałem wtedy chyba coś około 10-11 lat.

• 3 weeks later...
Guest Muchozol

U mnie to był ruski teleskop z kręciołkiem delfin..na spina miałęm wędkę z włókna szklanego...a ojciec z delegacji w hełmie przywióżł mi muchówkę z bambusa razem z kręćkiem...jak bym wtedy wiedział że na muchę będę śmigał to zostawiłbym sobie na pamiątkę i na ścianie powiesił....

• 5 months later...

No właśnie super temat :) Otóż ja zaczynałem od wędki leszczynówki :) zrobionej przez mojego dziadka :). Ale była składana, dziadek porobił skówki :) miala przelotki i kołowrotek taki szpulowy, radziecki kupiony w sklepie :) Spławik oczywiscie z pióra gęsiego. No i spining Germina :) do tego kolowrotek delfin radziecki także :)) I łowiło się na to doskonale. A do dziś mam kolowrotek Rex. Nie wiem czy pamiętacie takie cudo. Do tej pory sprawuje sie doskonale.

A masz może zdjęcia tego rexa? albo mógł byś zrobić? Chętnie bym zobaczył jak to wygląda.

A no to sprobuje je podeslac.To znaczy wiesz ja tak pamietam że to sie nazywalo Rex bo to wujek wygral w zawodach idal mi kupe lat temu jak bylem dzieciakiem.