Fulu88 Napisano 25 Czerwca 2014 Zgłoszenie Napisano 25 Czerwca 2014 (edytowane) witam, jako poczatkujacy mysle o kupnie o to tego zestawu. Co o nim sadzicie? Edytowane 25 Czerwca 2014 przez wind edycja linku
wind Napisano 25 Czerwca 2014 Zgłoszenie Napisano 25 Czerwca 2014 Zanim założysz temat na tym forum najpierw sprawdź, czy podobny już istniejący temat nie zawiera odpowiedzi na Twoje pytania. Jeżeli nie znalazłeś podobnego tematu i liczysz, że pomożemy Ci rozwiązać Twój problem, postaraj się w swoim temacie udzielić nam jak najwięcej informacji: - określ metodę połowu na jaką będziesz wędkował. - typ wody, czyli stojąca, wolno płynąca, płynąca z silnym nurtem - ryby jakie masz zamiar łowić, czyli rekreacyjne połowy drobnicy, średnie ryby, okazy. ( mile widziane konkretne gatunki ryb ) - jak daleko będzie łowił (przy brzegu/pomoście na długość wędziska, na kilka długości wędziska - odległościowo, powyżej 25m - match); Jeżeli będziesz wędkował metodą spinningową, morską lub muchową, napisz jakie przynęty będziesz stosował podaj również ich wagę oraz długość.
Gość woldi Napisano 26 Czerwca 2014 Zgłoszenie Napisano 26 Czerwca 2014 Kolego, kto tanio kupuje, dwa razy płąci i według mnie ten zestaw jest swietnym tego typu przykładem
Tammyy Napisano 26 Czerwca 2014 Zgłoszenie Napisano 26 Czerwca 2014 (edytowane) Te kołowrotki chodzą po 9 zł za sztukę (w komplecie z żyłką). Warunek - zakup 100 sztuk. Nie sądzicie, że za tą cenę nie da się zrobić dobrego kołowrotka? Sama żyłka średniej jakości kosztuje tyle... Moim zdaniem lepiej sobie darować takie zakupy. Edytowane 26 Czerwca 2014 przez wind edycja linku
Gość Ozet Napisano 27 Czerwca 2014 Zgłoszenie Napisano 27 Czerwca 2014 Radziłbym szczególną ostrożność przy zakupach sprzętu, cyt." zaskakująco wysokiej jakości wykonania w tym przedziale cenowym", albo z "najlepszą na rynku relacją ceny do jakości". A jeżeli już, to niech kupują osoby o silnej psychice i stalowych nerwach. Ewentualnie wędkarze dysponujący bogatym słownikiem wyrazów, uważanych powszechnie za obelżywe.
pulaas Napisano 28 Czerwca 2014 Zgłoszenie Napisano 28 Czerwca 2014 Taki zestaw polecam tylko osobom, które chcą pojechać raz na ryby i zdecydować czy im się to podoba czy nie. Jeśli się spodoba, to przed kolejnym wypadem zalecam wizytę w sklepie wędkarskim. Sprzęt do amatorskiego wędkowania wcale nie musi kosztować majątku ale na pewno trochę więcej niż ten "zestaw".
amator Napisano 29 Czerwca 2014 Zgłoszenie Napisano 29 Czerwca 2014 Żyłka na kołowrotkach nadaję się na smieci!
Fulu88 Napisano 1 Lipca 2014 Autor Zgłoszenie Napisano 1 Lipca 2014 wiec zestaw do dupy... takim razie co polecicie do metody na spławik? Na ryby białe: leszcz, lin?
Docio Napisano 1 Lipca 2014 Zgłoszenie Napisano 1 Lipca 2014 wiec zestaw do dupy... takim razie co polecicie do metody na spławik? Na ryby białe: leszcz, lin? Przeczytaj wreszcie post Winda. Drugi w tym wątku.
Fulu88 Napisano 2 Lipca 2014 Autor Zgłoszenie Napisano 2 Lipca 2014 (edytowane) 1. określ metodę połowu na jaką będziesz wędkował. -metoda na spławik 2. typ wody, czyli stojąca, wolno płynąca, płynąca z silnym nurtem. - woda stojąca (staw) 3. ryby jakie masz zamiar łowić, czyli rekreacyjne połowy drobnicy, średnie ryby, okazy. ( mile widziane konkretne gatunki ryb ) - karasia, leszcza, lina, karpia jak też okonia 4. jak daleko będzie łowił (przy brzegu/pomoście na długość wędziska, na kilka długości wędziska - odległościowo, powyżej 25m - match); - kilka długości wędziska - odległościowo Edytowane 2 Lipca 2014 przez Fulu88
Gość Ozet Napisano 2 Lipca 2014 Zgłoszenie Napisano 2 Lipca 2014 Fulu, nie chcę Cię w żadnym razie zbyć, ale proponował bym przeczytanie różnych tematów w tym dziale, traktujących o zakupie pierwszej wędki, czy wręcz całych zestawów wędkowych. Myślę że z różnych propozycji tam omawianych, wybierzesz coś dla siebie. Tak mimochodem dodam, że idealną wędkę na Twoje łowisko, ma właśnie do sprzedania kol. Wind, w dziale "Giełda".
Docio Napisano 2 Lipca 2014 Zgłoszenie Napisano 2 Lipca 2014 (edytowane) Wędzisko 4,0 - 4,5m cw 5 - 25g akcja B lub inaczej semiparabolik, żyłka główna 0,18 - 0,2mm, przypon 0,14mm. Gdyby nie obecność karpi i linów można by było zastosować cieńsze żyłki. W sumie też nic nie napisałeś o wielkości ryb. Gdy nie ma grążeli to i dla lina można by było cieniej ale nic o tym nie wiemy, bo nie chce się czytać ze zrozumieniem. Dla powyższego zestawienia i połowu odległościowego spławik 1,5g na pogodę bezwietrzną lub z lekkimi podmuchami. Przy większym wietrze cięższy, nawet do 4g. W obu przypadkach mocowany na stałe o ile staw nie ma kilku metrów głębokości o czym też nic nie wiemy. Gdyby zastosować żyłkę główną 0,16mm a przypon 0,10 - 0,12mm to można by było zastosować już zestaw 1,0g a nawet 0,8g. Przy zastosowaniu spławika przelotowego na niedużej głębokości 1,0 - 1,5m potrzebna większa znajomość techniki. Nie będzie to bezwzględnie zły wybór ale początkujący może mieć problemy, których ze spławikiem mocowanym na stałe nie będzie. A jeżeli w tym stawie są karpie powyżej 5kg to ten zestaw się nie sprawdzi. Edytowane 2 Lipca 2014 przez Docio
Gość Ozet Napisano 2 Lipca 2014 Zgłoszenie Napisano 2 Lipca 2014 Docio, pisząc "na stałe ", masz na myśli tylko spławiki mocowane dwu- punktowo, czy również wagglery mocowane "na stałe", poprzez łącznik, blokowany śrucinami, lub stoperami? Bo moim zdaniem w łowiskach z licznie występującym grążelem czy grzybieniem, zestaw z wagglerem jest idealnym rozwiązaniem. Samo wędzisko zaś, nie musi być klasyczną matchówką, gdyż ma to drugorzędne znaczenie.
Docio Napisano 2 Lipca 2014 Zgłoszenie Napisano 2 Lipca 2014 Hmmm, rozróżniam dwa mocowania spławików niezależnie od nazwy i typu: - na stałe, minimum jeden punkt mocowania do żyłki - przelotowe, żyłka przesuwa się swobodnie przez oczko na kilu a spławik blokuje ogranicznik na żyłce.
Gość Ozet Napisano 2 Lipca 2014 Zgłoszenie Napisano 2 Lipca 2014 (edytowane) OK. Jak wogóle mogłem sądzić że rozróżniasz inaczej. Edytowane 3 Lipca 2014 przez Ozet
Czeslaww Napisano 9 Lipca 2014 Zgłoszenie Napisano 9 Lipca 2014 Ja też wychodzę z ząłożenia, że chytry traci dwa razy... tez jako początkujący wędkarz niedawno kupowałem sprzęt, ale postawiłem na nieco droższy zestaw i nie żaluję.
Fulu88 Napisano 13 Lipca 2014 Autor Zgłoszenie Napisano 13 Lipca 2014 dysponuje kwota max 150zl na kij i 150zl na kołowrotek, czy mógłby ktoś doradzic mi w tej sprawie jaki kij wybrac i jakiej firmy oczywiscie cały czas mowa o metodzie na spławik. Chce kupić coś co posłuzy przez 2-3 lata... moze dłuzej
Docio Napisano 14 Lipca 2014 Zgłoszenie Napisano 14 Lipca 2014 Opisałem Ci wędzisko, jego parametry, grubość żyłek a nawet gramatury spławików. Nie narzucam jakiegokolwiek modelu czy firmy pozostawiając wybór wyłącznie dla Ciebie. Widzę jednak, że nie chce Ci sie przejrzeć ofert kilku sklepów internetowych i wybrać coś konkretnego. Uzasadnionym byłoby pytanie o wielkość kołowrotka ale czekasz na gotowe odpowiedzi. A swoją drogą serdecznie dziękuję za ten post. Potwierdziłeś tylko moje założenia co do tego tematu.
Rekomendowane odpowiedzi