amator Napisano 25 Lipca 2014 Zgłoszenie Napisano 25 Lipca 2014 (edytowane) Kupilem 100 sztuk ripperów.Czy one powinny mieć kotwiczke??Jeśli tak Jak je zamontować? Edytowane 25 Lipca 2014 przez amator
wind Napisano 25 Lipca 2014 Zgłoszenie Napisano 25 Lipca 2014 Ripper to przynęta gumowa ( silikonowa ), którą należy uzbroić w hak z główką. Wielkość haka zależy od wielkości gumy, gramatura od warunków na łowisku.
grzybek Napisano 12 Sierpnia 2014 Zgłoszenie Napisano 12 Sierpnia 2014 Niektórzy dozbrajają rippera kotwiczką zakładaną na kolanko haka jigowego. Można założyć ją od góry jak i w dole korpusu przynęty. W przypadku górnego założenia jeden z grotów kotwiczki wbijamy również w korpus. Czasem można zastosować kotwiczkę z krótkim przyponem dozbrajając sam ogonek przynęty. Jest to skuteczne kiedy sandacz/okoń tylko skubie, obgryza gumę. Porzuć dumę - załóż gumę
kris1313 Napisano 13 Sierpnia 2014 Zgłoszenie Napisano 13 Sierpnia 2014 " Porzuć dumę-załóż gumę"... dobre,dobre, a jakiś lubrikant o zapachu np. Ogórków kiszonych też polecisz? Ale do rzeczy, właśnie wczoraj postanowiłem ostatecznie łowić kaczory na dozbrojone gumy. Mam już dość ich ucieczek. Do tego lata łowiłem na wahadłówki i woblery i ten problem mnie nie tykał. Wczoraj obcięty ogonek - niech tam, może mały ledwie dogonił?Następny przytrzymał i puścił by po sekundzie poprawić i już ostro zawalczyć, ale nie dał się wyholować. Jestem przekonany, że gdyby była dozbrójka to bym wygrał. Moje szczupłe chwytają gumę tak, że hak trafia na twarde podniebienie i w trakcie walki wytrząsają go. Przypomina mi to ucieczki troci, gdy kotwica nie była w nożyczkach, to obślizgiwała się po twardej szczęce i po chwili walki ryba wyzwalała się. A tak ogólnie, to pogoda nam się buja i szczupaki chyba zaczęły żerować.
grzybek Napisano 13 Sierpnia 2014 Zgłoszenie Napisano 13 Sierpnia 2014 wczoraj postanowiłem ostatecznie łowić kaczory na dozbrojone gumy Krzychu podaj im na gumie ciutkę tranu jako lubrykant Powaga, strzykawka i lecisz... Dzisiaj dorwaliśmy dwa kaczory + - 70cm, bolenia, dwa sandacze i kilkadziesiąt okoni, nie licząc dwóch podleszczaków na wodach PZW! Bier się do roboty
Rekomendowane odpowiedzi