kede86 Posted August 17, 2014 Report Share Posted August 17, 2014 witam,moja przygoda z wędkowaniem to na razie odległościówka.Teraz chciałbym spróbować swoich sił w metodzie gruntowej a konkretnie DS.Łowię wyłącznie na wodach stojących dlatego zamierzam zaopatrzyć się picker.Moje pytanie brzmi czy da się pogodzić ze sobą te dwie metody? Odległościówka - obserwacja spławika, picker - obserwacja szczytówki. Może jakiś elektroniczny sygnalizator do pickera?Czy lepiej postawić na typową gruntówkę? Link to comment Share on other sites More sharing options...
stawny Posted August 17, 2014 Report Share Posted August 17, 2014 Według mnie, to jak dwie spławikówki na raz, dużo chałasu, i przeszkody podwójne brania, oczopląs po czasie, lepiej na dwa picery niż kompinacje alpejskie robić. Gruntowe łątwiej zatniesz obie niż jeden raz na spławik i picer. Pytanie kolegi dziwne, albo ma sokoli wzrok Link to comment Share on other sites More sharing options...
wind Posted August 17, 2014 Report Share Posted August 17, 2014 Odległościówka - obserwacja spławika, picker - obserwacja szczytówki. Będzie trudno, można przegapić brania ,to na jednej to na drugiej wędce. Może jakiś elektroniczny sygnalizator do pickera? To całkowicie przeczy idei pickera czyli drgającej szczytówki, która jest sygnalizatorem w tej metodzie. Czy lepiej postawić na typową gruntówkę? I tu możesz zastosować sygnałka elektrycznego. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kede86 Posted August 17, 2014 Author Report Share Posted August 17, 2014 Nie chciałbym rezygnować z odległościówki dlatego pozostaje mi typowa gruntówka... Link to comment Share on other sites More sharing options...
stawny Posted August 17, 2014 Report Share Posted August 17, 2014 Czemu nie podzielisz dnia, na rano odległościówa, a potem jak brania zanikną na grunt z dala niż 30 m od brzegu, chyba tak rozwiazać prosto sprawe można, ja wędkuje czasem z podziałem na metody w jednym dniu. Zaczynam od spławika a kończe na feederku, jak brania do max 10 na spławik zanikną wchodzę z feederem. Proste a skuteczne, i nie trzeba się trudzić i głowić, a ważne, przechodząc z metody na metodę, zapakować wędkę ze spławikiem by jej widać przy gruncie nie było moja rada, jak by konrola się zjawiła Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Ozet Posted August 17, 2014 Report Share Posted August 17, 2014 (edited) Stawny, ostatniego zdania zupełnie nie rozumiem. Feeder to nie spinning (choć ewentualnie może nim być), więc obok spokojnie spławikówka może być zarzucona. No chyba że masz na myśli łowienie na dwa feedery, to wtedy spławikówkę trzeba złożyć. A na swoim stanowisku możesz mieć nawet dziesięć wędek, pod warunkiem że maksymalnie tylko dwie z nich będą jednocześnie zarzucone. Edited August 17, 2014 by Ozet Link to comment Share on other sites More sharing options...
stawny Posted August 17, 2014 Report Share Posted August 17, 2014 No o dwa feederki i na spławik moja mowa, wiesz co to znaczy stara zacinajaca sie klawiatura i szybkie pisanie tz. byki hihih soryyy jasne tylko dwie wędki można mieć jak kolega mówi a nie trzy tz jak kolega mówi Link to comment Share on other sites More sharing options...
kede86 Posted August 17, 2014 Author Report Share Posted August 17, 2014 (edited) Mnie to nie grozi bo na razie posiadam jedną wędkę do odległościówki|(wiadomo początki ), drugą miał być picker Dragon Thytan 2,7m cw 20-40g ale teraz już nie wiem czy nie kupić zwykłego teleskopa i łowić na "ping - pong'a". Edit. Druga opcja kupić pickera, łowić nim na sygnalizator a jak skończe na spławik to zmieniam ustawienie pickera i łapie na DS. Edited August 17, 2014 by kede86 Link to comment Share on other sites More sharing options...
stawny Posted August 18, 2014 Report Share Posted August 18, 2014 Jak nie chcesz inwestować kup na bazarku szklanego teleskopa 300 cm, one mają szczytówkę w kolorze, wtedy tylko sygnalizator podczepiany np. bombke kulistą TRAPERA za 3 zł, ja spotykam wędkarzy z takimi kijami, a za małego sam takim szklanym tele 2.40 na spławik zaczynałem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts