wind Posted January 31, 2012 Report Share Posted January 31, 2012 Cytrynówka dobra rzecz , ale trzeba iść dalej. Jakoś tak w październiku postanowiłem spróbować czegoś innego. Akurat podczas zakupów wpadły mi w ręce małe węgierki, takie lekko pomarszczone. Kupiłem tego 1,5kg, wypestkowałem i wrzuciłem do dużego, 5l słoja. Zasypałem to dwiema szklankami cukru i odstawiłem na kilka dni. Po 3-4 dniach, jak pokazał się sok ze śliwek zalałem całość 1 litrem spirytusu. Nalew "pracował" trzy miesiące. Na koniec dolałem 0,5l wódki i odstawiłem na tydzień. Ostatnio całość zlałem, przefiltrowałem i odstawiłem do leżakowania. Oczywiście, posmakowałem . Powiem, tak, PETARDA!!! 70% jak drut!, Albo i lepiej. Pierwszy smak wypala ze względu na moc, ale na koniec czuć smak owoców. Poleżakuje do wiosny i będzie "miód z boczkiem". Polecam, podejrzewam, że po łyku lód pod nogami będzie się topił. Niedługo przepis na jarzębinówkę . Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nicco Puccini Posted January 31, 2012 Report Share Posted January 31, 2012 Nie dziwne, że to ma tyle mocy przy takich stosunkach składników...Ale to dobrze, chociaż zimno nocą po tym nie będzie na biwaku, pod czas polowania na rekordy.... Fajnie przepisy wrzucasz;) Link to comment Share on other sites More sharing options...
MICHNIK Posted February 1, 2012 Report Share Posted February 1, 2012 Fajniutkie trzeba wypróbować Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts