Astarot Posted February 19, 2015 Report Share Posted February 19, 2015 Witam, Z racji tego iż jest to mój pierwszy post na forum to witam wszystkich i każdego z oobna licząc na dobrą komitywę. Po krótce opiszę moją zagwozdkę, przymierzam się do zakupu dwóch kołowrotków Okumy.Mianowicie chodzi mi o model Okuma Tactic bądź okuma Travertine z opcją hamulca przedniego czyli FD jeślidobrze pamiętam oznaczenia Okumy.Zagwozdka jest z dobraniem rozmiaru, mianowicie kręcioł ma służyc do połowu leszczy, sandaczy, węgorzy małych karpi (karpiarzem nie jestem - chyba? ).Linka której zazwyczaj używam bo taką biorę za najbardziej uniwersalną to 0,22.Proszę grzecznie o pomoc z doborem wielkości kręcioła oraz modelem Travertine czy Tactic? Link to comment Share on other sites More sharing options...
wind Posted February 19, 2015 Report Share Posted February 19, 2015 Travertine-a posiadam i użytkuję z zadowoleniem. Jak na Twoje potrzeby ( podejrzewam, że będziesz łowił w jeziorze/stawie) proponowałbym jednak ciut grubiej łowić, żyłka 0,25 na kołowrotku w rozmiarze 30 lub 40. Tactica nie znam. Na pierwszy rzut oka niewiele się różni, jest nieco tańszy, a dodatkowe "usprawnienia" nie zawsze wychodzą na dobre. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Astarot Posted February 19, 2015 Author Report Share Posted February 19, 2015 Witaj, dziękuję za szybką odpowiedź. Łowić będę różnie, od jeziora/stawu po rzekę. Myślałem nad rozmiarem 45. Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
wind Posted February 19, 2015 Report Share Posted February 19, 2015 Łowić będę różnie, od jeziora/stawu po rzekę.Myślałem nad rozmiarem 45. Jeśli rzeka i większe rybki to faktycznie z tą 45 to dobry trop. Ale automatycznie to powoduje użycie grubszej linki. Te kołowrotki mają zapasową szpulę, więc proponuję na jednej 0,25 i na drugiej min. 0,30. Nie zapomnij o podkładzie na szpuli, żyłkę nawiń pod rant szpuli zostawiając ok 2 mm luzu. Przy grubszej żyłce ten luz musi być odpowiednio większy (jest sztywniejsza). Link to comment Share on other sites More sharing options...
Astarot Posted February 19, 2015 Author Report Share Posted February 19, 2015 wind nie chciałbym prawdę mówiąc używać grubszej niż 0,22 z prostego powodu, uważam ją za linkę uniwersalną zarówno do połowu leszcza,płoci z gruntu jak i sandacza/szczupaka a nawet karpia. na duże karpie się nie nastawiam. Co do stosowania podkładu, sprawa jest jasna, nie wędkuję od wczoraj. Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
wind Posted February 19, 2015 Report Share Posted February 19, 2015 wind nie chciałbym prawdę mówiąc używać grubszej niż 0,22 z prostego powodu, uważam ją za linkę uniwersalną zarówno do połowu leszcza,płoci z gruntu jak i sandacza/szczupaka a nawet karpia. Oczywiście, to Twój wybór. Ja bym zrobił inaczej, ale to Twoja decyzja. Połamania. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Astarot Posted February 19, 2015 Author Report Share Posted February 19, 2015 Dziękuję za pomoc, gdyby ktoś jeszcze się wypowiedział na podstawie własnych doświadczeń byłbym bardzo wdzięczny. Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
Docio Posted February 19, 2015 Report Share Posted February 19, 2015 Jeśli żyłka 0,22 na sztywno to wybór na pewno jest przemyślany. Jeśli naprawdę nie chcesz stosować 0,35 z koszyczkiem dociążonym 125g dla rzeki to 45 w użytkowaniu okaże się zbędną "kobyłą". Wielkość 30 będzie zdecydowanie odpowiedniejsza. No przynajmniej ja tak używam, do feedera z cw up100g na spokojne wody kręcioł 30, a na rzekę do feedera 150g właśnie Travertine 45 i tylko dlatego, że mnie "goniło" i nie chciałem poczekać. Na już w sklepie mieli tylko 45 i nawet dla tych moich obciążeń jest nieco za duży. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Astarot Posted February 19, 2015 Author Report Share Posted February 19, 2015 Muszę porównać wielkość 40 i 45 dziękuję koledzy za pomoc Link to comment Share on other sites More sharing options...
Astarot Posted February 21, 2015 Author Report Share Posted February 21, 2015 (edited) Panowie, jeszcze jedno pytanie. Czy ktoś z Was spotkał się z takim oto kręciołem? Sanger Specitec Runner RX8 Edited February 21, 2015 by wind edycja linku Link to comment Share on other sites More sharing options...
Obywatel Posted February 21, 2015 Report Share Posted February 21, 2015 Nie kupuj w ciemno, podjedź do sklepu i obejrzyj rozmiarówkę. Ja kupiłem 40 z przeznaczeniem na lekkie żywcowanie i ewentualnie czasami do feedera. Jak dla mnie jest za mały. Teraz brałbym na pewno 45. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts