ugabanda Posted March 14, 2015 Report Share Posted March 14, 2015 (edited) Witam. Opiszę tutaj jak wyhodować własna kukurydzę Część pierwsza. No to zaczynamy. Co nam potrzeba lub co potrzebujemy sobie kupić: Nasiona kukurydzy (są różne odmiany), kupić je można w sklepach ogrodniczych jak i w budowlanych na działach ogrodniczych oraz sklepy internetowe - dla przykładu "aledrogo". dla przykładu A tutaj mam kupione ostatnio ziarna i czerwona kuku na której pokaże wam jak się sadzi Ziemia - ja kupiłem ziemie gotową do siewu ale można użyć też uniwersalnej czy zwykłej torfowej Doniczki torfowe: są fajne bo można je bezpośrednio do gleby wkładać z pędami i samoczynnie ulegają rozkładowi Łopatka Woda do podlania - z kranu No to zaczynamy 3/4 doniczki zasypujemy ziemią i lekko ja ubijamy Wykładamy nasiona, ja wykładam po 4 do jednego korytka Zasypujemy ziemią i lekko ubijamy (powiedział bym, żeby tylko docisnąć lekko ziemię) Teraz pozostaje nam już tylko podlać nasze arcydzieło. Ja podlewam urządzeniem jak ja to nazywam psik psik Teraz wystarczy doniczki położyć na jakiś podstawkach i przy oknie, potrzebują dużo słońca Następnie za około tygodnia dwóch pojawią się nam młode pędy. Zobrazuje to na moich poprzednich sadzonkach żółtej kukurydzy Teraz czekamy i patrzymy jak kukurydza sobie rośnie. Co do podlewania to podlewać tak aby ziemia była wilgotna, nie mokra, ale też nie może być sucha. Jak się dotknie to czuć taką jakby mokrą gąbkę. Jeśli zobaczymy na doniczkach pleśń to znaczy, że trzeba zmniejszyć podlewanie. Mi podlewanie wychodzi co dwa dni - nie podlewam mocno. Na razie to tyle, to co widzicie na powyższym zdjęciu aktualnie posiadam. Jak dojdzie do momentu rozsadzania pojedynczych pędów do osobnych doniczek to będę niezwłocznie o tym pisał jak również co dalej robimy. A tym czasem zajmujemy się podlewaniem i patrzeniem jak pięknie wyrasta. Powiem tylko, że z dorosłej rośliny możemy uzyskać od 2 do 3 kolb, ale pod warunkiem, że rozsadzając już w glebie, rozsadzimy je luźno - nie ściskamy jednej przy drugiej, dajmy im pooddychać . Do usłyszenia wkrótce Edited March 14, 2015 by ugabanda Link to comment Share on other sites More sharing options...
wind Posted March 14, 2015 Report Share Posted March 14, 2015 Brawo. Rozumiem, że sadzisz je w ogrodzie?? A próbowałeś w doniczkach?? W zeszłym roku z powodzeniem w ten sposób hodowalismy pomidory, ciekawe, czy z kukurydzy coś by wyszło... Link to comment Share on other sites More sharing options...
ugabanda Posted March 14, 2015 Author Report Share Posted March 14, 2015 Jak widać sadze to w doniczkach i do pewnego momentu mam to w domu, później ląduje na dworze ale zioła rozdzielam część w domu a część na działkę. Niestety kuku nie utrzymasz w domu do końca, bo jak widać na polach kuku rośnie do 2m. A pro po pomidorów to nie tylko pomidory ale i cukinia papryki zioła słonecznik i wszystko to od nasionek, zaczęliśmy się z żoną bawić w to 2 lata temu, zaczęliśmy od ziół, a w zeszłym roku posadziliśmy pomidory ale nie udały się - jakaś choroba je dopadła. Oto nasze tegoroczne sadzonki plus moja kukurydza ale ona się tu nie pomieściła więc wylądowała w łazience Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Piter Posted March 15, 2015 Report Share Posted March 15, 2015 No no no ładnie ci to idzie ja natomiast posadzilen drzewko mandarynki z pestki i jestem pod wrażeniem że wyrósł kielek. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Ozet Posted March 15, 2015 Report Share Posted March 15, 2015 Wojtas, wyrazy szacunku za benedyktyńską pracę i cierpliwość. Jesienią spodziewam się tematu pt."Łowimy na własną kukurydzę". Piter, jak się dochowasz owoców, ususz skórki, zmiel i zmieszaj z kolendrą i wanilią (może być cukier wanil.) Latem będzie to świetny atraktor na różne gatunki ryb. Coś a'la tutti-frutti. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Piter Posted March 15, 2015 Report Share Posted March 15, 2015 Piter, jak się dochowasz owocówMoże za 2 lata moze za 5 ,owoce będą nie większe niz piłeczka do golfa. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ugabanda Posted March 15, 2015 Author Report Share Posted March 15, 2015 (edited) To tu macie moje drzewko z pestki awokado PS. Jesienią spodziewam się tematu pt."Łowimy na własną kukurydzę". Na pewno, po to ją posadziłem Edited March 15, 2015 by ugabanda Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Piter Posted March 15, 2015 Report Share Posted March 15, 2015 A ile masz to drzewko?? Link to comment Share on other sites More sharing options...
ugabanda Posted March 15, 2015 Author Report Share Posted March 15, 2015 W zeszłym roku na jesień wsadziłem pestkę do wody i wyrosło troszku, ale na zimę przystanęło. I teraz niedawno z miesiąc temu jakby znowu ruszyło więc przesadziliśmy do ziemi. Także odpowiedź na twoje pytanie to jakieś 5-6 miesięcy Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest woldi Posted March 15, 2015 Report Share Posted March 15, 2015 Zacznij jeszcze uprawiać łubi, a będziesz miał w mojej osobie stałego odbiorcę Link to comment Share on other sites More sharing options...
wind Posted March 15, 2015 Report Share Posted March 15, 2015 Wszystko fajnie, ale jak wydobyć potem ziarna kukurydzy z kolb?? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Piter Posted March 15, 2015 Report Share Posted March 15, 2015 Jak jest już dojrzała skubiesz z kolby i gotujesz Link to comment Share on other sites More sharing options...
ugabanda Posted March 15, 2015 Author Report Share Posted March 15, 2015 Zacznij jeszcze uprawiać łubi, a będziesz miał w mojej osobie stałego odbiorcę Myślałem o łubinie również ale najpierw muszę gdzieś ziarna lub nasiona kupić, wtedy zasiejemy i zobaczymy co i jak i zobaczymy czy zadziała Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Piter Posted March 15, 2015 Report Share Posted March 15, 2015 Łubin ja mam tego koło torów tyle że łuuu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
DawidGorzow Posted March 15, 2015 Report Share Posted March 15, 2015 Może konopie wyhoduj pewnie będzie dobra zabawa na zbiorach Link to comment Share on other sites More sharing options...
ugabanda Posted March 15, 2015 Author Report Share Posted March 15, 2015 (edited) Może konopie wyhoduj pewnie będzie dobra zabawa na zbiorach Na wyhodowanie konopi uprawnej trzeba mieć zezwolenie Ja mam jeszcze tylko jedno pytanie, bo nie wiem czy dobrze rozumiem łubin słodki o którym mówimy to to samo co łubin żółty Edited March 15, 2015 by ugabanda Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Piter Posted March 15, 2015 Report Share Posted March 15, 2015 Mi choodzi o polny. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest woldi Posted March 16, 2015 Report Share Posted March 16, 2015 Ja mam jeszcze tylko jedno pytanie, bo nie wiem czy dobrze rozumiem łubin słodki o którym mówimy to to samo co łubin żółty Kurna, ja tam po nazwie nie wiem, a tylko po wyglądzie i smaku , ale jak patrzę na foty to chyba ten żółty będzie słodki. W każdym razie nie może być jasny, bez centek. Jak jest ciemniejszy lub z centkami to oki. Zawsze jednak najlepiej spróbować Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Piter Posted March 16, 2015 Report Share Posted March 16, 2015 ja mam tego FULL Link to comment Share on other sites More sharing options...
Docio Posted March 16, 2015 Report Share Posted March 16, 2015 (edited) Myślałem o łubinie również ale najpierw muszę gdzieś ziarna lub nasiona kupić, wtedy zasiejemy i zobaczymy co i jak i zobaczymy czy zadziała Łubin wąskolistny niebieski słodki A ten sklep miło mnie zaskoczył ofertą, nie tylko łubinu. Łubin żółty słodki Edited March 16, 2015 by wind edycja linków Link to comment Share on other sites More sharing options...
ugabanda Posted March 16, 2015 Author Report Share Posted March 16, 2015 Kurcze ładny ten łubin, kwiaty są fajne - warto zasadzić dla samego wyglądu kwiatów jak w ogródku a przy okazji zbieramy plony i na rybki Aktualnie jestem w temacie gotowanie ziaren barwienie oraz dodawanie smaków słodkich - wanilia, miód Pozostanie kupno robali i od środy wieczora do soboty rybki rybki rybki i tylko przerwa na kawkę i grilla Jak się wypad uda to opiszę co i jak - generalnie wypad na ryby zawsze się udaje Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Piter Posted March 16, 2015 Report Share Posted March 16, 2015 Ja tu kupowałem drzewa duo(dwa rodzaje np jabłoni na jednym pniu) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Astarot Posted March 16, 2015 Report Share Posted March 16, 2015 A to proszę, a ja nie wiedziałem gdzie groch można dostać a tu bęc i jest. Dzięki kolego! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Piter Posted March 16, 2015 Report Share Posted March 16, 2015 Groch??kupisz w biedronce czy Tesco. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ugabanda Posted March 30, 2015 Author Report Share Posted March 30, 2015 Witam po dłuższej przerwie Jak wcześniej gdzieś pisałem miałem być na rybkach - i tu psikus, bo dojechałem nad jeziorko ale na drugi dzień się rozchorowałem i tyle było z łapania . Jeszcze smarkam i kaszlę. Ale przejdźmy do rzeczy. Pokażę wam jak tam rosną roślinki Zaczniemy od kukurydzy. Zaczęło się od ziarenka Potem wysadzenie no i zaczynają wyrastać a teraz są już takie a tu warzywka i zioła zaczynają wyrastać a teraz są takie, są już również porozsadzane, także w każdym pokoju coś rośnie Tak to się dzieje. Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts