Jump to content

Przygotowanie zanęty Traper


castlebravo
 Share

Recommended Posts

Witam, jestem początkującym wędkarzem, postanowiłem że przygotuje zanętę z Karp,Lin,Karaś z przepisu dostępnego na stronie Trapera. Zrobiłem ją z połowy proporcji podanych na stronie, nawilżyłem, przetarłem przez sito i lipa. Zanęta słabo pracuje i kula deformuje się praktycznie po 5 minutach. Proszę o pomoc, nie wiem jak ją przygotować, nie wiem ile ml potrzeba aby była dobrze nawilżona. Z góry dziękuję.

Link to comment
Share on other sites

W wodzie będzie się "deformować", czyli rozpadać, to naturalna kolej rzeczy. Nie masz czym się martwić. Gorzej by było,gdyby z taką kulą nic się nie działo.

akcja od 1:55 min ;)

Link to comment
Share on other sites

W wodzie będzie się "deformować", czyli rozpadać, to naturalna kolej rzeczy. Nie masz czym się martwić. Gorzej by było,gdyby z taką kulą nic się nie działo.

akcja od 1:55 min ;)

Tylko szkoda, że pracuje tylko 5 min. Oglądałem filmik gorektv to tak na nim namoczyli zanętę, że pracowała 30 min :/.

Link to comment
Share on other sites


Oglądałem filmik gorektv to tak na nim namoczyli zanętę, że pracowała 30 min :/.

 

To pewnie pokazali, jakie dodatki zastosowali. To, że zanęta przestaje się rozpadać nie znaczy, że to koniec jej roli. Wciąż pozostaje zapach, kolor, składniki.

Link to comment
Share on other sites

To pewnie pokazali, jakie dodatki zastosowali. To, że zanęta przestaje się rozpadać nie znaczy, że to koniec jej roli. Wciąż pozostaje zapach, kolor, składniki.

Rozumiem, dzięki. Następnym razem nie będę się bawił z zanętami, tylko kupię jakiś pellet.

Link to comment
Share on other sites

Castlebravo chyba nie spodziewałeś się, że ciężka zanęta denna sama "rozmiecie" się po dnie. Nie taka jej rola a już na pewno nie powinna smużyć, uwalniać składników do powierzchni, bo to zupełnie inna zanęta.

Zanęta denna to gruboziarniste, ciężkie składniki i aktywne aromaty a nawilżenie służy wyłącznie możliwości sklejenia jej w kule i podanie na łowisko.

Edited by Docio
Link to comment
Share on other sites

Castlebravo chyba nie spodziewałeś się, że ciężka zanęta denna sama "rozmiecie" się po dnie. Nie taka jej rola a już na pewno nie powinna smużyć, uwalniać składników do powierzchni, bo to zupełnie inna zanęta.

Zanęta denna to gruboziarniste, ciężkie składniki i aktywne aromaty a nawilżenie służy wyłącznie możliwości sklejenia jej w kule i podanie na łowisko.

Czyli rozumiem, że nie da się jej przemoczyć?

Link to comment
Share on other sites

Każdą zanętę da się przemoczyć, kwestia tylko ile wody jest w stanie wchłonąć zanęta zanim zostanie przemoczona.Lepiej nie domoczyć zanęty niż ją przemoczyć.W przypadku przemoczenia, trzeba ją "ratować" dosypując suchej zanęty lub też zwiększając ilość dodatków które mogą wchłonąć nadmiar wilgoci z zanęty.Dosypujesz suchej zanęty, mieszasz potem przecierasz przez sito, i znowu dosypujesz, mieszasz i przez sito.I tak do skutku, aż zanęta będzie miała odpowiednią konsystencję.Raz przemoczona zanęta nawet po udanej reanimacji, nie będzie tak dobrze pracować jak prawidłowo nawilżona.Spotkałem się z teorią, iż odpowiednio nawilżona zanęta po uformowaniu kuli powinna przetrwać upuszczenie z wysokości ok. 1m .Przy czym nie powinna się rozpaść na kilka części, ani również "skleić się" do podłoża. Oczywiście jest to dość umowne ze względu na warunki w jakich łowimy, inaczej nawilża się zanętę rzeczną a inaczej na wody stojące. Wiele zależy jeszcze od warunków panujących na łowisku(uciąg/dno) oraz to jakie ryby chcemy łapać.

Edited by Zduneq
Link to comment
Share on other sites

Przemoczyć jak i niedomoczyć da się każdą zanętę. Przemoczona zanęta najczęściej zamienia się w gęste półpłynne bloto. Mocno przemoczona najzwyczajniej płynie. W zależności od ilości dodanych składników wiążących lub będących w składzie zanęty, mogą się w przemoczonej zanęcie zrobić "kluchy", które bardzo ciężko przetrzeć przez sito. Kilka dni temu w innym wątku było o tym właśnie pisane.

Z kolei niedomoczona zanęta powoduje rozpadanie się kul po rzucie co skutkuje zanęcaniem w linii od brzegu i jest bardzo niekorzystne.

 

Te wiadomości to podstawy wiedzy o zanętach, do których należy jeszcze kilka etapów nauki. Kolejny etap to sposoby pracy zanęt dennych oraz smużących i dlaczego taki podzial istnieje. Następny to dopasowanie rodzaju zanęty do danego gatunku ryby lub ich grupy. Na koniec aromaty, ich rodzaje i dawkowanie.

Jako zapoznany z podstawami o zanętach możesz przejść do kolejnego etapu, czyli kombinacji zanęt dennych ze smużącymi, dodatków specjalnych oraz ich właściwości oraz wykorzystania poszczególnych składników zanęty własnej kompozycji z uwzględnieniem naturalnych potrzeb poszczególnych gatunków. Jednak aby dotrzeć skutecznie do tego etapu konieczne jest poznanie monografii gatunkowej, czyli znajomości życia i żerowania ryb, a to nie jest proste.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...