Jump to content

Błąd przy robieniu przynęty

Guest Piter
 Share

Recommended Posts

Guest Piter

Robiłem zanęte i na koniec dodałem aromaty do ciasta jeden waniliowy i drugi "RUMOWY".Teraz mam pytanie czy taka zaneta przyciągnie ryby bo ten rumowy to śmierdzi jak dla mnie.

Edited by Piter

Sklepowe aromaty są robione na bazie olejków. Wypadało by dodać je do wady użytej do nawilżenia suchej zanęty. Silny zapach to efekt koncetracji substancji zapachowej, niektóry przejemne w "normalnym" stężeniu zapachy w skoncentrowanym są bardzo ostre i mogą się wydać nieprzyjemne.

Robiłem przynętę i na koniec dodałem aromaty do ciasta jeden waniliowy i drugi "RUMOWY".Teraz mam pytanie czy taka zaneta przyciągnie ryby bo ten rumowy to śmierdzi jak dla mnie.

Osobicie nie przepadam za zapachem halibuta a ryby biorą na przynęty o takim zapachu. Dobrze byłoby gdybyś się określił co robiłeś, zanęte czy przynęte  ;)

Przyznam że nie rozumiem sensu dodawania aromatu do ciasta przy wyrabianiu przynęty. Aromaty mają mało realistyczny zapach i nie wiesz czego dodają przy produkcji. Moim zdaniem zdecydowanie lepsza byłaby gotowa przyprawa; cynamon, przyprawa do piernika, kminek albo kolendra. Wybór jest ogromny a oprócz tego można samemu tworzyć mieszanki i wypracować sobie własny atraktor.