Jump to content

POSZUKUJE POMOCY NA TEMAT SPRZETU DO SPINNINGU!

Recommended Posts

Witam chcialem kupic spinning jeszcze nie lowilem ta metoda ale bardzo mi sie jakos podoba i chcialem kupic sobie fajny sprzecik czy mogli byscie cos doradzic do kwoty 1000zl jestem poczatkujacy bede lowil z brzegu Wisły najczesciej raczej ale jezeli mam troszke kaski wole inwestowac jednak w cos konkretniejszego z gory dziekuje ! B)

Uuuu, bogaty temat a i kaska na cel niebagatelna.

W tej kwocie możesz już spokojnie wybierać.

Wychodzę z założenia, że będziesz chciał łowić przede wszystkim najbardziej popularne, drapieżne ryby jak szczupak, okoń, boleń, także sum.

Proponuję wejść na strony testowe kołowrotka czy wędki, później obmacać w sklepie kręcioł, który Ci się spodoba a jeszcze później porównać ceny w sklepie i w necie.

Wybór należy do Ciebie!

Wybierałbym sprzęty uznanych firm, nie z najniższych półek bo to zawsze grozi katastrofą.

Musisz być gotowy do spotkań z silnymi rybami, które przetestują nie tylko umiejętności ale i jakość komponentów użytych w produkcji.

Czasem lepiej wydać więcej i mieć świadomość, że przynajmniej ryba nie zepsuje C przyjemności.

Na Wiśle jest sporo zawad, kamieni, faszyny, zużytych rowerów, pralek, samochodów - ogólnie rzecz można przeszkód.

Nie jedną zahaczysz...

Tani sprzęt szybko zużyjesz, zniszczy się.

Wisła to duża woda i wiele rzeczy przyjmie z otoczenia, choćby po powodziach.

Krzaczory i podwodne zawady to norma.

Byle jaki sprzęt długo nie pożyje.

W zależności od własnych upodobań i preferencji prawdopodobnie będziesz używać wędki w granicach dł 2,4-2,7m - Ciężar Wyrzutowy (cw) 15-40g.

Kręciołek wielkości 3-4tysiące (rozmiar).

W tej kwocie możesz już spokojnie wybierać.

Wybierałbym sprzęty uznanych firm, nie z najniższych półek bo to zawsze grozi katastrofą.

No chyba nie bardzo, gdyż od razu zastrzegł, że:

chcialem kupic spinning jeszcze nie lowilem ta metoda

A na mój chłopski rozum, chciałby za tę kasę kupić kijek, kołowrotek, jakąś plecionkę, ew. żyłkę, wolframy i jakieś przynęty (a te też swoje kosztują i z trzema nie rozpocznie zabawy, bo w ciągu niespełna godziny mógłby ją zakończyć katastrofą). No i na początek kijek raczej do 25 g, a już max do 30. Łowienie sumów to już inna działka i dodatkowa specjalizacja. Choć znając "prawo początkującego", a jak tutaj u nas mawiamy "prawo frajera", kontakt z tą rybą nie może być wykluczony. A zwłaszcza w Wiśle... ;)

Edited by Jotes

moge nawet poswiecic 1,500zl nie problem tylko chce zeby ktos doradzil mniej a wiecej cos konkretnego a ja sie za tym rozejrze oblukam dziekuje z gory mysle ze jak poswiece nawet i wiecej to przyjemnosc przyjdzie napewno 

Tego akurat Zaubera odradzam. Ma w necie mnóstwo niepochlebnych opinii, ze względu na taką właśnie korbkę. Zamek tej korbki (składanie!) potrafi się wyrobić, a potem wszystko lata, jak Żyd po pustym sklepie. Ja mam takie rozwiązanie i jest ono dostępne w sklepach. To rozwiązanie wprowadził Dragon, odkąd stał się dystrybutorem tej marki. Z taką korbką z czystym sumieniem polecam ten kołowrotek, to zaje...fajna maszynka!  ;)

Edited by Jotes

A możesz uzasadnić, czemu życzysz sobie tak drogi kijek? I koniecznie napisz, na jakie ryby się nastawiasz? Bo nie ma uniwersalnych wędzisk, żeby łowić na niego i okonie, i jazie/klenie (których w Wiśle jest mnóstwo), i sandacze, i szczupaki. Albo rybka, albo...akwarium. I o ile jeden kołowrotek z dwoma szpulami może Ci posłużyć do kilku wędzisk, o tyle jednym kijkiem nie da się łowić uniwersalnie. Za taką kasę masz minimum dwa dobre kije...

Dobrze do podaj 2 kije na ryby ktore bede wolic w wisle mam kaske jestem w holandi i bede wolic niedlugo w polsce moge kupic 2 wedziska do 500zl jeden jakie polecasz mozesz polecic cos i kolowrotki z kaska nie ma probemu i nie patrz na moje gadzety woblery itpbo to bede mial dziekuje ci za pomoc ogolnie popsortu jestem tego zdania ze jak mam wziasc byle co to wole porzadne chyba to jest dobre rozwiazanie zeby miec frajde i przyjemnosc? Pozdrawiam

szczerze odrazu pisze zebys mogl dradzic jak najwiecej jestem nastawiony na spina powiedzmy ide na rybki chce lowic poprotstu chce miec przyjemnosc i wypuszczac je chce lowic i duze i male poprostu rozumiesz mnie chce lowic rybki i prosze o pomoc zeby sprzet byl dobry zebym sie nie zawiodl na nim chce lowic na spinning tyle w temacie i chce posmiecic duze pieniadze zeby dobrze sie rzucalo

W takim razie "zawieś oko" na Tam Dragonie - choćby na tym: Team Dragon Long Range - 2,75m 10-28g i I tutaj (np!) Albo luknij jeszcze w serię HM-X tej samej firmy. A co, jak co, ale tego producenta nie trzeba już zachwalać, ma swoją renomę. ;)

Edited by Jotes

Zawiodłem się na Team Dragonie - dla mnie wystarczy choć może miałem pecha?

Póki szczytówka w moim spinie nie złamała się po raz drugi też byłem zadowolony.

Skoro kaska Ci nie przeszkadza to może sięgnąć po kije z pracowni?

Uwaga @Nowy92. Kolejny post napisany w nieznanym nam języku będzie skasowany.

I nie ma tłumaczenia, że brak polskich znaków.

A jeszcze mam pytanie jakie 2 wedki na spinning kupic na wisłe do jakiego wyrzutu i na jakie ryby najbardzij kupic do spinningu ? i jakich mniej a wiecej z doswiadczenia wiecie jakie kupic do uzywania ?

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

• Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...