Jump to content

Wędka karpiowa na początek

Dark
 Share

Recommended Posts

Witam,

Postanowiłem kupić karpiówke mam kilka modeli i nie wiem na którą się zdecydować, może pomożecie, w tej stawce jest jeden kij droższy od pozostałych, biorę go pod uwagę, ale wolał bym coś z pierwszej trójki.

Szukam kija na lekki grunt koszyk max 35g + zanęta, zastanawiałem się nad feederem, ale nie wiem czy dobrze będzie się nim łowiło jak "typową" gruntówką z bombką (bardzo lubiłem tak łowić, ale moje stare wędki już się do tego słabo nadają), czy iść w stronę jakiejś taniej karpiówki? Dobrze by było żeby taka wędka nadała się na grunt na białą rybę jak i na trupka. Kasa do wydania 150 zł. 

Yad Cornwall Carp

Jaxon Extera Carp 3,60/3,50lbs

Mikado Almaz Carp 390 3,50lbs

Daiwa Black Widow 3,60/3lbs

Przepraszam panowie, Docio masz rację nic na ten temat nie napisałem, wiec dopisałem, feedera już mam upatrzonego ale chciałbym coś mocniejszego, żeby trupkiem dało się rzucić. Dziś w sklepie wędkarskim zaproponowano mi coś takiego jeszcze:

Konger Medalist Float 390/80g

Edited by wind
edycja linków

Nic nie piszesz o rybach i łowisku, więc wnioskuję, że obojętne jaką kupisz skoro cały czas ma być ono jako model pokazowy. No, może w tym wariancie wybralbym to najbardziej blyszczące z największą ilością naklejek i napisów.

Wciąż nie wiemy jakie łowisko i jakie ryby, wnioskuję, że na trupka chcesz łowić drapieżniki z gruntu, feder od biedy się nada ale miękka szczytówka nie da pewności zacięcia przy łowieniu na większym dystansie.

Ryby to jakie się uwieszą to takie będą :D, łowisko to jezioro, piaskownia, zalew, do czego jej potrzebuje do gruntu (koszyk, methoda) z "bombką" - leszcz, karp, lin i do gruntu na sandacza. Feedera już mam ale on się nie nadaje do łowienia na trupka (moje subiektywne odczucie). Podoba mi się wędka Konger Medalist Float 390/80g, wydaje mi się że spełni wszystkie moje oczekiwania. Jeżeli ktoś miał tą wędkę i może się podzielić jaka to wędka będę wdzięczny.

Pozdr.

Edited by Dark

Szczerze wole wędki 2 częściowe i maks do 3.60 dla mnie. Co Ty o tym myślisz Docio?

Chciałbym aby było tak prosto. :) Niestety realia są inne co w swoim wędkarskim życiu odczułem boleśnie tracąc bezpowrotnie wędziska, czy to przez połamanie, czy wciągnięcie do wody. Miałem też serię wielce stresujących sytuacji kiedy zarzucony zestaw okazywał się zestawem jednorazowym, bo wyciągnąć go z wody nie było sposobu.

Długo by pisać a wniosek jest banalny - wędzisko należy dopasować do łowiska i ryb jakie mogą się uczepić a nie jakie mamy ochotę łowić. :)

Konger Medalist Float390/80g, wydaje mi się że spełni wszystkie moje oczekiwania

I to jest odpowiedni kierunek w doborze, gdyż tylko Ty wiesz jak i gdzie chcesz łowić oraz znasz prawdziwe warunki na łowisku.

Sugerując się jednak innymi wskazówkami dla trupka na sandacza wystarczyłoby wędzisko z cw 40g. Dla większych obciążeń cw 60g i tak jest przyjęte w teorii, że wędzisko do połowu na żywca/trupka jak i do połowu węgorzy jest wystarczające z cw 40 - 60g. Wędzisko z cw 80g może być nieco za sztywne a tym samym mogą wystąpić trudności z zacięciem i holowaniem tym bardziej, że jest dość długie. Jednak nie odradzam a jedynie uprzedzam o ewentualnych trudnościach. :)