Jump to content

Dobór kołowrotka do wędziska

Recommended Posts

Witam,mam problem,chcę zakupić wędkę okuma black rock 198cm/5-18g.Problem polega na tym że nie wiem jaki kołowrotek wagowo do tego dobrać,chciałem zakupić spro red arc 10300 ale nie wiem czy nie będzie za ciężki,wędka waży 115g a kołowrotek 300g będzie dobrze wyważone ?,jest opcja kupić jeszcze kołowrotek spro red arc 10200 który jest 20g lżejszy od 10300.Proszę o szybką odpowiedz.

(Sprzęt kupuje w sklepie internetowym więc nie mam jak sprawdzić).

20g nie sprawi żadnej różnicy.

Trudno określić wirtualnie, czy wyważenie będzie prawidłowe, ale analizując ciężary i długość wędziska, powinno być dobrze.

mam problem,chcę zakupić wędkę okuma black rock 198cm/5-18g.Problem polega na tym że nie wiem jaki kołowrotek wagowo do tego dobrać

Szczerze powiedziawszy i ja bym się "zagubił przestrzennie", kompletując w dzisiejszych czasach taki zestaw, choć pewnie byłoby mi łatwiej, gdyż w zamierzchłych czasach zmuszony byłem łowić nawet kijkiem 1,60 m. Tylko, że wtedy nie miałem wyboru, ani odpowiednich wędzisk, ani tym bardziej kołowrotków. Ba! Nie miałem nawet gdzie i kogo zapytać! Łowić musiałem albo na Germiny 160 - 180 cm i kołowrotek, albo ruski Delfin, albo na DDRowski Rex Rileh. Czasem udawało się coś lepszego kupić, ale tylko na bazarze. Ale zgrać ten sprzęt ze sobą, by nie leciał na pysk do przodu, czy do tyłu, było niemożliwością.

Po latach doświadczeń, wydaje mi się, że najlepiej tak krótki kijek wyważyć multikiem. Zwykły stałoszpulowiec tak precyzyjnie nie wyważy go. Ale biorąc jeszcze pod uwagę, że jest to króciutki kijek, to śmiało możesz brać ten kołowrotek, który upatrzyłeś sobie jako pierwszy (pierwsza myśl jest najważniejsza). To nie będzie taki zestaw, który będzie męczył i przeciążał rękę. ;)