Kuba097 Posted June 16, 2015 Report Share Posted June 16, 2015 (edited) Witam, W tym sezonie postanowiłem zrobić kartę wędkarską (już zdałem ) teraz tylko opłacić i można będzie zacząć poważniejszą przygode z wędkarstwem. Chciałbym łowić głównie na Wiśle w okolicach Krakowa(nurt raczej średni), ewentualnie na jakimś jeziorze. Stwierdziłem że grunt będzie najlepszym rozwiązaniem tylko nie mam pojęcia co kupić, na wędkę z kołowrtkiem chce przeznaczyć około 400-500 zł (no chyba że tańsze też się będą nadawać) Jeszcze pozostaje jakie ryby bym chciał łowić? Wiadomo na Wiśle ryba jest praktycznie każda, ale myśle że głownie na jakieś drapieżne ryby. (najlepiej jakby można było też na karpia czy leszcza oczywiście mowa o patyku i kołowrtoku żeby sie nadawał) z góry dziękuje za podpowiedzi pozdrawiam Edited June 16, 2015 by Kuba097 Link to comment Share on other sites More sharing options...
klaudek19993 Posted June 16, 2015 Report Share Posted June 16, 2015 Ja mam połączonego feederka i kołowrotek karpiowy Feeder mikado ultraviolet a kołowrotek dragon maxima 4000 i żyłka 0,25 karpiowa i łowie na nie sandacze leszczyki i karpika złapałem więc mysle ze to połacznie jest całkiem fajne . pomyśl nad tym . jesli jeszcze jakies pytania to mozesz pisac na pw Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alexspin Posted June 16, 2015 Report Share Posted June 16, 2015 (edited) (...)Jeszcze pozostaje jakie ryby bym chciał łowić? Wiadomo na Wiśle ryba jest praktycznie każda, ale myśle że głownie na jakieś drapieżne ryby. (najlepiej jakby można było też na karpia czy leszcza oczywiście mowa o patyku i kołowrtoku żeby sie nadawał) z góry dziękuje za podpowiedzi pozdrawiam Rozumiem, że w tej sytuacji spinning odpada, bo nie da się połączyć spinna z połowem białorybu - z wyjątkiem wzdręgi, która ostatnio się "zdrapieżniła" i bierze na równi z okoniem na ultralekkiego spinna. Kup odległościówkę, byle nie teleskopową. Zupełnie niedrogi i przyzwoity zestaw: EXTERA DISTANCE FLOAT TABIAS FDX 300M GUIDE SELECT DEEP BROWN Wydatek nieco ponad 300 PLN, a resztę wydaj na pozostałe akcesoria, zwłaszcza podbierak. Edited June 16, 2015 by Alexspin Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kuba097 Posted June 16, 2015 Author Report Share Posted June 16, 2015 (edited) Nie będzie za "słaby" kołowrotek? Znajomy mówił że porządne to od 200 zł się zaczynają. Co do spiningu to na razie odpada, może później kupie osobny zestaw Edited June 16, 2015 by Kuba097 Link to comment Share on other sites More sharing options...
wind Posted June 16, 2015 Report Share Posted June 16, 2015 Znajomy mówił że porządne to od 200 zł się zaczynają. Zmień znajomych. Jak będziesz dbał o sprzęt i używał zgodnie z przeznaczeniem to posłuży parę lat. jesli jeszcze jakies pytania to mozesz pisac na pw Może podzielisz się wiedzą ze wszystkimi?? Forum jest ogólnodostępne, każdy może zajrzeć, poczytać nikomu dostępu nie ograniczamy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kuba097 Posted June 16, 2015 Author Report Share Posted June 16, 2015 To jaki kołowrotek polecasz? Nie wiem czy jest duża różnica między tym za 100 a tym za 200 Link to comment Share on other sites More sharing options...
PucioHenzap Posted June 16, 2015 Report Share Posted June 16, 2015 (edited) dostalem info o bardzo dobrym kolowrotku karpiowym wiec ja tez sie dziele ta informacja. leciutko przekracza 200zł KOŁOWROTEK OKUMA TRAVERTINE BAITFEEDER FD Edited June 16, 2015 by PucioHenzap Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alexspin Posted June 17, 2015 Report Share Posted June 17, 2015 (edited) Nie będzie za "słaby" kołowrotek? Znajomy mówił że porządne to od 200 zł się zaczynają. Co do spiningu to na razie odpada, może później kupie osobny zestaw Co masz na myśli pisząc "słaby kołowrotek"? Jakość materiałów, czy konstrukcję? Kołowrotek ma płynnie i równo nawijać linkę, nic poza tym. Prawidłowo użytkowany nie ma prawa nawalić podczas holu ryby. Prędzej pęknie Ci linka, niż zawiedzie kołowrotek z dobrze ustawionym hamulcem. Chyba, że hamulec ustawisz na maksa i zastosujesz żyłkę do wieszania bielizny... Kołowrotek w żadnej z metod wędkarskich nie służy do holowania ryby, ma spełniać rolę magazynu żyłki. Hol dokonuje się wędziskiem i linką. Najlepszym sposobem jest "pompowanie", wówczas kołowrotkiem wybierasz tylko luz (nadmiar żyłki) nigdy nie ciągnij ryby na siłę kołowrotkiem, bo może tego nie wytrzymać nawet najbardziej renomowanej firmy. Poza tym jeśli ryba odchodzi i gra hamulec, to zwijanie linki kołowrotkiem w tym momencie spowoduje koszmarne jej skręcenie. Na marginesie, cena sprzętu na pewno jest uzależniona od jego jakości, ale nie zawsze odzwierciedla faktyczną wartość przedmiotu, często płaci się za "znak firmowy", ale to już dla szpanerów. Ps Żaden z użytkowanych przeze mnie kołowrotków, a mam ich 6 sztuk, nie kosztował ponad 200 PLN, a niektóre z nich używam od kilku lat i są niezawodne. Edited June 17, 2015 by Alexspin Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kuba097 Posted June 17, 2015 Author Report Share Posted June 17, 2015 (edited) Znajomy mówił że te tańsze są gorszej jakości i są mniej wytrzymałe. Mi nie potrzeba znaków firmowych na kołowrotku, wystarczy by spełniał swoją role jak należy Edited June 17, 2015 by Kuba097 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alexspin Posted June 17, 2015 Report Share Posted June 17, 2015 (edited) "(...) Kołowrotek w żadnej z metod wędkarskich nie służy do holowania ryby, ma spełniać rolę magazynu żyłki. Hol dokonuje się wędziskiem i linką. Najlepszym sposobem jest "pompowanie", wówczas kołowrotkiem wybierasz tylko luz (nadmiar żyłki) nigdy nie ciągnij ryby na siłę kołowrotkiem, bo może tego nie wytrzymać nawet najbardziej renomowanej firmy. Poza tym jeśli ryba odchodzi i gra hamulec, to zwijanie linki kołowrotkiem w tym momencie spowoduje koszmarne jej skręcenie. (...)" Przeczytałeś? To wyciągnij sam wnioski. Edited June 17, 2015 by Alexspin Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kuba097 Posted June 17, 2015 Author Report Share Posted June 17, 2015 (edited) Postanowiłem jechać do wędkarskiego i zdać się na opinie sprzedawcy i oto zakupiłem: wędke prologic c1 3lbs 3 skałdową oraz kołowrotek Jaxon Red Carp FRXL 300 + żyłkę 0.25 mm i przypony karpiowe. za całość wyszło mnie około 350 zł Edited June 19, 2015 by Kuba097 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts