Jump to content

Kołowrotek do spinningu

Recommended Posts

Witam kolegów.

Chciałbym się podpytać o kołowrotek do spinningu.

Aktualnie posiadam Mistrall Odys 30 FD - chodzi dobrze, musiałem z nim kombinować, bo źle żyłkę nawijał.. Ale pod plecionką głośno pracuje. I myslę, że więcej niż 1,5 sezonu nie wytrzyma...

Na oku mam kołowrotek Okumy Cymer 30, chce trochę pewniejszy kręcił- aby posłużył co najmniej na 3 lata. Proszę o jakieś opinie bądź sugestie.

Pozdrawiam. 

W której rolce? Możesz zobrazować, bo ten kołowrotek ma 4 miesiące. Smarowałem go i i smarowałem ^^

A szumi przy ramieniu kabłąka - tam nie ma łożyska i dlatego, ponad to ten element jest aluminiowy i plecionka wyciera materiał.

Ciekawe jak to możliwe, żeby kołowrotek wytrzymał tylko dwa lub trzy sezony albo jeszcze krócej, chyba, że wędkuje się codziennie, po kilkanaście godzin, łowi same okazy i holuje kołowrotkiem zamiast wędziskiem.

Jestem co prawda "niedzielnym" wędkarzem i wędkuję zaledwie około 150-180 godzin w roku, ale mam i nadal używam kołowrotek, który ma około 15 lat. Ponieważ mam jeszcze inne kołowrotki, to zakładam, że ten pracował około 1.000 godzin i nadal dobrze funkcjonuje, choć to "opluwany" przez wielu wędkarzy JAXON.
Panowie, kołowrotek to nie żona, trzeba o niego dbać jak o kochankę... icon_wink.gif

Koledzy ale jakieś porady ^^

No ja będę miał 2gi spinning. Jeden jest w serwisie (pisałem w innym temacie).

Tak mam zwykłego szklaka z domieszką węgla. Ale nie jest czuły. 

No ja kolego wędkuje min. co 2 dni (w dni robocze) + weekend.

Marzy mi się kołowrotek Ryobi Zauber - ale wychodzę założenia, że dobry sprzęt do taki sprzęt, co nam pasuje ;)

ps. miałem jeden kij Jaxona, ale mi go zaaa***li (pożyczyli) Nawet go nie użyłem ani razu.. Chyba Jaxon extera czy jakoś tak.

A co do pracy jego. Chodzi tez o luzy, od kręcenia też się wyrabia z czasem ;) 

Edited by NeoCM