Przemq20 Posted September 5, 2011 Report Share Posted September 5, 2011 Witam Chciałbym przedstawić przepis na sprawdzoną zanętę lin - karaś. Testowana na kilku łowiskach i naprawdę się sprawdza. Dobra też do koszyczka na karpia Przepis: 500g - kasza kukurydziana, 400g - byłka tarta (prażona), 250g - mielone wafle, 150g - płatki owsiane, 150g - arachid mielony(orzeszki ziemne razem ze skorupkami), 50g - sproszkowany karmel, można jeszcze dodać olejek waniliowy i trochę kakao. Teraz wyprzedzając pytanie: "Poco prażyć bułkę tartą?" Odpowiem tak jak mi kiedys ktos odpowiedział, a więc jeźeli weźmiemy trzy kiełbaski i jedną zostawimy normalną, drugą zagrzejemy na wodzie, a trzecią podpieczemy na patelni to oczywiste jest że najbardziej aromatyczna będzie ta którą podpieczemy na patelni. Tak samo jest z bułką prażymy ją aby była bardziej aromatyczna. Zyczę udanych połowów. Pozdrawiam Przemek Link to comment Share on other sites More sharing options...
Apricot Posted September 5, 2011 Report Share Posted September 5, 2011 Też często robię takie klasyczne zanęty własnej roboty, szczególnie na tych łowiskach na których ryby są już po prostu przejedzone.Mój przepis jest podobny. Ale z tą bułką to mnie zaskoczyłeś. To może być dobre muszę spróbować. A prażymy tzn? na patelni tak? Bo wiesz ja wszystko jak prażone to już kupuję gotowe, a w kuchni to raczej nic nie prażę. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Przemq20 Posted September 5, 2011 Author Report Share Posted September 5, 2011 Tak na patelni. Ja sypię tak żeby dno przykryć i raczej małymi porcjami żeby lepiej sprażyć i mieszam do momentu aż bułka zrobi się tak jakby podpieczona i zmieni kolor na troche ciemniejszy niż jest. Następnym razem jak będę robić wkleje fotkę jak wygląda ta moja prażona. Link to comment Share on other sites More sharing options...
wind Posted September 5, 2011 Report Share Posted September 5, 2011 Podpraż jeszcze te orzechy, oczywiście bez łupin, wywoła to mocniejszy aromat i wydzielony olejek będzie powodował lepszą pracę zanęty. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Przemq20 Posted September 5, 2011 Author Report Share Posted September 5, 2011 (edited) hmm... ja to te orzechy razem z łupinami do robota wrzucałem i mi siekało, wychodziło lekko zwilżone tak jakby już olej puściło ale jeszcze prażyć nie próbowałem tego, może i to sprawdzę przy najbliższym wypadzie. Edited September 5, 2011 by Przemq20 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Apricot Posted September 5, 2011 Report Share Posted September 5, 2011 Powinno być odwrotnie, Wy powinniście filozofować na temat sprzętu, a to ja powinnam pisać o prażeniu w kuchni Niestety jestem stworzona do robienie, ale zaprawy murarskiej Powiedz mi tylko Przemuś czy ta patelnie masz teflonową? Nie przypali sie ta bułka jak tak będzie bez tłuszczu? I te orzeszki Wind? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Przemq20 Posted September 5, 2011 Author Report Share Posted September 5, 2011 (edited) Teflonowa ale bułka nie przypali się bo przecież nie będziesz prażyć długo, ja prażę od 3 do 5 min tak aby tylko kolor sie zmienił, a co do orzeszków to nie próbowałem prażyc więc nie wiem ale chyba będzie tak samo, tylko że z orzechów będzie olej więc tak jakby te orzechy bardziej będą sie smażyć na oleju niż prażyć Edited September 5, 2011 by Przemq20 Link to comment Share on other sites More sharing options...
wind Posted September 5, 2011 Report Share Posted September 5, 2011 (edited) Orzeszki arachidowe można nabyć w marketach, oczywiście w postaci pierwotnej, czyli bez soli i dodatkowych "ulepszaczy". Orzeszki, bez łupin oczywiście , prażymy w dwóch etapach: 45min w temp 160st i 20min w temp 130st. Nie można przesadzić, przypalone orzeszki mają gorzki smak i spaprzą zanętę. Pokruszone lub zmielone dodajemy w ilości 1-3% suchej masy zanęty. Kg orzeszków w markecie kosztuje ok 12zł. Przemku, przy takiej obróbce orzechy nie wydzielą dużej ilości oleju, na pewno nie takiej aby sie w nim smażyły, one się jedynie "spocą". I o to chodzi. Apricot, tak jest świat poukładany, że to co oczywiste czasem nie jest do końca tak pewne. Dlaczego większość szefów kuchni w najlepszych restauracjach to faceci? Edited September 5, 2011 by wind Link to comment Share on other sites More sharing options...
Przemq20 Posted September 5, 2011 Author Report Share Posted September 5, 2011 o.0 dzięki za radę może spróbuję Twojej metody z tymi orzeszkami, a Ty to prażysz w piekarniku no nie? Link to comment Share on other sites More sharing options...
wind Posted September 5, 2011 Report Share Posted September 5, 2011 Sorki, oczywiście, że w piekarniku, zapomniałem o tak istotnym szczególe Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now