Skocz do zawartości
Przemq20

Zanęta Lin - Karaś (własna robota)

Promowane odpowiedzi

Przemq20    0

Witam

Chciałbym przedstawić przepis na sprawdzoną zanętę lin - karaś. Testowana na kilku łowiskach i naprawdę się sprawdza. Dobra też do koszyczka na karpia :P

Przepis:

500g - kasza kukurydziana,

400g - byłka tarta (prażona),

250g - mielone wafle,

150g - płatki owsiane,

150g - arachid mielony(orzeszki ziemne razem ze skorupkami),

50g - sproszkowany karmel,

można jeszcze dodać olejek waniliowy i trochę kakao.

Teraz wyprzedzając pytanie: "Poco prażyć bułkę tartą?" Odpowiem tak jak mi kiedys ktos odpowiedział, a więc jeźeli weźmiemy trzy kiełbaski i jedną zostawimy normalną, drugą zagrzejemy na wodzie, a trzecią podpieczemy na patelni to oczywiste jest że najbardziej aromatyczna będzie ta którą podpieczemy na patelni. Tak samo jest z bułką prażymy ją aby była bardziej aromatyczna.

Zyczę udanych połowów.

Pozdrawiam Przemek ;)

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
Apricot    0

Też często robię takie klasyczne zanęty własnej roboty, szczególnie na tych łowiskach na których ryby są już po prostu przejedzone.Mój przepis jest podobny.

Ale z tą bułką to mnie zaskoczyłeś. To może być dobre :P muszę spróbować. A prażymy tzn? na patelni tak? Bo wiesz ja wszystko jak prażone to już kupuję gotowe, a w kuchni to raczej nic nie prażę.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
Przemq20    0

Tak na patelni. Ja sypię tak żeby dno przykryć i raczej małymi porcjami żeby lepiej sprażyć i mieszam do momentu aż bułka zrobi się tak jakby podpieczona i zmieni kolor na troche ciemniejszy niż jest.

Następnym razem jak będę robić wkleje fotkę jak wygląda ta moja prażona. :P

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
wind    1455

Podpraż jeszcze te orzechy, oczywiście bez łupin, wywoła to mocniejszy aromat i wydzielony olejek będzie powodował lepszą pracę zanęty.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
Przemq20    0

hmm... ja to te orzechy razem z łupinami do robota wrzucałem i mi siekało, wychodziło lekko zwilżone tak jakby już olej puściło ale jeszcze prażyć nie próbowałem tego, może i to sprawdzę przy najbliższym wypadzie. :P

Edytowane przez Przemq20

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
Apricot    0

Powinno być odwrotnie, Wy powinniście filozofować na temat sprzętu, a to ja powinnam pisać o prażeniu w kuchni :P Niestety jestem stworzona do robienie, ale zaprawy murarskiej ;) Powiedz mi tylko Przemuś czy ta patelnie masz teflonową? Nie przypali sie ta bułka jak tak będzie bez tłuszczu? I te orzeszki Wind?

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
Przemq20    0

Teflonowa ale bułka nie przypali się bo przecież nie będziesz prażyć długo, ja prażę od 3 do 5 min tak aby tylko kolor sie zmienił, a co do orzeszków to nie próbowałem prażyc więc nie wiem ale chyba będzie tak samo, tylko że z orzechów będzie olej więc tak jakby te orzechy bardziej będą sie smażyć na oleju niż prażyć :P

Edytowane przez Przemq20

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
wind    1455

Orzeszki arachidowe można nabyć w marketach, oczywiście w postaci pierwotnej, czyli bez soli i dodatkowych "ulepszaczy". Orzeszki, bez łupin oczywiście , prażymy w dwóch etapach: 45min w temp 160st i 20min w temp 130st. Nie można przesadzić, przypalone orzeszki mają gorzki smak i spaprzą zanętę. Pokruszone lub zmielone dodajemy w ilości 1-3% suchej masy zanęty. Kg orzeszków w markecie kosztuje ok 12zł. Przemku, przy takiej obróbce orzechy nie wydzielą dużej ilości oleju, na pewno nie takiej aby sie w nim smażyły, one się jedynie "spocą". I o to chodzi.

Apricot, tak jest świat poukładany, że to co oczywiste czasem nie jest do końca tak pewne. Dlaczego większość szefów kuchni w najlepszych restauracjach to faceci? :P

Edytowane przez wind

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
wind    1455

Sorki, oczywiście, że w piekarniku, zapomniałem o tak istotnym szczególe :P

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Dodaj konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się tutaj.

Zaloguj się teraz


  • Przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników, przeglądających tę stronę.

×