Jump to content

Zanęta Lin - Karaś (własna robota)

Przemq20
 Share

Recommended Posts

Witam

Chciałbym przedstawić przepis na sprawdzoną zanętę lin - karaś. Testowana na kilku łowiskach i naprawdę się sprawdza. Dobra też do koszyczka na karpia :P

Przepis:

500g - kasza kukurydziana,

400g - byłka tarta (prażona),

250g - mielone wafle,

150g - płatki owsiane,

150g - arachid mielony(orzeszki ziemne razem ze skorupkami),

50g - sproszkowany karmel,

można jeszcze dodać olejek waniliowy i trochę kakao.

Teraz wyprzedzając pytanie: "Poco prażyć bułkę tartą?" Odpowiem tak jak mi kiedys ktos odpowiedział, a więc jeźeli weźmiemy trzy kiełbaski i jedną zostawimy normalną, drugą zagrzejemy na wodzie, a trzecią podpieczemy na patelni to oczywiste jest że najbardziej aromatyczna będzie ta którą podpieczemy na patelni. Tak samo jest z bułką prażymy ją aby była bardziej aromatyczna.

Zyczę udanych połowów.

Pozdrawiam Przemek ;)

Też często robię takie klasyczne zanęty własnej roboty, szczególnie na tych łowiskach na których ryby są już po prostu przejedzone.Mój przepis jest podobny.

Ale z tą bułką to mnie zaskoczyłeś. To może być dobre :P muszę spróbować. A prażymy tzn? na patelni tak? Bo wiesz ja wszystko jak prażone to już kupuję gotowe, a w kuchni to raczej nic nie prażę.

Tak na patelni. Ja sypię tak żeby dno przykryć i raczej małymi porcjami żeby lepiej sprażyć i mieszam do momentu aż bułka zrobi się tak jakby podpieczona i zmieni kolor na troche ciemniejszy niż jest.

Następnym razem jak będę robić wkleje fotkę jak wygląda ta moja prażona. :P

hmm... ja to te orzechy razem z łupinami do robota wrzucałem i mi siekało, wychodziło lekko zwilżone tak jakby już olej puściło ale jeszcze prażyć nie próbowałem tego, może i to sprawdzę przy najbliższym wypadzie. :P

Edited by Przemq20

Powinno być odwrotnie, Wy powinniście filozofować na temat sprzętu, a to ja powinnam pisać o prażeniu w kuchni :P Niestety jestem stworzona do robienie, ale zaprawy murarskiej ;) Powiedz mi tylko Przemuś czy ta patelnie masz teflonową? Nie przypali sie ta bułka jak tak będzie bez tłuszczu? I te orzeszki Wind?

Teflonowa ale bułka nie przypali się bo przecież nie będziesz prażyć długo, ja prażę od 3 do 5 min tak aby tylko kolor sie zmienił, a co do orzeszków to nie próbowałem prażyc więc nie wiem ale chyba będzie tak samo, tylko że z orzechów będzie olej więc tak jakby te orzechy bardziej będą sie smażyć na oleju niż prażyć :P

Edited by Przemq20

Orzeszki arachidowe można nabyć w marketach, oczywiście w postaci pierwotnej, czyli bez soli i dodatkowych "ulepszaczy". Orzeszki, bez łupin oczywiście , prażymy w dwóch etapach: 45min w temp 160st i 20min w temp 130st. Nie można przesadzić, przypalone orzeszki mają gorzki smak i spaprzą zanętę. Pokruszone lub zmielone dodajemy w ilości 1-3% suchej masy zanęty. Kg orzeszków w markecie kosztuje ok 12zł. Przemku, przy takiej obróbce orzechy nie wydzielą dużej ilości oleju, na pewno nie takiej aby sie w nim smażyły, one się jedynie "spocą". I o to chodzi.

Apricot, tak jest świat poukładany, że to co oczywiste czasem nie jest do końca tak pewne. Dlaczego większość szefów kuchni w najlepszych restauracjach to faceci? :P

Edited by wind