Jump to content

Nowy zestaw

AlbuminPl
 Share

Recommended Posts

Witam. Taki zestaw za 30zł z pewnością szału nie zrobi. Jeszcze "gruntowy" chyba tylko z nazwy :) Chciałbym zobaczyć co ten kołowrotek zrobi podczas brania chociaż 1KG ryby :) Kupowałem z początku mojej przygody kołowroki i wędki po 50-60zł i ja osobiście tego żałowałem tego zakupu. Rozlatywał się i słaba kultura pracy. Może do lekkiego spławiczka by się to nadało. Ale wymieniłem wszystko całe zestway na RYOBI i Dragona i teraz jestem zadowolony. Tamten sprzęt leży w kącie. Jak wyskakujesz co jakiś czas na spławiczek to wystarczy z 150zł na małowiele coś. Do gruntu i spinningu polecam coś dołożyć szczególnie do kołowrotka :) Na spławik moża również rozpatrzyć BATY. Unika się wtedy zakupu kołowrotka.

Edited by RybakONB

Wszelkie takie zestawy, szczególnie w tak niskiej cenie należy omijać szerokim łukiem. Patrząc na składniki tego zestawu widać, ze sprzedawca nie ma zielonego pojęcia o wędkowaniu lub uważa potencjalnych nabywców za idiotów.

Wind napisał:

Wszelkie takie zestawy, szczególnie w tak niskiej cenie należy omijać szerokim łukiem. Patrząc na składniki tego zestawu widać, ze sprzedawca nie ma zielonego pojęcia o wędkowaniu lub uważa potencjalnych nabywców za idiotów.

AlbuminPl napisał:

No to sprzedawcy udało się znaleźć dosyć sporą ilość takich "idiotów", a co sądzicie o takim kołowrotku firmy Robinson: FOREX

Przysłowie: "naiwnych nie sieją, sami się rodzą". To przysłowie jest aktualne także wobec przeszłych i przyszłych nabywców kołowrotka klasy Forex.

A ja się nie zgodzę z kolegą Wind, fakt zestaw szału nie robi, do tego wszystko kiepskiej jakości, ale sam kiedyś taki kupiłem tylko z wędziskiem 270cm, więc trochę go opiszę:

1) Haczyki można sobie powiesić na kapeluszu, na pewno nie na żyłkę bo raz że są krzywe, dwa kiepsko naostrzone to jeszcze jakby jakieś miękkie.

2) Kij jest ok - nie należy do jakiś supermocnych ale pamiętam że wyciągałem na niego karpie i leszcze po 2kg bez najmniejszego problemu, a łowiłem na sprężynę z ciężarkiem. Nie wiem dlaczego czasem miałem na tą wędkę więcej brań (z wyholowaniem) niż na drugą dużo lepszą wędkę z takim samym zestawem a końcówką typowo feederową. (sprężyna, przypon 15cm, dzwonek sygnalizacyjny)

3) Jeśli chodzi o kołowrotek to działał dość długo (ba dalej działa ale go zamieniłem na inny) - minus kołowrotka to bardzo kiepski hamulec, w zasadzie jego brak bo sam się potrafił rozregulować, raz był za mocno dociągnięty, raz za słabo praktycznie nie dało się go ustawić.

4) Wypychacz do haczyków jest ok, dziwne bo kupiłem profesjonalne szczypce z blokadą, a i tak wolę używać tego

5) Spławiki nie testowałem bo od początku miałem dużo lepsze więc mam je jako awaryjne

6) Ciężarki jak każde inne, przypony też ok, świetliki rzadko używam, siatka na ryby ma małą pojemność ale jest z materiału który nie chłonie zapachów.

Ogólnie zestaw jest wart swojej ceny choć jest to zestaw typowo dla początkującego, który ma małe doświadczenie w wędkowaniu, a na 100% jak posiądzie większą wiedzę to zainwestuje w coś konkretnego. Na pewno nie nadaje się na rzekę bo realny ciężar wyrzutu takiego zestawu to jakieś 50-60g (z zanętą), a nie wyobrażam sobie holować brzany czy lina dodatkowo z takim obciążeniem. Jak ktoś jedzie rekreacyjne nad wodę parę razy w roku  i nie oczekuje wielkich ryb to zestaw jest ok.

Jest to typowe polowanie na jelenie, może ktoś pojedzie z kolegami na biwak albo z rodzina na urlop i spróbuje złowić rybę, tak dla draki ;).

Wędzisko: 2,1m i c.w. 40-80g, gdzie tu miejsce na łowienie spławikowe?? Zestaw ze spławikiem żywcowy może i da się tym zarzucić, na jakieś 15m ...

Kołowrotek: "niewiadomocoto", nawinięta żyłka, nie wiadomo i le jej tam jest, jaka średnica i ile lat leżała w magazynach.

Spławiki ... przy tym c.w. wędziska można ich użyć jak ... patyków do szaszłyka na wieczornym grillu, za to mnóstwo przyponów z nie wiadomo z czego, chociaż może są tam tylko jako wypełniacz tła, bo nie ma ani literki o nich w opisie aukcji. Tak naprawdę jedyne co tu przedstawia jakąkolwiek wartość to stoperki, świetlik, dzwonek i wypychacz. Zestaw ołowiu jak na foto mam, i śruciny są wsypywane przypadkowo w przegródki więc nie ma co się napisami sugerować.

Te produkty warte uwagi można kupić za jakieś 5-6 zł zamiast prawie 30. Cóż, wygląda bogato ale warte co najwyżej 20% ceny jaką winszuje sobie sprzedający.

• 2 weeks later...

Nic nie widzę tam dobrego ani  gruntowego.

Takim sprzętem możesz poćwiczyć rzuty na łące,a sklep nie należny do najlepszych,bo z nadmiaru czasu zajrzałem do środka 

i wygląda to jak wszystko za 5zł. :lol:

Obsługuje tam pani nie mająca zielonego pojęcia o wędkarstwie.

Odradzam