BamboTM Posted July 16, 2015 Report Share Posted July 16, 2015 Wiam, od pewnego czasu chcę kupic kij strikte do połowu okoni tak max 10 12g wurzutu długości 2,70/3,00m chciałbym się zmieścić wokolicach 150pln poleci ktoś coś ?? Link to comment Share on other sites More sharing options...
marckus Posted July 16, 2015 Report Share Posted July 16, 2015 (edited) Zobacz ten Dragon Millenium Perch 2,60m 4-18g jest akurat w promocji na stronce za 150 zł tylko, że nie wiem czy będą odpowiadały Tobie parametry o 10 cm krótszy i max ciężar wyrzuty 18 g Ja używam i polecam Daiwa Exceler Ultra Light Spin 1.95m 1-9g. Edited July 16, 2015 by wind edycja linku Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alexspin Posted July 17, 2015 Report Share Posted July 17, 2015 (edited) Ten DRAGON jest niemal o stówkę droższy niż granice budżetu jaki założył Bambo. Kijek nieźle wygląda, ale jest drogi. Ja używam model WJ-EXJ24015, co prawda jest o 30cm krótszy od założonego przez Bambo, ale zupełni nieźle zdaje egzamin. Wędkuję nim z brzegu, lub brodząc wzdłuż pasa trzcin. Przynęty od 1g do 12g. Proporcja cena<jakość. Żeby go dobrze wyważyć, masa kołowrotka nie powinna przekroczyć 300g, a najlepiej około 250g. Edited July 17, 2015 by Alexspin Link to comment Share on other sites More sharing options...
marckus Posted July 17, 2015 Report Share Posted July 17, 2015 Akurat ten dragona, który podesłałem jest w promocji za 150 zł Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alexspin Posted July 17, 2015 Report Share Posted July 17, 2015 Klikam w podany przez Ciebie link i widzę: Millenium Perch mocna wklejanka do połowu okoni w głębszych wodach, sprawdzi się też na łowiskach sandaczowych, przy spokojnym prowadzeniu lżej obciążonych przynęt Millenium Perch 2,30m 4-18g Długość: 2,30m ; Ciężar wyrzutowy: 4-18g ; Waga: 155g ; Dł. transportowa: 119cm Index: *23-30-230 Status: Dostępny 219.00 zł 2.92 pkt Millenium Perch 2,60m 4-18g Długość: 2,60m ; Ciężar wyrzutowy: 4-18g ; Waga: 170g ; Dł. transportowa: 134cm Index: *23-30-260 Status: Dostępny 235.00 zł 0.00 pkt Millenium Perch 2,75m 4-18g Długość: 2,75m ; Ciężar wyrzutowy: 4-18g ; Waga: 177g ; Dł. transportowa: 143cm Index: *23-30-275 Status: Dostępny 240.00 zł 3.20 pkt Jakoś nie dostrzegam "promocji", chyba, że zaślepłem... Link to comment Share on other sites More sharing options...
marckus Posted July 18, 2015 Report Share Posted July 18, 2015 Powiem Tobie, ze wczoraj jeszcze byla promocja na ten kijek :/ trudno po promocji Link to comment Share on other sites More sharing options...
BamboTM Posted July 19, 2015 Author Report Share Posted July 19, 2015 (edited) Ma ktoś może jeszcze jakieś sugestie Ja myślałem nad kijkiem Mikado Essential Perch Ma ktoś jakieś doświadczenia z nim?? Edited July 21, 2015 by wind edycja linku Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alexspin Posted July 21, 2015 Report Share Posted July 21, 2015 (edited) Przy okazji ja też zapytam. Czy ktoś miał w ręku Centex Felchen 2,40m 1-9g? Kijek wygląda na ciekawy do połowu okoni. Ostatnio znalazł się w WMH w rubryce "Polecamy". Cena też jest na dość przyzwoitym poziomie. Edited July 21, 2015 by Alexspin Link to comment Share on other sites More sharing options...
marckus Posted July 21, 2015 Report Share Posted July 21, 2015 Przy okazji ja też zapytam. Czy ktoś miał w ręku Centex Felchen 2,40m 1-9g? Kijek wygląda na ciekawy do połowu okoni. Ostatnio znalazł się w WMH w rubryce "Polecamy". Cena też jest na dość przyzwoitym poziomie. Daj znać jak kupisz i przetestujesz A tak na serio wygląda na bardzoooo ciekawą propozycję zastanawiałbym się nad wersją 2,7 m. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alexspin Posted July 21, 2015 Report Share Posted July 21, 2015 Daj znać jak kupisz i przetestujesz (...) Poczekam na jakieś opinie. Wolę się uczyć na cudzych błędach... Zwłaszcza gdy mają kosztować prawie 3 stówki... Link to comment Share on other sites More sharing options...
gentleman24 Posted July 21, 2015 Report Share Posted July 21, 2015 Ja mam wędkę Dragon-viper 230cm. (7-28g) Nadaje się zarówno do okoni,jazi jak i sandaczy,czy szczupaków a myślę,że nawet i suma by się na nią wyciągnęło.Tamten Dragon z czerwonym delikatnym końcem szczytówki jest w moim mniemaniu za delikatny,jak by walną duży szczupak . Nie wiem,ale ta Daiwa Megaforce Jiggerspinwyglada jakoś solidniej i jest w bardzo rozsądnej cenie. Co do Mikado to miałem kiedyś Mikado medium light spin .Dragon jest o wiele lepszy od Mikado(trochę lżejszy,lepiej widać na szczytówce prace przynęta zarazem cała wędka sie nie wygina za bardzo nawet przy dużych przynętach,rybach,czy zaczepach.)To tak jak by porównać poloneza z toyotą czy hondą Co nie znaczy,że polonez jest zły,szczególnie te nowe Polonezy Caro.<Mikado tez daje rade-złowiłem dużo ryb wędką Mikado>*(spining-szcupaki,sandacze,okonie i jednego klenia >Uzywałem też tej wędki Mikado także do połowu dużych leszczy z gruntu na białego robaka,czy ciasto. -PRZEPRASZAM JESTEM POCZĄTKUJACY I MOGĘ SIĘ MYLIĆ -to tylko moje prywatne zdanie<jak napisałem powyżej> Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alexspin Posted July 22, 2015 Report Share Posted July 22, 2015 (edited) (...) Nie wiem,ale ta Daiwa Megaforce Jiggerspinwyglada jakoś solidniej i jest w bardzo rozsądnej cenie. (...) Nigdy więcej DAIWY!!! Ceny co prawda przyzwoite, ale zupełnie niewspółmierne z marną jakością, zawyżone o 20-30%... (...) -PRZEPRASZAM JESTEM POCZĄTKUJACY I MOGĘ SIĘ MYLIĆ (...) ... i tu muszę Ci przyznać rację... Edited July 22, 2015 by Alexspin Link to comment Share on other sites More sharing options...
kamilos_90 Posted July 22, 2015 Report Share Posted July 22, 2015 Witam, osobiscie od siebie mogę polecic MIKADO Inazuma Perch o wartosciach 2,40 do 18g sam korzystam i jestem zadowolony. Mimo tych 240cm całkiem ładnie daje rade posłać lekką przynętę na dużą odległość no i wytrzymał walkę ze szczupakiem 91cm Link to comment Share on other sites More sharing options...
gentleman24 Posted July 22, 2015 Report Share Posted July 22, 2015 (edited) Dlatego napisałem,że NIE WIEM,ponieważ z firmą Daiwa NIGDY nie miałem do czynienia.W życiu miałem cztery wędki; Pierwszą w życiu wędkę do spiningu zakupiłem 20lat temu używaną od kumpla po znajomości za symboliczne 5zł (okonie,sandacze)- <bardzo małe twistery,błystki jackson> Dwie wędki mikado-jedna 240medium light spin a drugą na spławik ponad 4metry zakupiłem 15lat temu (Szczupak,sandacz,okoń,kleń,----płoć,wzdręga,leszcz,krąp) -oraz jazgarze <kopyto relax,obrotówki dama,mepsa,wobler rapala countdown-biały robak,czerwony robak,ciasto> Ostatnio(jakiś miesiąc temu) zakupiłem wędkę Dragona (okonie,1jaz,1szczupak)-<obrotówka silver dam efzet egzekutor3 6g-wobler rapala countdown x> -Przejdą trochę upały to dalej idę szukać ryby ze spiningiem-(szczupaka,sandacza,suma) Edited July 22, 2015 by gentleman24 Link to comment Share on other sites More sharing options...
marckus Posted July 22, 2015 Report Share Posted July 22, 2015 Ja upodobałem sobie firmę Dragon i Daiwa i będę polecać te dwie firmy, niektórzy lubią firmy Mikado lub Jaxon mi one nie pasują. Każdy z nas jest inny i dlatego każdy, każdego pyta o poradę co do sprzętu wyrabiając sobie opinie. Dobrze też przetestować sprzęt, który nas interesuje ale to trudne. No ale dzięki nam firmy produkujące sprzęt wędkarski jeszcze istnieją I nie ważne na co się łowi, ważne, żeby czuć z tego satysfakcję jak z każdą rzeczą. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alexspin Posted July 23, 2015 Report Share Posted July 23, 2015 (edited) Jednak preferuję JAXON-a. Wcale nie gorsze niż DRAGON-a, ceny nieporównywalne a jakość na tym samym poziomie. Nigdy więcej DAIWY, wystarczy, że kilka lat temu dałem się namówić na ich wędzisko, które złamało się trzykrotnie i to w okresie gwarancji. Reklamację uznali, dwukrotnie wymieniono kijek, a za trzecim razem zażądałem zwrotu pieniążków. Zraziłem się do tej firmy na zawsze. Edited July 23, 2015 by Alexspin Link to comment Share on other sites More sharing options...
gentleman24 Posted July 23, 2015 Report Share Posted July 23, 2015 Mam pytanie Szanowny Panie Alexspin Jackson to polska firma? Pytam,bo ma w ofercie tanie woblery i nie wiem jakiej są jakości? Na obrotówke dama efzeta silver biorą a na gumowe ripery 8cm jeszcze w tym roku nic oprócz zaczepu nie złowiłem Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alexspin Posted July 23, 2015 Report Share Posted July 23, 2015 (edited) Tak, JAXON to polska firma, ale to w niewielkim stopniu "producent", to głównie dystrybutor, a oferta oznakowana ich logo, to tak jak Cocacola ze znaczkiem Biedronki. Podobnie funkcjonują Konger i Dragon (to też polskie firmy). Jeśli chodzi o przynęty sztuczne, to radzę zaczynać od obrotówek MEPSS i wahadłówek POLSPING. Woblery to "wyższa szkoła jazdy", a gumy to już "uniwersytet", pamiętaj, że żadna przynęta nie jest "samołówką" i trzeba ją odpowiednio poprowadzić. Najwięcej błędów w prowadzeniu wybaczają właśnie błystki wahadłowe i obrotówki. Woblery JAXON są na dobrym poziomie, ale radzę je kupować w tym sklepie (mają najniższe ceny). Najlepsze woblery to SALMO i RAPALA - legenda ale to zupełnie inna półka cenowa. Edited July 23, 2015 by Alexspin Link to comment Share on other sites More sharing options...
gentleman24 Posted July 23, 2015 Report Share Posted July 23, 2015 Właśnie zgadza się Szanowny Panie Alexspin ;,,gumy to już "uniwersytet",Mam jeszcze kilka pytań?(Oczywiście w wolnej chwili-nie pospieszam,jak będzie Pan miał czas) 1.)Obrotówkę można prowadzić równym tempem,tylko zastanawiam się nad jedną rzeczą a mianowicie,czy jak zwijam-spininguję,to szczytówkę wędki muszę dawać w dół do lustra wody,żeby obrotówka chodziła ``poziomo``,czy mogę w obawie o zaczepy dawać wędkę poziomo lub nawet ciut do góry.Zauważyłem,że wtedy obrotówka jest jak by pod kątem-nie odstraszy to ryby. 2.)Wobler ma z przodu taki prezroczysty ster-dziub,to raczej nawet jak dam szczytówkę wyżej-wędkę poziomo to będzie O.K. i ryby to nie odstraszy tak? 3.)Czy na ripera mansa 8cm muszę łowić z OPADU czy mogę normalnie jednostajnie zwijać żyłkę-w jednym-jednostajnym w miarę powolnym tempie?,no i oczywiście czy szczytówkę wędki jak zwijam muszę kierować do dołu ku wodzie,czy mogę trzymać wędkę poziomo? ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------ Szczerze nie mam pojęcia jak spiningować z opadu.Wczoraj próbowałem to zerwałem ripera mans8g z główką 12gram-kamatsu,po kilku rzutach i zwinięciach Widziałem jak doświadczony wędkarz próbował tak białym twisterem,to kręcił dwa razy korbka kołowrotka szybciej a raz wolno Dzisiaj przerzuciłem się na obrotówkę dama i złowiłem okonia 17cm ,- wrócił do wody z powodu braku 18cm WYMIARU OCHRONNEGO Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alexspin Posted July 24, 2015 Report Share Posted July 24, 2015 (edited) Ponieważ generalnie prawie nie używam gum i nie łowię "z opadu", mogę Ci odpowiedzieć na dwa pierwsze pytania. ad 1. Prowadzenie błystki (zarówno obrotowej, jak i wahadłowej) jednostajnym tempem nie da efektów, złowienie ryby przy takim prowadzeniu to przypadek. Błystkę należy właśnie podnosić i opuszczać szczytówką, zmieniać kierunek kierując szczytówkę w prawo i w lewo, na przemian, przerywać ściąganie na 2-3 sekundy i pozwolić jej nieco opaść. Jednostajne tempo prowadzenia zdaje czasem egzamin przy prowadzeniu błystki wzdłuż linii trzcin, jeśli czai się w nich szczupak. ad 2. Powyższe odnosi się również do woblerów. Ster na pewno nie wystraszy ryb. Edited July 24, 2015 by Alexspin Link to comment Share on other sites More sharing options...
gentleman24 Posted July 24, 2015 Report Share Posted July 24, 2015 (edited) SHIMANO Byłem jakiś czas temu w sklepie wędkarskim i ogladałem wędkę shimano-alivio .240ML 7-21g -Wędzisko jest bardzo elastyczne. -Ma małe przelotki. -Dla mnie za ta cenę ta wędka mogła by być ;)Tyle,że wziął bym krótszą 210 ew.240cm-te dłuzsze alivia o masie powyżej 200gram,sa trochę za cieżkie. W wyższym przedziale cenowym zykła Canta CX lub Canta CX-super sensitive DRAGON Ja osobiście zakupiłem na sandacze i szczupaki wędkę Viper HD Wobbler 28 2.30m 7-28g Mogłem kurcza wziąść tą o 15cm dłuższą Viper HD Wobbler 28 2.45m 7-28g Wędka lekka i fajnie się zarzuca.Jak pokazałem znajomemu,(który spiningował z łódek i wyciągał 20kilowe sumy)i dałem na odrze porzucać,,to powiedział,że zajebisty sprzęt lepszy niz shimano PROSTE na okonie jak bym miał wiecej kasy wziął bym wędkę VIPER SL (jest lżejszy od vipera hd i przystosowany na mniejsze przynety i ryby) a jak mniej kasy to shimano alivio lub cante ------------------------------------------------------------------------------------------------ -Tylko nie wiem,czy mnie wzrok nie myli i szczytówka wędki Dragon Viper SL jest czerwona Jak tak to bym tej wędki nie kupił .Te kolorowe-czerwone szczytówki wędzisk działają na mnie jak ``płachta na byka`` -<Może się nie znam i da się taka szczytówkę wymienić.> ------------------------------------------------------------------------------------------------ Niemiecki D.A.M. Blackbone spin -Lekka wędka za rozsądną cenę-przynajmniej tak wynika z podanych przez producenta parametrów.(ryzyk-fizyk) Effzet Match -Wędka o klasę wyżej PTS Vario NL-Właśnie taka delikatna wędka,tylko,że trzy częściowa Impresia Spin -Też coś w tym stylu - 5-20g - okoń, pstrąg, kleń- 15-40g - okoń, pstrąg, sandacz, szczupak- 30-80g - sandacz, brzana, szczupak, troć- 60-160g - szczupak, łosoś, sum ------------------------------------------------------------------------------------------------ Edited July 24, 2015 by gentleman24 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alexspin Posted July 24, 2015 Report Share Posted July 24, 2015 (edited) Czemu i komu ma służyć ta tabelka? Chyba tylko chciałeś się pochwalić, że umiesz szukać w googlach, bo nie dodałeś żadnego komentarza, a do meritum tematu i pytań zadanych przez Autora ma się nijak... Edited July 24, 2015 by Alexspin Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts