dad16 Posted July 18, 2015 Report Share Posted July 18, 2015 Witam wszystkich forumowiczów Na wstępie powiem może coś o moim (niewielkim) doświadczeniu a później jakiej pomocy oczekuję, więc... Za małolata parę sezonów wakacyjnych spędziłem na spinningowaniu i coś tam się złapało, nie powiem. Ale później miałem dłuuuugą przerwę i w tym roku znowu podbiłem kartę i zacząłem łapać na gruncik ale też chciałbym sobie pochodzić i porzucać od czasu do czasu. Dlatego poszukuję wędki z kołowrotkiem która nie będzie za droga. Powiem szczerze że razem z plecionką chciałbym się wyrobić 250-300. Wiem że to jest mały wkład i lepiej jest zainwestować więcej, ale na ten sezon nie chce inwestować bardziej w sprzęt. może w przyszłym roku. Wędka jaka mnie interesuje to 2.7m. dwuczęściowa, ze średnią akcją (jeżeli dobrze piszę) coś tam oglądałem na YT i przy szybkiej akcji mówiono że niedoświadczony wędkarz może złamać kij na holowaniu. myślę że ciężar wyrzutu to 5-25 lub 10-30. przynęty którymi będę rzucał to pewnie wszelkiego rodzaju gumy, woblery, blachy i błystki obrotowe. Na kołowrotkach nie za bardzo się znam. Zdaję sobie sprawę że 12 łożysk nie zawsze jest lepsze niż 3 łożyska (a przynajmniej gdzieś to wyczytałem). Chyba będę szedł w kierunku kołowrotka z przednim hamulcem i to są moje wymagania. Żyłka/plecionka - tutaj w ogóle się nie znam na plecionkach. Z tego co widzę są chyba lepsze i cieńsze. tyle że droższe. Widziałem że warto robić podkład z żyłki i na to plecionkę. Więc proszę was o pomoc w wyborze. Proszę pisać jakieś konkretne modele lub linki. Z góry dziękuje i pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alexspin Posted July 18, 2015 Report Share Posted July 18, 2015 (edited) Wędzisko model WJ-EXS27020. Kołowrotek model KJ-TRV300. Główna szpula - plecionka model Z24B-012. Jako podkład zastosuj jakąś starą żyłkę lub jeśli nie masz to najtańszą. Zapasowa szpula - żyłka model TDC-30-25-118. Taki zestaw powinien spełnić Twoje oczekiwania na początek przygody ze spinningiem. Ps Nie wierz w obiegową, w większości powtarzaną bez merytorycznego uzasadnienia opinię o złej jakości sprzętu JAXON-a, używam go od ponad 20-tu lat i nie mam zastrzeżeń. W większości przypadków ceny oferowanego przez nich sprzętu są znacznie niższe, niż wyrobów tej samej klasy oferowane przez inne firmy - często płaci się za "markę" a nie za jakość... Ps 2 Pomocny kalkulator. Edited July 18, 2015 by Alexspin Link to comment Share on other sites More sharing options...
dad16 Posted July 18, 2015 Author Report Share Posted July 18, 2015 (edited) Dziękuję za zaproponowane modele. Wszystko ładnie opisane tak jak powinno być. Po wyliczeniach wychodzi ok 291 zł czyli mieszczę się jeszcze w przedziale. Poczekam jeszcze na inne propozycję. Ktoś zamawiał z tego sklepu który jest podany w linku ? zaufany sklep? jak z dostawą? proszę o opinie bo cena jest tylko kilka zł wyższa ale wszystko z jednego źródła. Edited July 18, 2015 by dad16 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alexspin Posted July 18, 2015 Report Share Posted July 18, 2015 Robię 90% moich zakupów w tym sklepie, nie natrafiłem na żadne problemy. Co chciałbyś jeszcze wiedzieć o podkładzie? Ja używam starych zleżałych, albo najtańszych żyłek, nieco grubszych niż podstawowy nawój. Ten kalkulator traktuj jako dane pomocnicze, nie zawsze się sprawdza, zwłaszcza przy plecionkach. Link to comment Share on other sites More sharing options...
dad16 Posted July 18, 2015 Author Report Share Posted July 18, 2015 (edited) Przede wszystkim czy to nie wpływa na rozwijanie się plecionki. Jak wiadomo to jakiś węzeł o który możne zahaczać sie plecionka. Przynajmniej mi sie tak wydaje. Ale słyszałem ze bez tego plecionka się ślizga na szpuli. A co do sklepu to miałeś przypadki ze kupowałeś sprzęt gdzie miał status na zamówienie ? Jeżeli tak to ile trzeba było czekać na realizacje ? Edited July 19, 2015 by dad16 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alexspin Posted July 18, 2015 Report Share Posted July 18, 2015 (edited) Przede wszystkim czy to nie wplywa na rozwijanie sie plecionki. Jak wiadomo to jakis wezel o ktory moze zahaczac sie plecionkaplecionka. Przynajmniej mi sie tak wydaje. Ale slyszalem ze bez tego plecionka sie slizga na szpuli. (...) Podkład z żyłki ma dwa zadania. Po pierwsze uzupełnia nawój, w taki sposób, że nawinięty odcinek plecionki (najczęściej sprzedawanej w odcinkach 150m) wypełnia odpowiednio szpulę (1-2mm poniżej górnej krawędzi kołnierza szpuli). Po drugie, żyłka podkładowa zapobiega ślizganiu się plecionki na szpuli, ale jeśli wypełniamy szpulę w całości plecionką (są w sprzedaży plecionki na szpulach 300-1000m), można ślizganie się wyeliminować oklejając pierwsze 3-4 nawoje taśmą izolacyjną. Plecionka na podkładzie żyłkowym zachowuje się bez zarzutu, nie ślizga się i nie luzuje nawoju. Są dwie szkoły stosowania podkładu, jedna preferuje podkład o mniejszej średnicy, druga której ja hołduję preferuje podkład o większej średnicy minimum o 1-3 numerów. Moim skromnym zdaniem podkład powinien mieć wytrzymałość porównywalną z zastosowaną plecionką. Generalnie stosuję plecionki 0,12-0,14mm - wyjątkowo, do "paprochów" 0,06-0,08mm i do wędki dorszowej 0,15-0,19mm. Do łączenia podkładu żyłkowego z plecionką stosuję węzeł "zderzakowy" Do wiązania przynęt (krętlików, agrafek) stosuję węzeł "klinczowy" Obydwa węzły, praktycznie zachowują 90-100% wytrzymałości linki. Jeśli chodzi o przypony (wolframowe) stosuję wyłącznie jeśli w łowisku występują szczupaki. Staram się dostosować wytrzymałość przyponu do wytrzymałości plecionki i nie krótsze niż 30cm. (...) A co do sklepu to miales przypadki ze kupowales sprzet gdzie mial status na zamowienie ? Jezeli tak to ile trzeba bylo czekac na realizacje ? We wskazanym przeze mnie sklepie nigdy nie czekałem na przesyłkę dłużej niż 3-5 dni roboczych. Podobnie w sklepach FISHING-MART i ELDORADO, choć w tych ostatnich niewiele kupowałem (ok. 10% moich zakupów). Natomiast radzę unikania sklepu TOPFISH. Edited July 18, 2015 by Alexspin Link to comment Share on other sites More sharing options...
paragraf Posted July 19, 2015 Report Share Posted July 19, 2015 Robię 90% moich zakupów w tym sklepie, nie natrafiłem na żadne problemy. Co chciałbyś jeszcze wiedzieć o podkładzie? Ja używam starych zleżałych, albo najtańszych żyłek, nieco grubszych niż podstawowy nawój. Ten kalkulator traktuj jako dane pomocnicze, nie zawsze się sprawdza, zwłaszcza przy plecionkach. potwierdzam, bardzo dobry sklep. A jaxon może nie jest najlepszy, ale daje rade i rzadko zawodzi Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alexspin Posted July 20, 2015 Report Share Posted July 20, 2015 (edited) (...) jaxon może nie jest najlepszy, ale daje rade i rzadko zawodzi Na pewno nie "najlepszy", ale najtańszy z dobrych. Obiegowa, negatywna opinia wynika z tego, że ktoś kupuje wędzisko za 40-50 PLN i wymaga od niego cudów, a inni powtarzają tę opinię jak papugi. Od ponad 20-tu lat używam niemal wyłącznie wędzisk JAXON-a i jeszcze się na nich nie zawiodłem, choć mam szerokie ich spektrum (od 50.- do 300.- PLN) trzeba tylko wiedzieć czego można od wędziska wymagać. Edited July 20, 2015 by Alexspin Link to comment Share on other sites More sharing options...
dad16 Posted July 20, 2015 Author Report Share Posted July 20, 2015 Ok dzisiaj na pewno robię zamówienie, ale mam jeszcze jedno pytanie. Co z kolorem plecionki ? gdzieś na YT widziałem filmik gdzie wędkarz powiedział że fluo fajnie sobie radzi w nocy. Dobrze widać prowadzenie przynęty i można uniknąć zaczepy. Pytam was o opinię bo sam nie bardzo się znam a słyszałem tylko jedną. A ja jeszcze poszukam czegoś na forum. Jak nic nie znajdę i nie będzie żadnej odp do 14 to robię zamówienie takie jakie jest Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alexspin Posted July 20, 2015 Report Share Posted July 20, 2015 (edited) Niestety, muszę Cię zmartwić. Nie spotkałem plecionki, która "trzymałaby" trwale kolor. Dla tego doradzam czarny, bo plecionka tylko szarzeje, co zresztą wpływa korzystnie na jej mniejszą widoczność dla ryb. Wszelkie kolorowe (żółte, zielone) tracą dość szybko kolor i stają się niemal białe. Ps Nie przeceniaj tej "widoczności" w nocy zwłaszcza gdy po dwóch-trzech dniach się odbarwi, a tym bardziej "unikania zaczepów". Pierwsze jest przereklamowane, a w drugim przypadku, kolor plecionki i jej widoczność nie ma żadnego wpływu na unikanie zaczepów. Edited July 20, 2015 by Alexspin Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jotes Posted July 20, 2015 Report Share Posted July 20, 2015 Dla tego doradzam czarny, bo plecionka tylko szarzeje, co zresztą wpływa korzystnie na jej mniejszą widoczność dla ryb. Wszelkie kolorowe (żółte, zielone) tracą dość szybko kolor i stają się niemal białe. Alex, nie wszystkie tracą ten kolor i ja np kupuję wyłącznie zielone. A jeśli nawet wyblaknie, to co w związku z tym? Stanie się widoczna? Ileż to roboty, przejechać markerem pierwszy metr, czy półtora i szafa gra? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alexspin Posted July 20, 2015 Report Share Posted July 20, 2015 Zgoda, ale traci efekt "fluo" i do bani... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jotes Posted July 20, 2015 Report Share Posted July 20, 2015 Phi! Ja na fluo tylko jeden jedyny raz się napuściłem - Berkley Fire Line. Szkoda kasy! I dlatego kupuję zieloną, bo u nas, na Sulejowie, ta jest niewidoczna w wodzie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alexspin Posted July 20, 2015 Report Share Posted July 20, 2015 (edited) Ja dokładnie tak samo. Generalnie używam czarnej, najlepiej zdaje egzamin w jeziorkach, w których spinninguję. Mam również zieloną ale rzadko stosuję i żółtą (na dorsze). Edited July 20, 2015 by Alexspin Link to comment Share on other sites More sharing options...
dad16 Posted July 20, 2015 Author Report Share Posted July 20, 2015 Ok zamówienie poszło wybrany kolor to czarny. Możliwe że jeszcze w tym tygodniu otrzymam cały sprzęt i bede sie bawił nim w wolny poniedziałek. Wielkie dzieki za pomoc. Za jakiś czas napiszę jak mi sie wędkuje i może ktoś jeszcze skorzysta z tematu Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
dad16 Posted July 23, 2015 Author Report Share Posted July 23, 2015 Jeszcze jedno pytanie do kolegów z forum, Trochę inny temat, ale nie chce otwierać nowych żeby nie zaśmiecać. Jak z przyponem? czy w plecionce stosuje się przypony czy samą plecionkę? jeżeli tak to jaki przepon w rozsądnej cenie najlepiej (z czego firma i długość) ? jak mówiłem będę łowił na lubelskich rzekach i jeziorach na gumki woblery błystki i obrotówki. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alexspin Posted July 23, 2015 Report Share Posted July 23, 2015 (edited) Przypony stosuję tylko jeśli spodziewam się w łowisku szczupaków (nie wiem jak w Lubelskiem z tymi rybkami). Nie stosuję przyponów stalowych, bo uważam, że zakłócają pracę przynęty. Dotychczas stosowałem przypony wolframowe, ale są one dość nietrwałe, szybko się odkształcają i tracą wytrzymałość. Obecnie stosuję przypony tytanowe, dopasowane wytrzymałością do plecionki - staram się aby były o "oczko" słabsze od linki głównej - dla przykładu plecionka 10kg, przypon 9kg; plecionka 7kg, przypon 6kg itd. Przypon nie powinien być krótszy niż 30cm, bo szczupak ma wielką paszczę i często łyka przynętę dość głęboko. Ps Zestaw winien zachowywać odpowiednią hierarchię wytrzymałości: - najmocniejsze ogniwo wędzisko, - słabsze ogniwo linka główna, - najsłabsze ogniwo przypon. Edited July 23, 2015 by Alexspin Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts