silny1990 Posted July 20, 2015 Report Share Posted July 20, 2015 (edited) Witajcie! Jako , że nie korzystam z zanęt kupnych tylko z grubych zanęt jak pęczak,groch itd mam takie pytanie... Zamówiłem kilka dodatków jak i zanęty już gotowe , bo nie mam teraz czasu jeździć zanęcać łowisko. Co z czym i ile muszę dodać ,aby mieszanka była dobra? Linki dodam na koniec. Zanęty jako bazy zamówiłem 10 kg. Łowię w jeziorze około 10 ha powierzchni. Spad w miejscu łowienia jest w kierunku południowym. Głębokość to od 0,5 do 2,5 metra. Roślinność : moczarka , rogatka i lilia wodna. oto dodatki jakie zamówiłem: 1.Zanęta Mondial - F duże ryby 5kg 2.Power Mix liquideOchotka 300ml atraktor Mondial-F 3.Power Mix Liquide Wanilia 300ml atraktor Mondial-F 4.Bataine&Protein Brasem atraktor Mondial-F 5.Krew suszona 250g Mondial-F 6.Dip Bait Booster Halibut 250ml Mondial-F 7.Konopie grillowane mielone450g Mondial-F 8.Kopra z melasą 450g Mondial-F Pomóżcie Edited July 20, 2015 by wind edycja linków Link to comment Share on other sites More sharing options...
jungu Posted July 21, 2015 Report Share Posted July 21, 2015 (edited) Po pierwsze nie napisałeś na jaką rybę się nastawiasz, Lin czy Leszcz czy każda inna ryba mają różne upodobania smakowe, w prawdzie część smaków może się pokrywać, ale większe rezultaty uzyskasz nastawiając się na dany gatunek. Druga sprawa to wymienione dodatki: Ja żeby łapać ryby zanęty uniwersalne robię sam (płatki owsiane, kaszka kukurydziana, glina, otręby, czekoladowe płatki śniadaniowe, mielone migdały, olejek wanilinowy i posiekaną dżdżownicę kalifornijską ) - to jest moja uniwersalna zanęta - jeśli natomiast nastawiam się na konkretną rybę dodaje tylko dodatki zapachowe np. lubczyk, kolendrę, cząber, kakao, czosnek. Nie wiem jaki jest sens kupować jakieś powermixy za 10pln, jak olejek wanilinowy kosztuje 1pln. Ogólnie jak byś chciał wszystko zmieszać co kupiłeś to wyszła by Ci uniwersalna zanęta na duże i małe ryby w dodatku w każdym rozmiarze. Ja na Twoim miejscu dodałbym kukurydzę konserwową, ugotował groszek itp zamiast pakować krew i halibuta, zamiast araktora ochotki kupiłbym żywą ochotkę, która w zanęcie podnosi jej skuteczność o ok 30-40%. Osobiście uważam że im bardziej naturalne składniki tym lepsze rezultaty i mniej zanieczyszczona woda. Edited July 21, 2015 by jungu Link to comment Share on other sites More sharing options...
JKarp Posted July 21, 2015 Report Share Posted July 21, 2015 (edited) "Ja żeby łapać ryby zanęty uniwersalne robię sam (płatki owsiane, kaszka kukurydziana, glina, otręby, czekoladowe płatki śniadaniowe, mielone migdały, olejek wanilinowy i posiekaną dżdżownicę kalifornijską ) - to jest moja uniwersalna zanęta - jeśli natomiast nastawiam się na konkretną rybę dodaje tylko dodatki zapachowe np. lubczyk, kolendrę, cząber, kakao, czosnek." " Osobiście uważam że im bardziej naturalne składniki tym lepsze rezultaty i mniej zanieczyszczona woda." Zawsze mnie zadziwiają takie odpowiedzi o naturalnych składnikach Bo ja tu nic naturalnego, co występuje w wodzie nie widzę ... Ochotka o tej porze roku jest praktycznie ciężka do zdobycia i raczej ściągnie drobnicę. Jak zaczniesz używać kupne, skoncentrowane zapachy zobaczysz jaki jest sens je kupować. @silny1990 Kilka dni temu był podobny watek - poszukaj i poczytaj. http://forumwedkarskie.pl/topic/2867-zan%C4%99ta-na-du%C5%BCe-rybki/ JK Edited July 21, 2015 by JKarp Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts