JachuWojtan Posted August 3, 2015 Report Share Posted August 3, 2015 (edited) Na początku chciałbym przywitać wszystkich użytkowników forum. Jestem nowy i chciałbym zaczerpnąć waszych porad w sprawie zestawu spinningowego. Jako, że mój spinning już nie nadaje się do użytku (złamany kij przez nieuwagę ) chciałbym kupić coś nowego, bądź używanego. Chciałbym też abyście pomogli mi wybrać typ spinningu. Moje doświadczenie, że spinningiem jest małe, kilka szczupaków i okoni. Dotychczas łowiłem ciężkim spinningiem z dużymi przynętami. Chciałbym teraz kupić coś dużo lżejszego, ale na ultra lekki spinning przy tym budżecie nie ma mowy. Co chciałbym łowić? - okonie, płocie, wzdręgi, pstrągi, klenie, leszcze, sporadycznie szczupaki i w przyszłości sandacze Gdzie łowię? - aktualnie rzeka Skawa i kilka małych stawków, ale w mojej okolicy powstaje zalew (Jezioro Mucharskie) i na niego się głównie nastawiam. Zalew będzie raczej głęboki ( 5m ) i duży Preferencje - jak dla mnie kij powinien mieć przynajmniej 260 cm - do 3m, no bo zalew to rzuty będą długie. Chciałbym lekki spinning pod okonie, ale który da radę również z szczupakiem. Ciężar wyrzutu jak najmniejszy, ale nie za wszelką cenę. Wolałbym wędkę z większym cw. i lepszej jakości, niż wędkę z mniejszym CW i gorszej jakości. Po prostu jak najlżejszy ale zachowując przy tym jakość. Oczywiście do sprzętu jakiś kołowrotek, też w miarę lekki, aby sprzęt nie męczył na dłuższe wypady. Chciałbym jeszcze jakieś dobre przynęty (okoń, wzdręga, szczupak) jeśli oczywiście zmieszczą się w budżecie. Z resztą dam sobie radę Budżet - 150zł- 200 zł (wolałbym jak najtaniej, ale wiadomo) Wiem, że budżet mały, ale aktualnie nie mogę dać więcej i nie, nie mogę poczekać i dozbierać. Proszę pomóżcie! Pozdrawiam Edited August 3, 2015 by JachuWojtan Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alexspin Posted August 3, 2015 Report Share Posted August 3, 2015 model WJ-RAX27020 Link to comment Share on other sites More sharing options...
JachuWojtan Posted August 3, 2015 Author Report Share Posted August 3, 2015 (edited) model WJ-RAX27020 NIestety, ale mój budżet raczej tego nie udźwignie, dł. 270 cm to koszt 150 zł, a do tego kołowrotek + ewentualnie przynęty. Ale dziękuje za propozycje. Polecacie coś tańszego? (najlepiej z kołowrotkiem) Edited August 3, 2015 by JachuWojtan Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alexspin Posted August 3, 2015 Report Share Posted August 3, 2015 (edited) Wędzisko model WJ-ARS27025. Kołowrotek model KJ-ARM300. Plecionka model Z24B-012. Łączny wydatek 205,67 + koszty przesyłki 5,00 = 210,67 zł Ps Taniej się nie da, a jeśli nawet, to już bez sensu. Edited August 3, 2015 by Alexspin Link to comment Share on other sites More sharing options...
JachuWojtan Posted August 3, 2015 Author Report Share Posted August 3, 2015 Dzięki, taki zestaw by mi odpowiadał Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alexspin Posted August 3, 2015 Report Share Posted August 3, 2015 (edited) Na początek pomyśl o najtańszych przynętach jakimi są błystki wahadłowe POLSPING i błystki obrotowe RUBLEX lub LUKRIS. Osobiście używam ich z powodzeniem. Ps Nie zapomnij o krętlikach, obowiązkowych przy stosowaniu tych przynęt. Ps2 Najlepsze obrotówki, jak dotąd oferuje MEPSS, ale są drogie. Omijaj szerokim łukiem błystki JAXON-a, MIKADO i DRAGON-a - są beznadziejne. Edited August 3, 2015 by Alexspin Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jotes Posted August 3, 2015 Report Share Posted August 3, 2015 Omijaj szerokim łukiem błystki JAXON-a O! I tutaj ośmielę się nie zgodzić. Mam kilka blacków tej firmy i złego słowa powiedzieć nie mogę, a znasz Alexie moje zdanie o Jaxonie. Tym razem ja ich będę bronił. A jeśli idzie o tanie i bardzo dobre wirówki i wahadła, to z czystym sumieniem polecam nasze rodzime i stosunkowo tanie blaszyska Ular. Są bardzo dobre i goszczą w moich pudełkach. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alexspin Posted August 3, 2015 Report Share Posted August 3, 2015 (edited) Akurat co do obrotówek JAXON-a mam ambiwalentne odczucia. Często zdarza się, że wolno prowadzone "gasną", podobnie w opadzie. Dokładnie te same wady jak u MIKADO i DRAGONA. Poza tym kotwiczki stosowane w JAXON-ie pozostawiają wiele do życzenia, ale może miałem pecha, bo nie używałem ich zbyt wiele, może trafiłem na zły model albo partię. Zresztą dotyczy to wyrobów własnych JAXON-a bo przecież obrotówki LUKRIS i RUBLEX to też oferta JAXON-a, a do tych nie mam zastrzeżeń. Zainteresowałeś mnie ULAR-em, wyglądają ciekawie i mają faktycznie bardzo dobre ceny. Wadą jest, że w opakowaniu jest aż 5 sztuk a FOX-ów aż 10 sztuk. Zazwyczaj kupuję po dwie jednakowe, ale pięć to już trochę nadmiar... Mimo to wypróbuję, zwłaszcza dla mojej Pani, jest zakochana w obrotówkach. Jeśli chodzi o wahadłówki, to mam duże zaufanie do wyrobów POLSPING-u, ale wypróbuję też ULAR, może się przekonam. Edited August 3, 2015 by Alexspin Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jotes Posted August 3, 2015 Report Share Posted August 3, 2015 Alek, a zajrzyj do jakiegoś sklepu stacjonarnego, no tam przecież nikt nie będzie oferował, ani też zmuszał nikogo do kupna aż 5 czy 10 wirówek. Sklepy sprzedają na sztuki. U nas jest do oporu tych blaszek. Link to comment Share on other sites More sharing options...
JachuWojtan Posted August 3, 2015 Author Report Share Posted August 3, 2015 (edited) Krętlików to mam pod dostatek z zestawów spławikowych xD Dzięki, wasze rady, szczególnie do przynęt mi pomogły bo miałem zamówić DRAGONA Mam jedno zasadnicze pytanie, czy na ryby które, chce złowić czyli głównie pstrągi i okonie, używać plecionki czy żyłki i jaką grubość doradzacie (myślałem o 0,16; 0.18; w przypadku żyłek) I jeszcze jedno, czy ten kołowrotek też się nada do spinningu Mikado Phoenix FD, czy lepiej dołożyć do JAXONA? Mikado ma dość dobre opinie, a Jaxon raczej średnią ocenę, więc nie wiem. Mikado jest trochę lżejszy PS. Przepraszam, że jestem taki wybredny xd Edited August 3, 2015 by wind edycja linku Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alexspin Posted August 4, 2015 Report Share Posted August 4, 2015 (edited) Na pstrągi i okonie - żyłka, choć ja z powodzeniem stosuję plecionki. Grubość żyłki 0,18mm będzie OK, ale dobrej jakości, proponuję DRAGON-a. Jeśli chodzi o plecionki na te rybki to nie grubsze niż 0,08-0,10mm i polecam MIKADO. Kołowrotek proponuję jednak JAXON-a, mam go w wersji KJ-ARM300M. Jest na bardzo dobrym poziomie. Zresztą droższy JAXON zawsze będzie lepszy od taniego MIKADO. Na marginesie, negatywna opinia o wędziskach i kołowrotkach JAXON-a wywodzi się z tego, że kupując produkt za 30 zł, trzeba wiedzieć, że nie można wymagać od niego "cudów" i cech jakie prezentuje wyrób za 300 zł. Generalnie JAXON ma ceny niższe nawet o 30-40% za takie same produkty jakie oferuje DRAGON, lub KONGER, ale to dotyczy produktów ze średniej i wyższej półki. Produkty z niższej półki w zasadzie oferuje tylko JAXON i wbrew obiegowej opinii również mają solidne, ale trzeba wziąć pod uwagę, że to nie jest sprzęt dla profesjonalisty, a dla "niedzielnego" wędkarza. Poza tym mają bardzo dobry, chyba najlepszy ze wszystkich firm serwis. Podsumowując - nie wędka łowi ryby, tylko wędkarz... Edited August 4, 2015 by Alexspin Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tammyy Posted August 4, 2015 Report Share Posted August 4, 2015 Omijaj szerokim łukiem błystki JAXON-a Akurat w ofercie JAXON-a znajdują się obrotówki LUKRIS, które wcześniej pochwaliłeś... Moim zdaniem JAXON radzi sobie całkiem przyzwoicie, ale to jest moje subiektywne odczucie... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alexspin Posted August 4, 2015 Report Share Posted August 4, 2015 Akurat w ofercie JAXON-a znajdują się obrotówki LUKRIS, które wcześniej pochwaliłeś... Moim zdaniem JAXON radzi sobie całkiem przyzwoicie, ale to jest moje subiektywne odczucie... Miałem na myśli błystki JAXON-JAXON, bo JAXON-LUKRIS i JAXON-RUBLEX są OK, ale to błystki tylko firmowane przez JAXON-a, produkowane przez firmy LUKRIS i RUBLEX na zamówienie JAXON-a. Link to comment Share on other sites More sharing options...
JachuWojtan Posted August 4, 2015 Author Report Share Posted August 4, 2015 (edited) Wielkie dzięki, mam jeszcze pytanie, bo wcześniej łowiłem tylko szczupaki na spinning. Na przypon użyć zwykłą żyłkę przyponową czy coś innego? Edited August 4, 2015 by JachuWojtan Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alexspin Posted August 4, 2015 Report Share Posted August 4, 2015 (edited) Jeśli nie przewidujesz w łowisku obecności szczupaków, żaden przypon nie jest Ci potrzebny, wiążesz przynęty (krętlik) bezpośrednio do żyłki (plecionki). Edited August 4, 2015 by Alexspin Link to comment Share on other sites More sharing options...
JachuWojtan Posted August 4, 2015 Author Report Share Posted August 4, 2015 (edited) Jeśli nie przewidujesz w łowisku obecności szczupaków, żaden przypon nie jest Ci potrzebny, wiążesz przynęty (krętlik) bezpośrednio do żyłki (plecionki). No właśnie, nastawiam się na mniejsze ryby, ale ryzyko złowienia szczupaka w moich terenach jest i to spore. Dlatego myślę użyć specjalny przypon, ale stalka czy coś innego? A z przynęt, co jeszcze polecacie, jakieś gumy? Edited August 4, 2015 by JachuWojtan Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tammyy Posted August 4, 2015 Report Share Posted August 4, 2015 Spróbuj wolframowych przyponów. Są cienkie i nie zakłócają pracy przynęty. Przy lekkim spinningu nie powinny się skręcać, a ryzyko obcięcia zmniejszasz do minimum. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alexspin Posted August 4, 2015 Report Share Posted August 4, 2015 (edited) Dla bezpieczeństwa można zastosować przypon, ale proponowałbym nieco lepszy tytanowy. Jest nieco droższy, ale nie ma tendencji do skręcania się i dłużej posłuży, więc cenowo wyjdzie na to samo. Stosowałem dotąd tytanowe, ale nawet przy lekkim spinningu nie uniknie się skręcania (osłabiania) bo zaczepów nie uniknie się, a przy uwalnianiu przynęty zawsze przypon wolframowy będzie się skręcał. Ryzyko obcięcia lekkiej, małej przynęty przez szczupaka jest niewielkie, więc stosowanie przyponów jest trochę "na wyrost". Stosuję je tylko wówczas jeśli jest realne ryzyko spotkania z zębatym. Jeszcze jedna uwaga, jeśli już zdecydujesz się na przypon, to nie krótszy niż 30cm, to absolutne minimum. Krótsze przypony to tylko psychiczne uspokojenie, bo szczupak gdy zacina się w nożyce to wówczas przypon nie jest konieczny, a jeśli łyka głęboko, to krótszy przypon nic nie daje. Edited August 4, 2015 by Alexspin Link to comment Share on other sites More sharing options...
JachuWojtan Posted August 4, 2015 Author Report Share Posted August 4, 2015 (edited) Dzięki, kołowrotek i resztę już mam w miarę wybraną. Zastanawiam się jeszcze nad wędką, chciałbym aby trochę mi posłużył i jako tako był dobry ale w ten cenie wiadomo Prosił bym jeszcze o opinie tych wędek: Robinson DynaCore Spinning 2,7m 10-30g Zenith 2,7m 2-18g Konger Carbomaxx Master Spin UL 300/15g Szczególnie skłaniam się w stronę Kongera, wędki carbomaxx o dł. 240; 270cm, mają bardzo dobre opinie. Podoba mi się, ale długość 3m i cw 15g ? Robinson Redstar spinning 2,7m 8-28g - znalazłem jeszcze tą, troszkę droga, ale wygląda na solidną. Edited August 4, 2015 by wind edycja linków Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alexspin Posted August 5, 2015 Report Share Posted August 5, 2015 (edited) (...) Konger Carbomaxx Master Spin UL 300/15g Szczególnie skłaniam się w stronę Kongera (...) Zapewniam Cię KONGER=JAXON te same blanki, ta sama jakość, różnica w cenie, a jeśli cena zbliżona, to na pewno JAXON>KONGER. Skłaniasz się ku lżejszemu wędzisku, to weź model WJ-ARJ27015, na pewno nie będzie gorszy od tego KONGER-a, a różnica cenowa tak niewielka, że stawiałbym zdecydowanie na proporcję jakościową JAXON > KONGER. Poza tym coś mi się nie zgadza w tym, że wędzisko opisane jako "węglowe" (KONGER) przy długości większej zaledwie o 30cm, jest cięższe od "kompozytowego" (JAXON) aż o 52g. Edited August 5, 2015 by Alexspin Link to comment Share on other sites More sharing options...
JachuWojtan Posted August 5, 2015 Author Report Share Posted August 5, 2015 Zapewniam Cię KONGER=JAXON te same blanki, ta sama jakość, różnica w cenie, a jeśli cena zbliżona, to na pewno JAXON>KONGER. Skłaniasz się ku lżejszemu wędzisku, to weź model WJ-ARJ27015, na pewno nie będzie gorszy od tego KONGER-a, a różnica cenowa tak niewielka, że stawiałbym zdecydowanie na proporcję jakościową JAXON > KONGER. Poza tym coś mi się nie zgadza w tym, że wędzisko opisane jako "węglowe" (KONGER) przy długości większej zaledwie o 30cm, jest cięższe od "kompozytowego" (JAXON) aż o 52g. Dobra dzięki, czyli JAXON A co sądzisz o Robinsonie Redstar, parę złociszy więcej, ale wygląda nieźle Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alexspin Posted August 5, 2015 Report Share Posted August 5, 2015 (edited) ROBINSON to bardzo dobra firma. Nie napisałeś o jakie wędzisko Ci dokładnie chodzi, ale jak by nie patrzeć, to nie "parę złociszy" więcej, wędziska ROBINSON-a to cena ponad dwukrotnie wyższa. Na przykład Redstar Perch to wydatek 116.- zł ale wędzisko wysokiej klasy. Na początku podałeś granice budżetu i w tym zakresie starałem się coś Ci doradzić. Jeśli stać Cię na ROBINSON-a, to nie ulega wątpliwości, że będzie to już wysoka półka. Ps Jeśli wybór należałby do mnie, wolałbym pozostać przy wędzisku JAXON-a, a dodatkowe pieniądze przeznaczyć na lepszy kołowrotek na przykład model CHW-TRS-2000, ale każdy ma swoje preferencje. Edited August 5, 2015 by Alexspin Link to comment Share on other sites More sharing options...
JachuWojtan Posted August 5, 2015 Author Report Share Posted August 5, 2015 (edited) Mam okazje kupić na allegro Robinsona Redstar'a Classic Jig o dł. 270cm. Cw; 8-28g, czyli dość uniwersalny. Jest to okazja, bo tylko 75 zł z dostawą, niby nowa. Z opini wynika, że jest dobra na okonie, jak i na większe drapieżniki (szczupak, sandacz). Znalazłem podobne, to wydatek ponad z 100 zł. Moich przypuszczeń wynika, że gościu kupił tą wędkę i się rozmyślił. Edited August 5, 2015 by JachuWojtan Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alexspin Posted August 5, 2015 Report Share Posted August 5, 2015 (edited) Nie jest to wędzisko do lekkiego spinningu, a takiego ostatnio poszukiwałeś. Ten spin sklasyfikowałbym jako wędzisko sandaczowe, tak przynajmniej wskazuje opis: Classic Jig (wklejanka) to wędka przeznaczona do połowu sandaczy i szczupaków ten szczupak to trochę na wyrost, a okoń to już tylko przyłów. Ps Nie ma wędzisk uniwersalnych! Edited August 5, 2015 by Alexspin Link to comment Share on other sites More sharing options...
JachuWojtan Posted August 5, 2015 Author Report Share Posted August 5, 2015 Nie jest to wędzisko do lekkiego spinningu, a takiego ostatnio poszukiwałeś. Ten spin sklasyfikowałbym jako wędzisko sandaczowe, tak przynajmniej wskazuje opis: ten szczupak to trochę na wyrost, a okoń to już tylko przyłów. Ps Nie ma wędzisk uniwersalnych! No w sumie tak, ale na okonie może też da radę? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts