Kapik Posted August 20, 2015 Report Share Posted August 20, 2015 Witam . Nie wiem czy piszę w dobrym dziale ale trudno admin przeniesie jak coś . Mam kila pytań na temat "Kontroli Rybackiej" . Na łowiskach których łapię dużo zwykłych rybaków podaje się pod kontrole i co idzie z tym przynosi trochę emocji . Pytania : Jak rozpoznać kontrole rybacką . Co musi posiadać czyli np. ubranie ,odznakę itd. . Czy kontrola musi być we dwoje ? Czy mają jakąś Swoją rejestrację łódki .Czy może wpływać ja miejsce gdzie wędkuję (na wodzie) ,gdzie mam zestawy zarzucone bądź zarzucam . Nie mam więcej pomysłów Ale proszę wszystko co wiecie na temat Kontroli Dzięki z góry Ryby , Ryby , Ryby . Link to comment Share on other sites More sharing options...
marckus Posted August 20, 2015 Report Share Posted August 20, 2015 Link, wydaje mi się, że jeżeli łowi się zgodnie z prawem to nie ma co się martwić Link to comment Share on other sites More sharing options...
Docio Posted August 20, 2015 Report Share Posted August 20, 2015 Witam . Nie wiem czy piszę w dobrym dziale ale trudno admin przeniesie jak coś . Mam kila pytań na temat "Kontroli Rybackiej" . Na łowiskach których łapię dużo zwykłych rybaków podaje się pod kontrole i co idzie z tym przynosi trochę emocji . Pytania : Jak rozpoznać kontrole rybacką . Co musi posiadać czyli np. ubranie ,odznakę itd. . Czy kontrola musi być we dwoje ? Czy mają jakąś Swoją rejestrację łódki .Czy może wpływać ja miejsce gdzie wędkuję (na wodzie) ,gdzie mam zestawy zarzucone bądź zarzucam . Nie mam więcej pomysłów Ale proszę wszystko co wiecie na temat Kontroli Dzięki z góry Ryby , Ryby , Ryby . Nie napisałeś gdzie łowisz, więc i odpowiedź będzie ogólnikowa. Uprawniony do rybactwa ma prawo zaznaczyć w regulaminie połowu kto jest uprawniony do kontroli. Sposób kontroli to jego wewnętrzne ustalenie i może to być jedna osoba, dwie, trzy, itd a także może to być jedna osoba plus osoby ochraniające kontrolującego. Wszystko powinno być w regulaminie połowu. Jeśli takich osób nie ma wymienionych to kontrola odbywa się zgodnie z zapisami ustawy o rybactwie śródlądowym. Zapisy te rozwiązują większość Twoich pytań. Co do wpływania w zestawy, to zależy głównie od Twojego miejsca zakotwiczenia oraz ich kultury. Ustaleń w tym względzie nie ma ale musisz być świadomy, że na wodzie zawsze mogą przybić do Twojej łodzi. Link to comment Share on other sites More sharing options...
JKarp Posted August 24, 2015 Report Share Posted August 24, 2015 Witam . Nie wiem czy piszę w dobrym dziale ale trudno admin przeniesie jak coś . Mam kila pytań na temat "Kontroli Rybackiej" . Na łowiskach których łapię dużo zwykłych rybaków podaje się pod kontrole i co idzie z tym przynosi trochę emocji . Pytania : Jak rozpoznać kontrole rybacką . Co musi posiadać czyli np. ubranie ,odznakę itd. . Czy kontrola musi być we dwoje ? Czy mają jakąś Swoją rejestrację łódki .Czy może wpływać ja miejsce gdzie wędkuję (na wodzie) ,gdzie mam zestawy zarzucone bądź zarzucam . Nie mam więcej pomysłów Ale proszę wszystko co wiecie na temat Kontroli Dzięki z góry Ryby , Ryby , Ryby . Po kolei : 1. Podchodzą ( podpływają ) i się przedstawiają - nie chodzi bynajmniej o imię i nazwisko ( ale również ) np. Społeczna Straż Rybacka , Franek Kimono, poproszę o dokumenty uprawniające do uprawiania APR. 2. Nie muszą wyglądać jak GROM czy FOKI - czyli normalne ubranie jak najbradziej jest dozwolone. Jedyny ważny szczegół " odzieży " to w widocznym miejscu przyczepiona tzw blacha. Strażnik powinien też posiadać przy sobie ważną legitymację strażnika SSR z wpisem na dany rok. 3. Kontrola powinna być we dwoje ze względów bezpieczeństwa.. 4. Łódka nie wiem czy pwonna być opisana ( mówię cały czas o SSR ) - oczywiście mogę do Ciebie podpłynąć. Jak są kulturalni a tkich spotykam nad wodą powiedzmy 97 % nie przepłyną Ci po zestawach. Ty nie masz pomysłów ale i tak Ci powiem: 1. SSR nie ma prawa do żadnych osobistych rewizji, sprawdzania toreb, samochodów itd. 2. Siatkę z rybami okażesz jak Cię poproszą - sami nie mogą jej wyjąć z wody. 3. Absolutnie nie mają prawa do sprawdzania Ciebie z dowodu osobistego. 4. Absolutnie nie mogą posiadać w miejscu widocznym lub ukrytym ŚPB ( środki przymusu bezpośredniego ) czyli broń, kajdanki, gaz i pałka. O nożu nie wspomnę. 5. Masz prawo odmówić kontroli jeśli jest TYLKO SAMA SSR. Teraz na koniec - PSR ma prawa jak policja czyli mogą żądać również dowodu osobistego, mogą zajrzeć do toreb, siatki, namiotu itd choć kiedyś jednego pana z PSR zaskoczyłem pytaniem o nakaz przeszukania i trochę go zbiło to z tropu. Jak czegoś jeszcze chcesz się dowiedzieć to pytaj. Chodzi o to, że na rybach musisz znać swoje prawa i nie pozwolić sobie wmówić jakiś dziwnych przepisów. Na koniec najważniejsze - jesteś kontrolowany z przestrzegania Ustawy o Rybactwie Śródlądowym i rozporządzeń z nią związanych. RAPR jest wewnętrznym regulaminem i na tej podstawie nikt w żaden sposób nie może Ciebie ukarać. JK Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts