Jump to content

Kontrola Rybacka.

Kapik
 Share

Recommended Posts

Witam . Nie wiem czy piszę w dobrym dziale ale trudno admin przeniesie jak coś :) . Mam kila pytań na temat "Kontroli Rybackiej" . Na łowiskach których łapię dużo zwykłych rybaków podaje się pod kontrole i co idzie z tym przynosi trochę emocji . Pytania : Jak rozpoznać kontrole rybacką  . Co musi posiadać czyli np. ubranie ,odznakę itd. . Czy kontrola musi być we dwoje ? Czy mają jakąś Swoją rejestrację łódki .Czy może wpływać ja miejsce gdzie wędkuję (na wodzie) ,gdzie mam zestawy zarzucone bądź zarzucam . Nie mam więcej pomysłów :) Ale proszę wszystko co wiecie na temat Kontroli :) Dzięki z góry :) Ryby , Ryby , Ryby .

Witam . Nie wiem czy piszę w dobrym dziale ale trudno admin przeniesie jak coś :) . Mam kila pytań na temat "Kontroli Rybackiej" . Na łowiskach których łapię dużo zwykłych rybaków podaje się pod kontrole i co idzie z tym przynosi trochę emocji . Pytania : Jak rozpoznać kontrole rybacką  . Co musi posiadać czyli np. ubranie ,odznakę itd. . Czy kontrola musi być we dwoje ? Czy mają jakąś Swoją rejestrację łódki .Czy może wpływać ja miejsce gdzie wędkuję (na wodzie) ,gdzie mam zestawy zarzucone bądź zarzucam . Nie mam więcej pomysłów :) Ale proszę wszystko co wiecie na temat Kontroli :) Dzięki z góry :) Ryby , Ryby , Ryby .

Nie napisałeś gdzie łowisz, więc i odpowiedź będzie ogólnikowa.

Uprawniony do rybactwa ma prawo zaznaczyć w regulaminie połowu kto jest uprawniony do kontroli. Sposób kontroli to jego wewnętrzne ustalenie i może to być jedna osoba, dwie, trzy, itd a także może to być jedna osoba plus osoby ochraniające kontrolującego. Wszystko powinno być w regulaminie połowu.

Jeśli takich osób nie ma wymienionych to kontrola odbywa się zgodnie z zapisami ustawy o rybactwie śródlądowym. Zapisy te rozwiązują większość Twoich pytań. 

Co do wpływania w zestawy, to zależy głównie od Twojego miejsca zakotwiczenia oraz ich kultury. Ustaleń w tym względzie nie ma ale musisz być świadomy, że na wodzie zawsze mogą przybić do Twojej łodzi.

Po kolei :

1. Podchodzą ( podpływają ) i się przedstawiają - nie chodzi bynajmniej o imię i nazwisko ( ale również ) np. Społeczna Straż Rybacka , Franek Kimono, poproszę o dokumenty uprawniające do uprawiania APR.

2. Nie muszą wyglądać jak GROM czy FOKI - czyli normalne ubranie jak najbradziej jest dozwolone. Jedyny ważny szczegół " odzieży " to w widocznym miejscu przyczepiona tzw blacha. Strażnik powinien też posiadać przy sobie ważną legitymację strażnika SSR z wpisem na dany rok.

3. Kontrola powinna być we dwoje ze względów bezpieczeństwa..

4. Łódka nie wiem czy pwonna być opisana ( mówię cały czas o SSR ) - oczywiście mogę do Ciebie podpłynąć. Jak są kulturalni a tkich spotykam nad wodą powiedzmy 97 % nie przepłyną Ci po zestawach.

Ty nie masz pomysłów ale i tak Ci powiem:

1. SSR nie ma prawa do żadnych osobistych rewizji, sprawdzania toreb, samochodów itd.

2. Siatkę z rybami okażesz jak Cię poproszą - sami nie mogą jej wyjąć z wody.

3. Absolutnie nie mają prawa do sprawdzania Ciebie z dowodu osobistego.

4. Absolutnie nie mogą posiadać w miejscu widocznym lub ukrytym ŚPB ( środki przymusu bezpośredniego ) czyli broń, kajdanki, gaz i pałka. O nożu nie wspomnę.

5. Masz prawo odmówić kontroli jeśli jest TYLKO SAMA SSR.

Teraz na koniec - PSR ma prawa jak policja czyli mogą żądać również dowodu osobistego, mogą zajrzeć do toreb, siatki, namiotu itd choć kiedyś jednego pana z PSR zaskoczyłem pytaniem o nakaz przeszukania i trochę go zbiło to z tropu. 

Jak czegoś jeszcze chcesz się dowiedzieć to pytaj. Chodzi o to, że na rybach musisz znać swoje prawa i nie pozwolić sobie wmówić jakiś dziwnych przepisów.

Na koniec najważniejsze - jesteś kontrolowany z przestrzegania Ustawy o Rybactwie Śródlądowym i rozporządzeń z nią związanych. RAPR jest wewnętrznym regulaminem i na tej podstawie nikt w żaden sposób nie może Ciebie ukarać.

JK