Jotes Napisano 11 Września 2015 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2015 (edytowane) ok, a jak mam swoje okrotówki moge dorobić takie ogonki w włuczki czy lepiej dać sobie spokuj?, na szczupaka poluję Chyba wiesz, co oznacza ten czerwony kolor? Dorobienie chwosta, to pikuś i robi się to w 3 minuty. Zawsze mam przy sobie czerwony kordonek. Odcinam 20 cm, składam na cztery, przekładam przez oczko kotwicy i wiążę na pojedynczy pęk (w połowie długości). Następnie daję połowę tych nitek z jednej strony grotu kotwicy i drugą połowę z drugiej strony. Potem odcinam nadmiar na szerokość palca wskazującego, czyli 12-15 mm. A robię tak, a nie inaczej, bo raz, że w każdej chwili mogę to zdjąć, a co ważniejsze, w przypadku mocowania omotką, może rdzewieć kotwica. Edytowane 11 Września 2015 przez Jotes Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Ozet Napisano 11 Września 2015 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2015 Jotes napisał: A robię tak, a nie inaczej, bo raz, że w każdej chwili mogę to zdjąć, a co ważniejsze, w przypadku mocowania omotką, może rdzewieć kotwica. Jarku, nie tylko może rdzewieć, ale na 100% rdzewieje. Wiem to z własnego doświadczenia. Dlatego po pewnym czasie należy wymienić kotwiczkę, gdyż zardzewiałe haczyki łatwo pękają. Nową kotwiczkę łączę z obrotówką za pomocą małego kółeczka łącznikowego. Częściej jednak, zanim taka potrzeba wymiany kotwiczki nastąpi, obrotówkę zdąży "pożreć" rzeka czy inne łowisko. Bo już tak mam że trudnych technicznie miejsc nie unikam, zgodnie ze znanym powiedzeniem o patykach, które bardzo często się potwierdza. Wolę więc ryzykować stratę przynęt, niż beznamiętnie "czesać" jałowe odcinki rzeki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexspin Napisano 11 Września 2015 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2015 (edytowane) Jeśli chwościk jest dość obfity (puchaty), to w pewnym stopniu chroni przed zaczepami, a nie zmniejsza chwytności kotwicy jak to ma miejsce przy wszelkiego rodzaju "anty zaczepach". Ja stosuję omotkę, ale luźną, wówczas włókno "oddycha" i wysycha wraz z resztą "puchatka", niestety kotwiczka też rdzewieje, ale to nieco dłuższy proces niż przy zaciśniętej. Edytowane 11 Września 2015 przez Alexspin Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jotes Napisano 11 Września 2015 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2015 zgodnie ze znanym powiedzeniem o patykach, które bardzo często się potwierdza. Święte słowa i prawdziwe. Też przerabiałem wymianę kotwiczek, ale od wielu lat stosuję najzwyklejszy "babski węzeł" do chwostów i w ten sposób unikam korozji. Sprawdzone - polecam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gentleman24 Napisano 17 Września 2015 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2015 Dzisiaj zerwałem na zaczepie mepsa lusoxa nr.2 Widziałem w wędkarskim taką jakby polską podróbkę mepsa lusoxa firmy jaxon o nazwie esox. Jak myślicie podróba dorówna oryginałowi? Złowił ktoś coś na esoxa? Pytam - ponieważ cena esoxa od lusoxa jest o ponad połowę tańsza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JachuWojtan Napisano 17 Września 2015 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2015 Dzisiaj zerwałem na zaczepie mepsa lusoxa nr.2 Widziałem w wędkarskim taką jakby polską podróbkę mepsa lusoxa firmy jaxon o nazwie esox. Jak myślicie podróba dorówna oryginałowi? Złowił ktoś coś na esoxa? Pytam - ponieważ cena esoxa od lusoxa jest o ponad połowę tańsza. Przecież sam sobie odpowiedziałeś na pytanie. Dałeś odnośnik do testu wędkarskiego tych błystek, gdzie wszystko jest opisane od deski do deski. A z komentarzy można wyczytać: To świetne błystki za 20 % ceny meppsa. Łowiłem nimi w tym roku i nie trafiłem na wadliwy produkt. No i szczupaki je gryzą. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexspin Napisano 18 Września 2015 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2015 (edytowane) Janie, nie dziw się, przecież Gentleman już wielokrotnie wykazał się umiejętnością pisania (głównie bzdur), ale z czytaniem, a tym bardziej ze zrozumieniem ma poważne kłopoty... Ad meritum - błystka rewelacyjna na szczupaki (najmniejszy model na okonie) w wodach stojących. W rzekach użytkowość ograniczona do rejonów o słabym nurcie i do prowadzenia z prądem. Osobiście usuwam tę rurkę termokurczliwą i zdobię kotwiczkę obfitym - puchatym ale krótkim tak aby kończył się wraz z końcem kotwiczki - chwostem z czerwonej włóczki wiskozowej. Edytowane 18 Września 2015 przez Alexspin Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
1papilion9 Napisano 18 Września 2015 Autor Zgłoszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2015 Ja uważam że mepsy są dużo lepsze od jaxonów zwłaszcza podczas wolnego prowadzenia. Jaxony mają tendencje to zatrzymywania się przycinania itd. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexspin Napisano 18 Września 2015 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2015 Mam odmienne zdanie. Ostatnio przekonałem się do błystek JAXON-a, mają bardzo dobre strzemiączko wykonane z jednolitego grubego drutu z nawierconymi otworkami na oś błystki a nie jak MEPSS-y ze złożonego na pół blaszanego kółka. Dzięki temu nie mają tendencji do wykrzywiania się i doskonale wirują zmniejszając tendencję do skręcania linki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
1papilion9 Napisano 18 Września 2015 Autor Zgłoszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2015 a ja miałem z nimi problemy, może trafiłem na jakieś trefne. Używałeś tych: http://www.jaxon.pl/Katalog/258_184_przynety/5112_obrotowe-jaxon-lukris/Produkt/20631_lukris-spark.aspx http://www.jaxon.pl/Katalog/258_184_przynety/5112_obrotowe-jaxon-lukris/Produkt/31174_lukris-mini.aspx wiesz może jak sie sprawują? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexspin Napisano 18 Września 2015 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2015 (edytowane) Czy zauważyłeś, że LUKRIS mają strzemiączko takie jak MEPSS-y, złożone na pół kółko z cienkiej blaszki? Potrafi się wykrzywić na zaczepie albo nawet w pudełku, jeśli się źle włoży błystkę. Jest praktycznie nie do wyprostowania, a to powoduje "zacinki" i zwiększoną tendencję do skręcania linki, często nawet dobry krętlik nie pomaga. Tak błystka jest w zasadzie do wyrzucenia. Mam takie błystki i są dobre dopóki właśnie strzemiączko nie ulegnie "wypaczeniu". Edytowane 18 Września 2015 przez Alexspin Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
1papilion9 Napisano 18 Września 2015 Autor Zgłoszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2015 potrzebuje wiekszej obrotówki a tylko lukris ma wieksze szkrzydełko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexspin Napisano 18 Września 2015 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2015 (edytowane) Satis n-ry 4 i 5 Dratix nr 3 Wolf n-ry 3 i 4 Klipper nr 4 Contra n-ry 4 i 5 Zephyr n-ry 3 i 4 i wiele innych, wystarczy poszukać w sklepach. Edytowane 18 Września 2015 przez Alexspin Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
1papilion9 Napisano 18 Września 2015 Autor Zgłoszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2015 tylko że u mnie w sklepie wędkarskim ich niema Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexspin Napisano 18 Września 2015 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2015 Poszukaj w internetowych, choćby tutaj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
1papilion9 Napisano 18 Września 2015 Autor Zgłoszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2015 czyli obrotówki jaxona tylko z seri holo select? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexspin Napisano 18 Września 2015 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2015 Reflexy też prawie w niczym nie ustępują MEPSS-om, a mają również dobre strzemiączko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
1papilion9 Napisano 18 Września 2015 Autor Zgłoszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2015 (edytowane) kupie jeszcz kilka jaxonów i zobacze. Cene mają dużo niższą a wahadłówke alge od jaxona masz? Z polspina są podobno najlepsze ale u mnie ich brak Edytowane 18 Września 2015 przez 1papilion9 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexspin Napisano 19 Września 2015 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2015 (edytowane) Są w tym samym sklepie i nie tylko, tutaj są jeszcze tańsze i zdecydowanie tańsze od JAXON-wskich a moim zdaniem lepsze. Polecam Gnoma, Algę, Kalewę i Morsa. Nie trzymaj się kurczowo "swojego" sklepu, szukaj w internetowych. Ten "Twój" sklep jest widać bardzo mizernie zaopatrzony. Edytowane 19 Września 2015 przez Alexspin Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
1papilion9 Napisano 19 Września 2015 Autor Zgłoszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2015 no dość słabo wyposarzony Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexspin Napisano 19 Września 2015 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2015 Jeśli słabo wyposażony, to go sobie odpuść. Ja zaopatruję się głównie w internecie, przynajmniej nikt mi nie wciska niechodliwych i marnych produktów, tylko dla tego, że słabo schodzą... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
1papilion9 Napisano 19 Września 2015 Autor Zgłoszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2015 a możesz mi polecić jakiś sprawdzony sklep internetowy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexspin Napisano 19 Września 2015 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2015 (edytowane) Już wstawiałem linki do sklepów, nieuważnie czytasz, ale znaj serce Polaka: Tamaj mają bardzo duży asortyment błystek, między innymi POLSPING-u i obrotówki JAXON-a i też bardzo dobre Veltc i Ular. Fishing-Mart bardzo szeroki asortyment ale wyższe ceny. Wędkraski trochę ubogo ostatnio ale niskie ceny. Eldorado ograniczony asortyment. Insel szeroki asortyment i niskie ceny, ale ostatnio nie oferują błystek POLSPING-u Edytowane 19 Września 2015 przez Alexspin Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
1papilion9 Napisano 19 Września 2015 Autor Zgłoszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2015 ok czas szykowć sprzęt i na ryby Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gentleman24 Napisano 27 Września 2015 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2015 Dzisiaj od 11-14 spiningowałem woblerami rapali i nic. Podczas spiningowania widziałem jak gość z pontonu złowił szczupaka około 60cm na obrotówkę glan Nr.2(srebrna w biedronkę)-mówił,że ponoć nie skręca żyłki i ta w kolorze biedronki -jest bardzo skuteczna na okonie i szczupaki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi