Alexspin Napisano 28 Września 2015 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2015 (...) ponoć nie skręca żyłki (..) Dobrze to określiłeś - ponoć. Owszem, to "skrzywienie kręgosłupa" ogranicza skręcanie, ale nie eliminuje całkowicie. W połączeniu z dobrym krętlikiem faktycznie linka skręca się dużo mniej, ale zapomnij o całkowitej likwidacji skręcania. Każda przynęta jest "rewelacyjna" na okonie, szczupaki, sandacze, bolenie i wszelkie inne drapieżniki, a także na białą rybę, bo i ona lubi czasem "przekąsić" czymś konkretniejszym, ale trzeba umieć wykorzystać jej walory, trzeba odpowiednio prowadzić. Nie ma przynęt "samołówek", to nie sprzęt łowi, tylko wędkarz... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gentleman24 Napisano 8 Października 2015 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2015 (edytowane) Dla mnie najlepsza obrotówka to D.A.M. Effzeet executor Nr.3 srebrna Coś na podobny TEMAT Chcę jeszcze spróbować mepsa long Nr.2 lub 3 i może dama long.-ponoć sandacze sie im nie opierają Lusox jest dobry na okonie i szczupaki,ale drogi -zerwałem na zaczepie. Z wahadłówek którym nie oprze się nawet sandacz GNOM Edytowane 8 Października 2015 przez gentleman24 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
1papilion9 Napisano 8 Października 2015 Autor Zgłoszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2015 ja mam gnoma ale z jaxona i nic na to nie złapałem pewnie źle prowadze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexspin Napisano 9 Października 2015 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2015 No cóż, pisałem, że wahadłówki JAXON-a to żadna rewelacja zarówno jakościowa, jak i cenowa. Rozejrzyj się jednak za POLSPING-ami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
1papilion9 Napisano 9 Października 2015 Autor Zgłoszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2015 w srebrnym kolorze? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexspin Napisano 9 Października 2015 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2015 Używam i srebrnego (świt, wieczór, dni pochmurne) i mosiądzu (słońce), ale nie ma reguły czasem obydwa są skuteczne niezależnie do oświetlenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
1papilion9 Napisano 9 Października 2015 Autor Zgłoszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2015 musze zamówic a jak prowadzić? jednostajne wolne zwijanie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexspin Napisano 9 Października 2015 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2015 (edytowane) Nie ma reguły. Musisz sam do tego dojść doświadczalnie. Każdego dnia, a nawet tego samego o różnej porze ryby mogą inaczej reagować. Zacznij od powolnego jednostajnego prowadzenia, w kolejnych rzutach zmiennym tempem, w kolejnych z 2-3 sekundowymi przerwami, a nawet z podszarpywaniem. Zmieniaj wędziskiem kierunek (do tego najlepsze jest wędzisko długie, nawet 3m). Każde prowadzenie może dać efekty, ale trzeba trafić w aktualny gust rybek. Najważniejsze jest zlokalizowanie ryby, bo jeśli jej w tym miejscu nie ma, to żadna przynęta, żaden sposób prowadzenia nie da efektu. Nie nastawiaj się też na powtarzalność miejscówki - jeśli dziś ryba była w konkretnym miejscu, to wcale nie oznacza, że kolejnego dnia też będzie. Edytowane 9 Października 2015 przez Alexspin Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gentleman24 Napisano 9 Października 2015 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2015 (edytowane) Ja obrotówki i wahadłówki prowadzę z reguły jednostajnie-nie za szybko,ale nie za wolno-czasem ze zmianą kierunku,żeby nie wpadły na zaczepy. Na głębokiej wodzie gdzie nie wpadną na zaczepy kieruje szczytówke do lustra wody. Na płyciznach i miejcach gdzie są zaczepy trzymam wędzisko poziomo. Jak obrotówka jest ciężka i za głęboko schodzi hacząc/gasnąc o dno- to aby prowadzić przynetę/obrotówkę powoli,żeby zainteresowała rybę,oraz żeby ryba zdążyła złapać przynęte -zwijam z wędziskiem uniesionym(szczytówką do góry pod katem około 45c)-czasem podciągam również lekko wędziskiem do góry,żeby przynęta poszła wyżej i wtedy czuję również na szczytówce jej pracę. Co do gnoma to polecam srebrnego z polspinga.(złowiłem na niego sandacza ) Edytowane 9 Października 2015 przez gentleman24 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
1papilion9 Napisano 9 Października 2015 Autor Zgłoszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2015 już zamówiłem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexspin Napisano 10 Października 2015 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2015 już zamówiłem W obydwu kolorach? Jakie rozmiary? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
1papilion9 Napisano 10 Października 2015 Autor Zgłoszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2015 (edytowane) tak, rozmiar 1 gnom i alga Edytowane 10 Października 2015 przez 1papilion9 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexspin Napisano 12 Października 2015 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2015 Dobry wybór. Dokup jeszcze Kalewę i Morsa, będziesz miał full zestaw. Pamiętaj tylko, żeby ich ciężar nie przekroczył górnej granicy CW Twojego wędziska. Mimo, że producenci przeważnie podają granice CW nieco zawężone i np wędzisko 5-20g obsłuży przynęty 2-25g (przy umiejętnych rzutach), zazwyczaj staram się, stosować przynęty o masie nieco poniżej górnej granicy. Ryzyko złamania szczytówki nie opłaca się. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
1papilion9 Napisano 12 Października 2015 Autor Zgłoszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2015 ja nie przekraczam 20g przy wedzisku 5-25g Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JachuWojtan Napisano 15 Października 2015 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2015 Dobry wybór. Dokup jeszcze Kalewę i Morsa, będziesz miał full zestaw. Pamiętaj tylko, żeby ich ciężar nie przekroczył górnej granicy CW Twojego wędziska. Mimo, że producenci przeważnie podają granice CW nieco zawężone i np wędzisko 5-20g obsłuży przynęty 2-25g (przy umiejętnych rzutach), zazwyczaj staram się, stosować przynęty o masie nieco poniżej górnej granicy. Ryzyko złamania szczytówki nie opłaca się. Z polspingu mam jeszcze Fokę, nie orientuję się czy jeszcze jest taki model, ponieważ moja jest już dość stara, mały nalotem na metalu. W ostatnich tygodniach złapałem już 2 spore szczupaczki na tą błystkę. Do zestawu polecam ci jeszczę FOKĘ, bardzo przyjemna błystka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jotes Napisano 15 Października 2015 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2015 (edytowane) Jeśli chodzi o wahadłówki, to ja bazowałem przede wszystkim na Morsach i Cefalach i na nie miałem najlepsze rezultaty. Rożne się tutaj przewijają, ale Cefala jeszcze nie było. Edytowane 15 Października 2015 przez Jotes Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexspin Napisano 16 Października 2015 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2015 Cefale i Foki jakoś mi nie bardzo przypasowały. Z tych o wydłużonym kształcie zdecydowanie wolę Morsa, ale to kwestia gustu zarówno wędkarz jak i rybek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
1papilion9 Napisano 16 Października 2015 Autor Zgłoszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2015 tanie są więc jak będe coś zamawiał wrzuce je do koszyka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JachuWojtan Napisano 16 Października 2015 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2015 tanie są więc jak będe coś zamawiał wrzuce je do koszyka Tak tanie, a co najważniejsze są bardzo skuteczne i łowne. Wkońcu można powiedzieć, że to co polskie jest dobre Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
1papilion9 Napisano 16 Października 2015 Autor Zgłoszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2015 tylko ryby nie biorą juz 3 dni i nic Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
1papilion9 Napisano 24 Października 2015 Autor Zgłoszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2015 Mam pytanie a niechce zakładać kolejnego tematu więc tu zapytam mam zajefajne łowisko duży staw ale zarośnięty dużo trzcciny ale to nie ona jest problemem tylko wodorosty ktore są od dna po powierzchnie tylko w niektórych miejsca jest troche czystej wody jest tam dużo szczupaka okonia i innych rybek ale te zarośla uniemożliwiają łowienie spiningiem. Każde zarzucenie gumy kończy sie holem wodorosta... macie jakieś sposoby jak je ominąć niemwie łowić blachami czy coś albo sposób na oczyszczenie chociż części żeby można połowić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jotes Napisano 24 Października 2015 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2015 (edytowane) Jak przyjdą przymrozki, to wszystko zacznie się samo oczyszczać. A to już lada dzień. W ciągu tygodnia nie poznasz łowiska, tak wszystko szybciutko opadnie. Edytowane 24 Października 2015 przez Jotes Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
1papilion9 Napisano 24 Października 2015 Autor Zgłoszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2015 a szczupaki po przymrozkach bedą jeszcze brały? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jotes Napisano 25 Października 2015 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2015 Szczupak i nie tylko on, musi teraz zgromadzić zapasy tłuszczyku, koniecznego do przetrwania w lodowatej i ciemnej wodzie, więc będzie intensywnie żerował. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
1papilion9 Napisano 25 Października 2015 Autor Zgłoszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2015 to czekam na te przymrozki woda jak źrudlana taka tysta tylko te zarośla Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi