Jump to content

Sprzęt na grunt (dobry i mocny)

Michal Ghost
 Share

Recommended Posts

Witam

Wędkowaniem interesuje się od lat młodzieńczych, ale można mnie nazwać niedzielnym wędkarzem. Ostatnio postanowiłem bardziej się wkręcić w to hobby zawsze podobała i interesowała mnie gruntówka. Nie mam rodzaju ryby na którą miał by być ten sprzęt, a także chciałbym każdej wielkości rybę złowić na ten sprzęt.

I tu moje pytania co do sprzętu (cena do 1000zł)

1.Jaki Rodzaj wędki spinningowa czy feeder (ostatnio słyszałem dużo pozytywnego o tak zwanej drżącej końcówce zamiast babki)?

2.Jaki Kołowrotek (i tu jestem zielony)?

3. Zawsze używałem koszyczka ale tez słyszałem o tak zwanej METODZIE.?

5.Jaka żyłka (chodzi mi tu o grubość, a może plecionka)?

6.Jeśli macie jeszcze jakieś inne podpowiedzi co do sprzętu wszystkich z chęcią wysłucham i podyskutuje.

Pozdrawiam

Nie mam rodzaju ryby na którą miał by być ten sprzęt, a także chciałbym każdej wielkości rybę złowić na ten sprzęt.

Jeśli napisałeś to w pełni świadomie, to mimo że łowię na grunt większość swojego życia nie jestem w stanie czegokolwiek Ci doradzić.

Cześć

Trochę ogólnie napisałeś, do czego i jakiej wielkości rybę chcesz łowić.

Ja osobiście mam wędki na spławik i wędki na grunt, na spining nie łowię, nie ma uniwersalnych wędek do wszystkiego.

Moja propozycja jest taka, kup sobie feedera dzięki temu będziesz mógł łapać małe do średnich ryb,

do niego załóż metode koszyczki jaxon method feeder

Jako drugą wędkę kup sobie karpiówkę, dzięki niej będziesz mógł holować wielkie ryby.

Jeśli stwierdzisz że statyczne wędkowanie ci nie odpowiada to w bagażniku miej jeszcze spining :)

Ja używam tych wędek Jaxon Cantara Feeder i karpiówki Jaxon Black Arrow Carp Ground, nie są

to drogie wędki, do tego kołowrotki Jaxon Magnet Carp FRXL, na moje weekendowe wędkowanie w zupełności wystarczy.

Edited by mikrofalowka
edycja linku

Cześć

Trochę ogólnie napisałeś, do czego i jakiej wielkości rybę chcesz łowić.

Ja osobiście mam wędki na spławik i wędki na grunt, na spining nie łowię, nie ma uniwersalnych wędek do wszystkiego.

Moja propozycja jest taka, kup sobie feedera dzięki temu będziesz mógł łapać małe do średnich ryb,

do niego załóż metode http://zapisynakarpia.pl/nowe-koszyczki-do-method-feeder-jaxona/.

Jako drugą wędkę kup sobie karpiówkę, dzięki niej będziesz mógł holować wielkie ryby.

Jeśli stwierdzisz że statyczne wędkowanie ci nie odpowiada to w bagażniku miej jeszcze spining :)

Ja używam tych wędek Jaxon Cantara Feeder i karpiówki Jaxon Black Arrow Carp Ground, nie są

to drogie wędki, do tego kołowrotki Jaxon Magnet Carp FRXL, na moje weekendowe wędkowanie w zupełności wystarczy.

Małe i średnie ryby dla ciebie to jakie są?

A ta karpiówka to do jakiej wielkości ryby da się złowić?

Sprzęt który obecnie używam

wędki

jaxon extra feeder 70-1309 3,60m (do gruntu)

inspiral tele mudium 20-60g 3,30m(do spławika)

Kołowrotki

shimano cantana 2500RB

okuma tactic BF555i

Do jakich połowów najlepiej wykorzystywać ten sprzęt, tak jak pisałem wyżej jestem niedzielnym wędkarzem ale chciałbym to zmienić.

Feederem wyciągnąłem karpia około 2,5 - 3 kg, to są dla mnie średnie ryby.

Gruntówka ma większy zapas mocy i nie muszę się bać o szczytówkę więc z rybą od 3kg w górę spokojnie da sobie radę,

niestety mi jeszcze nie było dane tego sprawdzić. Jaką największą rybę da się tym kijem wyciągnąć to nie wiem. To zależy od

umiejętności, kołowrotka, żyłki itp.

Może napisz w jakich rejonach chcesz łowić to ktoś coś ci doradzi, bo zbyt ogólnie piszesz. Pytasz o duże ryby a nie wiem o jakich

myślisz, w końcu u nas karp po 15-20 kg to nie takie częste zjawisko na wodach PZW.

Jeśli chcesz kupic profesjonalne wędki do połowów gruntowych to polecam sprawdzić ofertę Foxa. Znajomi mają, chwalą.

Pamiętaj że sprzęt nawet z najwyższej półki sam nie łowi.

Feederem wyciągnąłem karpia około 2,5 - 3 kg, to są dla mnie średnie ryby.

Gruntówka ma większy zapas mocy i nie muszę się bać o szczytówkę więc z rybą od 3kg w górę spokojnie da sobie radę,

niestety mi jeszcze nie było dane tego sprawdzić. Jaką największą rybę da się tym kijem wyciągnąć to nie wiem. To zależy od

umiejętności, kołowrotka, żyłki itp.

Może napisz w jakich rejonach chcesz łowić to ktoś coś ci doradzi, bo zbyt ogólnie piszesz. Pytasz o duże ryby a nie wiem o jakich

myślisz, w końcu u nas karp po 15-20 kg to nie takie częste zjawisko na wodach PZW.

Jeśli chcesz kupic profesjonalne wędki do połowów gruntowych to polecam sprawdzić ofertę Foxa. Znajomi mają, chwalą.

Pamiętaj że sprzęt nawet z najwyższej półki sam nie łowi.

Pisze o dużych rybach bo nie chciałbym mieć przygody ze mi się kij połamie itp, więc wole być przygotowany porządnie. 

Ja bardziej łowie na prywatnych niż PZW, wiec tam mogę spotkać różnej wielkości ryby.

Pisze o dużych rybach bo nie chciałbym mieć przygody ze mi się kij połamie itp, więc wole być przygotowany porządnie. 

Ja bardziej łowie na prywatnych niż PZW, wiec tam mogę spotkać różnej wielkości ryby.

Napisałem raz, napiszę jaśniej. Nie ma takiego wędziska, które byłoby skuteczne na leszcze 3kg karpie 15kg i sumy 40kg lub większe. Każde wędzisko ma swoje zalety ale i ograniczenia. Doskonały feeder na leszcze 3kg w stawie/jeziorze wymięknie przy połowie rzecznym. O połowie większych ryb raczej nie ma mowy. Doskonała karpiówka na jeziorowe karpie 15kg może okazać się fatalna w użytkowaniu na mniejsze ryby. Choć wskaźniki się sprawdzą to jakoś sobie nie wyobrażam zestawu na leszczyki z żyłką główną 0,30 lub 0,35. O zestawach sumowych już nie piszę, bo to nawet nie jest śmieszne, więc jeśli chcesz rady, to proszę skonkretyzuj swoje pytania.

Napisałem raz, napiszę jaśniej. Nie ma takiego wędziska, które byłoby skuteczne na leszcze 3kg karpie 15kg i sumy 40kg lub większe. Każde wędzisko ma swoje zalety ale i ograniczenia. Doskonały feeder na leszcze 3kg w stawie/jeziorze wymięknie przy połowie rzecznym. O połowie większych ryb raczej nie ma mowy. Doskonała karpiówka na jeziorowe karpie 15kg może okazać się fatalna w użytkowaniu na mniejsze ryby. Choć wskaźniki się sprawdzą to jakoś sobie nie wyobrażam zestawu na leszczyki z żyłką główną 0,30 lub 0,35. O zestawach sumowych już nie piszę, bo to nawet nie jest śmieszne, więc jeśli chcesz rady, to proszę skonkretyzuj swoje pytania.

Dobrą karpiówką można łowić praktycznie wszyskie ryby ( oprócz sumów powiedzmy 25 kilo w górę choć łowi się karpie o tej wadze ale w wodzie stojącej ). Tylko mówię " dobrą " a nie drągiem za przepraszam 50 zł. Jeśli ta karpiówka jest parabolikiem 2,75 lbs to jest super. Na Zegrzu łowiłem leszcze właśnie karpiówką 12"/2,75 lbs i łowiło się świetnie.

Zbyszek mój feeder Balzera ( do 80 g CW ) radził sobie bez problemu z leszczami 2,5 kilo więc myślę, że i 3 kilo dałby radę. Tylko znowu - kij sprowadzony na zamówienie z Niemiec i nigdy nie było tych wędek widać ani w sklepach ani w hurtowaniach. 

Cały problem z tą uniwersalną wędką jest taki, że jeśli ma być " uniwersalna " to wybacz ale za 100 zł takiego kija nie kupisz. Z jednym wszak zastrzeżeniem - sumy omijaj z daleka bo nie wiesz czy ten sum będzie miał 5 czy 50 kilo i tu żaden uniwersał nie pomorze.

Moim zdaniem takim kijem może być DAIWA Black Widow 12"/3 lbs lub 2/75 lbs - to parabolik. Karpi się nie boi a i z leszczami poradzi sobie dobrze. Na karpie żyłka 0,33 lub 0,35 mm. A jak łowisz na prywatnych wodach szybciej tam spotkasz karpia niż leszcza.

JK

O rozumiem już o co wam chodzi wyraziłem się zbyt ogólnie. Chodzi mi tylko o sprzęt na wody spokojne.

A wiec obecnie posiadam  jaxon extra feeder 70-1309 3,60m (kołowrotek okuma tactic BF555i) i tu pytanie czy mogę używać tego sprzętu na karpie(do tego jaka żyłka najlepsza)?

A druga sprzęt chciałbym kupić na suma i tu nie posiadam niczego i muszę zakupić wszystko od podstaw.

Która wersja feedera? Nie piszesz cw a są mi znane dwie wersje do 110g i do 130g, znów nie piszesz dokladnie.

JKarp lub inni Ci pomogą gdyż ja obecnie płacę kasę za każde 50kb danych, więc nie będę szukał w necie.

Moja propozycja dla Twojego feedera to na ryby do 5kg żyłka 0,25mm, na większe 0,35mm.

Która wersja feedera? Nie piszesz cw a są mi znane dwie wersje do 110g i do 130g, znów nie piszesz dokladnie.

JKarp lub inni Ci pomogą gdyż ja obecnie płacę kasę za każde 50kb danych, więc nie będę szukał w necie.

Moja propozycja dla Twojego feedera to na ryby do 5kg żyłka 0,25mm, na większe 0,35mm.

Feeder to do 130g bylo napisane wyżej.

http://sklep-wedkarski.info/wędka_extera_feeder_3_60m_70130g_jaxon-8303i

Edited by Michal Ghost