gentleman24 Posted September 9, 2015 Report Share Posted September 9, 2015 (edited) -Temat jest dość obszerny.Rozmawiałem z gościem,który trochę w życiu spiningowal, to mówi,że krętlik z agrafka ma być ``baryłkowy``-Najlepiej w kolorze czarnym to nie odstraszy ryby. -Twierdzi,że te krętliki oliwkowe(wyglądem przypominające oliwkę),są przestarzałe i szukać tych bardziej w kształcie walca. -Gościa nie rozumiem,bo baryłka to przecież ten ``oliwkowy`` -Czy do żyłki 0,28-0,30 wziąść rozmiar 10 a jak tak to jakiej firmy 0,28-0,30 -Czy lepiej zainwestować w krętlik z agrafką łożyskowany-co to znaczy,że łożyskowany najmniejszy ma średnicę 33mm?Dobry na żyłkę 0,30/0,15plecionkę i woblery około 10cm,czy zdecydowanie za duży? -------------------------------------------- -Poruszam temat,bo co jakiś czas jak bardzo mocno zarzucę przynętę,to kilka metrów za przynętą tworzy się supeł(wiele supłów złączonych w jeden duży) {Co kilka dni mam taki incydent a nie raz częściej} -dodam,że używam do żyłki 0,25DragonHM80(szpula mojego kołowrotka ma pojemność0.25/160m) krętlików z agrafkami JaxonaNr.14-{Może nie właściwy rozmiar stosuję do tej żyłki}? COŚ ROBIĘ NIE TAK?TYLKO NIE WIEM CO? Edited September 9, 2015 by wind Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alexspin Posted September 9, 2015 Report Share Posted September 9, 2015 (edited) Bardzo solidne agrafki z krętlikami: JAXON używam do spinningu lekkiego (3-15g i 5-20g), DRAGON używam do spinningu ciężkiego (10-40g) i wędkowania z kutra (100-200g). W przypadku spodziewanej obecności szczupaków używam przyponów Titanium, rzadziej wolframowych 35-40cm/5-15kg ze standardowymi krętlikami. Moim zdaniem gniazda na żyłce nie mają niczego wspólnego z krętlikiem, przyczyną może być "badziewny" kołowrotek, albo źle nawinięta żyłka. Przyczyną może być też zbyt lekka przynęta w stosunku do grubości żyłki, lub dolnej granicy CW wędziska. Ps Krętlik baryłkowy: . Krętlik oliwkowy: . Edited September 9, 2015 by Alexspin Link to comment Share on other sites More sharing options...
gentleman24 Posted September 9, 2015 Author Report Share Posted September 9, 2015 (edited) -Zgadza się -wędka 7-21gram a przynęta 7gram i do tego nie stawiająca oporu przy zwijaniu(wobler z małym sterem) żyłka trochę gruba,bo HM80 0,25 {Dodam,że jak rzucałem kilka dni temu wahadłówką o masie 16gram,to nic sie nie plątało) -Ja mam te jaxona z blaszką Nr.14,ale zakupię te,które Pan polecił( jaxon zapinane na drut)- wyglądają na solidniejsze od tych z blaszką. -Wszystko jasne WIELKIE DZIĘKI Edited September 9, 2015 by gentleman24 Link to comment Share on other sites More sharing options...
gentleman24 Posted September 11, 2015 Author Report Share Posted September 11, 2015 (edited) Fachowo ten dźwięk uderzenia przy mocnym zarzucaniu wyrzucie przynęty-tworzeniu się supła -przy zarzucaniu przynęty jest pokazany w ósmej minucie FILMU -U mnie ma to związek tak jak Pan napisał z za lekką przynętą ,ale też jest to związane z żyłką.Na żyłce Dragona 0,25 HM80 babolec miałem raz na kilka-kilkanaście dni i tylko jak za lekka masa przynęty a przy ciężkich przynętach nie było żadnych babolców -Na niewiele tańszej żyłce 0,25 HM69 miałem babolca prawie co dziennie.(przy mocniejszym zarzucaniu również przy cięższych przynętach). -Jeszcze pozostaje kwestia,czy prawidłowo nawinąłem żyłkę na szpule kołowrotka,albo przyczyn bezwarunkowych...tzn.. czy żyłka czy plecionka to i tak może nas coś takiego spotkać,dlatego na ryby ZAWSZE NOSZĘ ZE SOBĄ MAŁE OBCINACZKI DO PAZNOKCI(w razie jak bym bawolca nie dał rady rozplątać,albo miał zaczep i nie musiał przy mocowaniu przypony,bądz krętlika z agrafka odcinać koniec żyłki zębami.(już mi za małolata kawałek zęba przedniego jedynki w ten sposób się ukruszyło ) Edited September 11, 2015 by gentleman24 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts