Jump to content

Jakiej firmy agrafka+krętlik-(opinie)

Recommended Posts

-Temat jest dość obszerny.Rozmawiałem z gościem,który trochę w życiu spiningowal, to mówi,że krętlik z agrafka ma być ``baryłkowy``-Najlepiej w kolorze czarnym to nie odstraszy ryby. :unsure:

-Twierdzi,że te krętliki oliwkowe(wyglądem przypominające oliwkę),są przestarzałe i szukać tych bardziej w kształcie walca.

-Gościa nie rozumiem,bo baryłka to przecież ten ``oliwkowy``

-Czy do żyłki 0,28-0,30 wziąść rozmiar 10 a jak tak to jakiej firmy 0,28-0,30

-Czy lepiej zainwestować w krętlik z agrafką łożyskowany-co to znaczy,że łożyskowany najmniejszy ma średnicę 33mm?Dobry na żyłkę 0,30/0,15plecionkę i woblery około 10cm,czy zdecydowanie za duży?

--------------------------------------------

-Poruszam temat,bo co jakiś czas jak bardzo mocno zarzucę przynętę,to kilka metrów za przynętą tworzy się supeł(wiele supłów złączonych w jeden duży) :o{Co kilka dni mam taki incydent a nie raz częściej} :(

-dodam,że używam do żyłki 0,25DragonHM80(szpula mojego kołowrotka ma pojemność0.25/160m) krętlików z agrafkami JaxonaNr.14-{Może nie właściwy rozmiar stosuję do tej żyłki}?

COŚ ROBIĘ NIE TAK?TYLKO NIE WIEM CO? :(

Edited by wind

Bardzo solidne agrafki z krętlikami:

JAXON używam do spinningu lekkiego (3-15g i 5-20g),

DRAGON używam do spinningu ciężkiego (10-40g) i wędkowania z kutra (100-200g).

W przypadku spodziewanej obecności szczupaków używam przyponów Titanium, rzadziej wolframowych 35-40cm/5-15kg ze standardowymi krętlikami.

Moim zdaniem gniazda na żyłce nie mają niczego wspólnego z krętlikiem, przyczyną może być "badziewny" kołowrotek, albo źle nawinięta żyłka. Przyczyną może być też zbyt lekka przynęta w stosunku do grubości żyłki, lub dolnej granicy CW wędziska.

Ps

Krętlik baryłkowy:

kretlik_walcowy.jpg.

Krętlik oliwkowy:

kretlik_beczkowy.jpg.

Edited by Alexspin

-Zgadza się :)-wędka 7-21gram a  przynęta 7gram i do tego nie stawiająca oporu przy zwijaniu(wobler z małym sterem) żyłka trochę gruba,bo HM80 0,25 {Dodam,że jak rzucałem kilka dni temu wahadłówką o masie 16gram,to nic sie nie plątało)

-Ja mam te jaxona z blaszką Nr.14,ale zakupię te,które Pan polecił( jaxon zapinane na drut)- wyglądają na solidniejsze od tych z blaszką.

-Wszystko jasne WIELKIE DZIĘKI ;)

Edited by gentleman24

Fachowo ten dźwięk uderzenia przy mocnym zarzucaniu wyrzucie przynęty-tworzeniu się supła :(  :angry: -przy zarzucaniu przynęty jest pokazany w ósmej minucie FILMU

-U mnie ma to związek tak jak Pan napisał z za lekką przynętą ,ale też jest to związane z żyłką.Na żyłce Dragona 0,25 HM80  babolec miałem raz na kilka-kilkanaście dni  ;) i tylko  jak za lekka masa przynęty a przy ciężkich przynętach nie było żadnych babolców :)

-Na niewiele tańszej żyłce 0,25 HM69  miałem :o babolca prawie co dziennie.(przy mocniejszym zarzucaniu również przy cięższych przynętach).

-Jeszcze pozostaje kwestia,czy prawidłowo nawinąłem żyłkę na szpule kołowrotka,albo przyczyn bezwarunkowych...tzn.. czy żyłka czy plecionka to i tak może nas coś takiego spotkać,dlatego na ryby ZAWSZE NOSZĘ ZE SOBĄ MAŁE OBCINACZKI DO PAZNOKCI(w razie jak bym bawolca nie dał rady rozplątać,albo miał zaczep i nie musiał przy mocowaniu przypony,bądz krętlika z agrafka odcinać koniec żyłki zębami.(już mi za małolata kawałek zęba przedniego jedynki w ten sposób się ukruszyło :( )

Edited by gentleman24