Jump to content

Jezioro Rogozińskie

Alexspin
 Share

Recommended Posts

Zamierzam pospinningować w J. Rogozińskim, w okolicach Rogoźna.
Czy ktoś wie coś na temat występujących tam rybek?
W czyjej administracji jest to jezioro, gdzie można opłacić zezwolenie?
Będę bardzo wdzięczny za wskazówki.

Tutaj masz parę informacji o jeziorku i występujących gatunkach ryb.
Gatunki: Występujące ryby: płoć, okoń, wzdręga, szczupak, węgorz, krąp, karaś, sandacz, karp.

Akwen: Jezioro Rogozińskie »

GPS: N 52o 44' 50" E 17o 0' 18"

Położenie Województwo: Wielkopolskie » Powiat: Obornicki » Gmina: Rogoźno

Właściciel: Okręgi / Woda PZW: Okręg PZW Piła » (zobacz porozumienia Okręg PZW Piła 2015r »)

Niestety nic więcej nie wiem, bo tam nie łowiłem.

post-3165-0-27420200-1442037202.png

Edited by wind
edycja linku

Dzięki Janie. Cenne informacje.

Ps

Podobno jezioro nie jest w gestii PZW, tylko MAJ sp. z o. o., czy ktoś może to potwierdzić? Nie ma go w wykazie wód PZW...

Edited by Alexspin

Nie udało mi się znaleźć wiarygodnego dowodu, ale jest parę wpisów:

Witam wszystkich wędkarzy, szczególnie tych z Wielkopolski. Spółka Maj jest właścicielem kilku jezior w wielkopolsce, są to min. jeziora:
Durowskie
Kobyleckie
Grylewskie
Czeszewskie
Rygielskie

Rogozińskie

Czy ktoś wie czy spółka ta zarybia regularnie wody? Bo wiadomo, że z rybkami w dzisiejszych czasach nie jest dobrze, ale na tych łowiskach nie ma prawie w ogóle drapieżnika. Jedynie udało mi się złapać szczupaczka 35cm i kilka okoni do 40cm i to nie wynika z tego, że nie umiem łapać... Słyszałem, że we wczesniejszych latach łapano tam naprawdę spore okazy, a teraz nie lada sztuka złapać wymiarowego szczupaka lub sandacza... 

Próbowałem złowić coś z łódki. Nic, wielkie zero-drapieżnika to nie widziałem od kilku lat. Małe okonki na spining trafiają się sporadycznie. Z pomostu owszem drobnica "idzie" jedna za drugą. Leszcze, krąpie takie 25-30 cm. Raz trafił się lin 33cm. i to wszystko. Rybacy często stawiają sieci - mam wrażenie, ze ceny zezwoleń są zawyżone na to co tam można złowić. Jezioro rzeczywiście nie należy do PZW tylko do Spółki MAJ

Jakie karpie? Chyba krąpie. Jezioro jest puste,dużo drobnicy, a tak na marginesie to jezioro nie należy do pzw tylko do spółki maj. Zdecydowanie nie polecam tego łowiska.

PS. Wpisy i opinie nie zachęcają do łowienia na jeziorku :P