Teos Posted November 2, 2015 Report Share Posted November 2, 2015 Witam. Do tej pory moje łowienie ograniczało się do łowienia na spławik oraz czasami na grunt zwykłą wędką teleskopową, w tym roku znajomy namówił mnie do połowu na method feeder, na łowisku na którym łowie ta metoda faktycznie się sprawdza i postanowiłem sobie skompletować zestaw typowo na tą metodę i proszę was o pomoc w doborze sprzętu. Z wędzisk po przejrzeniu dziesiątków tematów wybrałem mikado trython feeder 360cm, lecz nie wiem jaki kołowrotek do tego dobrać. Nie chce za dużo pieniędzy wydawać, wędzisko kosztuje w granicach 100zł z wysyłką i w tych granicach szukam kołowrotka. Na różnych forach czytałem na ten temat i dużo osób poleca okume travertine baitfeeder czy shimano catane lecz ich cena to 150-200zł a mnie interesuje coś w miarę dobrego w granicach 100zł (zdaję sb sprawę że w tej cenie rewelacji nie znajdę). Link to comment Share on other sites More sharing options...
jungu Posted November 3, 2015 Report Share Posted November 3, 2015 (edited) Próbowałem tej metody połowu i powiem szczerze że takie same (a czasem lepsze) efekty miałem na zwykłej sprężynie zanętowej z 10-15cm przyponem, więc uważam że ktoś wynalazł tą metodę albo na łowiska typowo komercyjne, albo dla zbicia ładnej kasy przy marketingu. Jeśli chodzi o kołowrotek za 100zł szału nie zrobisz, ale możesz kupić przyzwoitego Kongera lub Mikado. Np: Carbomaxx 430 FD lub Manaro 730. Słyszałem też trochę pozytywnych opinii o kołowrotku Enforcer XT 60 Tandem Baits i do 100 również możesz go kupić. Edited November 3, 2015 by jungu Link to comment Share on other sites More sharing options...
Teos Posted November 4, 2015 Author Report Share Posted November 4, 2015 Ja łowię na łowisku pzw na metodę i powiem Ci że lepsze efekty daje ta metoda. Co do kołowrotków to tego enforcer xt60 to znajomy go ma i jest zadowolony i chyba się na niego skuszę choć jes myślę nad Cormoran Corcast BR 5PiF 3000. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kenedy Posted November 29, 2015 Report Share Posted November 29, 2015 Witam. Do tej pory moje łowienie ograniczało się do łowienia na spławik oraz czasami na grunt zwykłą wędką teleskopową, w tym roku znajomy namówił mnie do połowu na method feeder, na łowisku na którym łowie ta metoda faktycznie się sprawdza i postanowiłem sobie skompletować zestaw typowo na tą metodę i proszę was o pomoc w doborze sprzętu. Z wędzisk po przejrzeniu dziesiątków tematów wybrałem mikado trython feeder 360cm, lecz nie wiem jaki kołowrotek do tego dobrać. Nie chce za dużo pieniędzy wydawać, wędzisko kosztuje w granicach 100zł z wysyłką i w tych granicach szukam kołowrotka. Na różnych forach czytałem na ten temat i dużo osób poleca okume travertine baitfeeder czy shimano catane lecz ich cena to 150-200zł a mnie interesuje coś w miarę dobrego w granicach 100zł (zdaję sb sprawę że w tej cenie rewelacji nie znajdę). jak masz taki budżet to poprostu kup cos w tym budżecie i sie pobaw ... ja się skusiłem 2 lata temu na tą metode łowienia i się zakochałem , mam sprzęt trochę droższy ale napewno znajdziesz w tej cenie sprzęt którym się pobawisz w metode . Ja polecam z pełną odpowiedzialnością potwierdzoną w moim amatorskim łowieniu jak i paru zawodach na których wskoczyłem na pudło . Na wodach PZW też sie sprawdziła . Jestem fanatykiem gruntu i zawsze jadąc na rybki jedna wędka to motoda na ds a druga to koszyk i zwykły feeder . Na dwie metody już nie łowie od czasu jak mi wędke zjadło . Generalnie łowię na wodach stojących i w tym roku postawiłem na łowiska komercyjne mimo posiadania zezwolenia na PZW ....w przyszłym mam plan tylko na komercje bo w moim rejonie jest ich dużo... ja nie celuje w karpie ponad 20kg ja celuje w rybki z których mam przyjemność holu ... każda ryba przeze mnie złowiona wraca zdrowa do wody ... dodam że mój rekord może śmieszny ale na metode to amurek 9,7kg i to na pickera ... w przyszłym sezonie zasadze sie na wieksze sztuki bo już kompletuje cieższy sprzęt karpiowy ale z ds napewno nie zrezygnuje... podsumowując : kup sprzęt za tyle ile masz kasy... podjedź do sklepu i pogadaj ze sprzedawcą zawsze coś doradzi cos na Twoja kieszeń i baw sie metodą bo warto ... napewno kiedys jak Ci jakaś lewa kasa wpadnie kupisz inny sprzęt i będziesz sie rozwijał...jak każdy bo jak każdy wie wędkarstwo to nie tylko hobby to sposób na życie każdy ma inny sposób i inny kocha... Link to comment Share on other sites More sharing options...
wind Posted November 29, 2015 Report Share Posted November 29, 2015 witaj na forum @Kenedy widzę, że masz doświadczenia z tzw. metodą, ja też się powoli przymierzam do prób na moich wodach. Mógłbyś opisać sam zestaw końcowy?? Ciekawi mnie też które akcesoria polecasz, wiadomo, ze praktycznie każda firma posiada w ofercie obecnie dedykowane drobiazgi ale pewnie jedni są lepsi, inni mniej się przykładają . Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kenedy Posted November 29, 2015 Report Share Posted November 29, 2015 (edited) ja łowię akurat na Drennan-a a przypony w większości Guru 10cm z włosem lub z speedstop rings ...kiedyś kupowałem w sklepach int na wyspach a teraz juz w PL ... u mnie na wsi (Kraków) dwa lata temu to jak przyszedłem do sklepu to patrzyli na mnie jak na kosmite a teraz nawet za krakowem gdzie się zaopatruje jak przychodze do sklepu to chłop wszystko ma ...od koszyków po przypony z włosem drennan guru i to wszystkie rodzaje które są również w necie...już nie muszę zamawiać szukać i czekać...przychodzę i są ...bo rozwijac sie trzeba Edited November 29, 2015 by Kenedy Link to comment Share on other sites More sharing options...
Teos Posted December 7, 2015 Author Report Share Posted December 7, 2015 Ja także używam koszyczków drennana tylko łowie na zwykły haczyk i na kukurydzę. Na przyszły rok myślę zakupić haczyki z włosem i kulki oraz pelet tylko nie wiem czy na łowiska pzw się to sprawdzi.Co do wędziska to po przemyśleniach wybór padł na karpiówke mikado Silver eagle carp 3.9m 3,00 lbs, jedynie co do kołowrotka nie mogę się zdecydować jaki kupić. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Teos Posted December 9, 2015 Author Report Share Posted December 9, 2015 No to temat możemy uznać za zamknięty. Dzisiaj zakupiłem: - Kołowrotek Mistrall Tanago Carp 500 - Wędzisko Mikado Silver Eagle Carp 3,25 lbs 3.9m Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kenedy Posted December 9, 2015 Report Share Posted December 9, 2015 a tak z ciekawości czym się kierowałeś przy wyborze wędki do metody tą którą zakupiłeś ?? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Teos Posted December 9, 2015 Author Report Share Posted December 9, 2015 (edited) Szczerze to do metody chciałem feeder ale wybrałem karpiówke gdyż bardziej mi pasuje i ma więcej zastosowań. Dlatego wybór padł na karpiówke, dodam że jak i feeder taki i karpiówke miałem w ręce. Co do wyboru tej karpiówki którą kupiłem to kierowałem się opiniami innych i sam sprzedawca którego znam i wiem ze ma wiedzi doświadczenie w tym temacie mi ją polecił Edited December 9, 2015 by Teos Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts