Jump to content

Rzeka Barycz

Areh
 Share

Recommended Posts

Panowie, jako że kilka razy w roku zdarza mi się bywać na drugim końcu Polski, bardzo prosiłbym o wszelkie informacje na temat rzeki jak w tytule. Najbardziej interesują mnie okolice Ryczenia i Osetna. Może bywają tu osoby z tamtych okolic.

• 1 month later...
  • 11 months later...

Witam, skrobnę kilka słów , ale na temat zbiornika w Ryczeniu , bo tam łowiłem.

Jest to zbiornik retencyjny , rybostan to płoć , ale bardzo mała , lin i karaś srebrzysty (zwany japońcem) , karp , no i drapieżnik okoń i szczupak.

Niestety zbiornik jest bardzo płytki , ale atutem jest to , że można na nim łowić z łódki , a u nas niestety niewiele jest takich wód.

Sama Barycz to dość rybna rzeka , ale trzeba ją dobrze poznać. Łowi się głównie w głęboczkach , ale trzeba je najpierw znaleźć.

Główne gatunki ryb to: płoć , krąp , leszcz , jaź , kleń , okoń , szczupak.

post-1037-0-23372300-1362166289_thumb.jpg

Te liny złowiłem w zbiorniku w Ryczeniu,oczywiście fotka i do wody.

• 4 weeks later...
  • 3 months later...

Dzisiaj w drodze na Odrę przejeżdżałem przez Barycz i nie wytrzymałem. Zatrzymałem się na jakieś 20-30 minut. Kilka kontrolnych rzutów w celu wybadania dna, dołek w końcu znalazłem i w 15 minut wyjąłem z niego 5 okonków w przedziale 20-25 cm. Niby nic wielkiego, ale jak na praktycznie nieznaną mi rzekę, miejscówka wybrana na chybił-trafił - ja jestem zadowolony.

A wracając do okoni - atakowały tak agresywnie, że dwa razy przez chwilę miałem po dwie ryby na zestawie - jedna na paprochu, druga trzymała w pysku pałeczkę tyrolską :).