Areh Posted February 21, 2012 Report Share Posted February 21, 2012 Panowie, jako że kilka razy w roku zdarza mi się bywać na drugim końcu Polski, bardzo prosiłbym o wszelkie informacje na temat rzeki jak w tytule. Najbardziej interesują mnie okolice Ryczenia i Osetna. Może bywają tu osoby z tamtych okolic. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Areh Posted March 26, 2012 Author Report Share Posted March 26, 2012 Widzę że chyba tylko ja z tego forum tam zaglądam, więc w miarę możliwości będę coś skrobał. Dzisiaj tylko kilka fotek z okolic Ryczenia, bo bez wędki rozpoznanie robiłem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
okno Posted March 26, 2012 Report Share Posted March 26, 2012 Areh, piękna rzeka podobna do Wdy. Ciekawie jak zasobna w rybki. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Vanitum Posted March 26, 2012 Report Share Posted March 26, 2012 W rybki musi być zasobna, bo Orla na której łowię jest jej dopływem. Niestety to tylko teoria, bo Barycz podlega już pod okręg wrocławski i nie miałem nigdy okazji tam łowić Link to comment Share on other sites More sharing options...
Areh Posted March 26, 2012 Author Report Share Posted March 26, 2012 Jutro mam zamiar sprawdzić, tylko niestety, jak siostrzeńcy dowiedzieli się że jadę na ryby, to... będę miał dwóch dzieciaków do pilnowania, więc nie wie mco z tego wyjdzie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
baloonstyle Posted March 27, 2012 Report Share Posted March 27, 2012 No właśnie ciekawe jak tam z rybkami , bo rzeka wygląda godnie Link to comment Share on other sites More sharing options...
Areh Posted March 27, 2012 Author Report Share Posted March 27, 2012 No dzisiaj nie udało się, bo z dwójką dzieciaków ciężko łowić na trzy spiningi na jednym pozwoleniu. Znalazłem inna miejscówke, ale to opiszę w innym wątku. Link to comment Share on other sites More sharing options...
janek73 Posted March 1, 2013 Report Share Posted March 1, 2013 Witam, skrobnę kilka słów , ale na temat zbiornika w Ryczeniu , bo tam łowiłem. Jest to zbiornik retencyjny , rybostan to płoć , ale bardzo mała , lin i karaś srebrzysty (zwany japońcem) , karp , no i drapieżnik okoń i szczupak. Niestety zbiornik jest bardzo płytki , ale atutem jest to , że można na nim łowić z łódki , a u nas niestety niewiele jest takich wód. Sama Barycz to dość rybna rzeka , ale trzeba ją dobrze poznać. Łowi się głównie w głęboczkach , ale trzeba je najpierw znaleźć. Główne gatunki ryb to: płoć , krąp , leszcz , jaź , kleń , okoń , szczupak. Te liny złowiłem w zbiorniku w Ryczeniu,oczywiście fotka i do wody. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Areh Posted March 27, 2013 Author Report Share Posted March 27, 2013 A jest tam w okolicach Ryczenia jakaś fajna miejscówka na okonie? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Areh Posted July 18, 2013 Author Report Share Posted July 18, 2013 Dzisiaj w drodze na Odrę przejeżdżałem przez Barycz i nie wytrzymałem. Zatrzymałem się na jakieś 20-30 minut. Kilka kontrolnych rzutów w celu wybadania dna, dołek w końcu znalazłem i w 15 minut wyjąłem z niego 5 okonków w przedziale 20-25 cm. Niby nic wielkiego, ale jak na praktycznie nieznaną mi rzekę, miejscówka wybrana na chybił-trafił - ja jestem zadowolony. A wracając do okoni - atakowały tak agresywnie, że dwa razy przez chwilę miałem po dwie ryby na zestawie - jedna na paprochu, druga trzymała w pysku pałeczkę tyrolską . Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts