zgredzik86 Posted April 25, 2016 Report Share Posted April 25, 2016 Sezon tuż tuż, lekki sprzęt już jest, wypłata niedługo więc czas powoli rozglądać się za czymś "cięższym". Łowił będę głownie na Wisłoku. Na początek gumy 8-10cm, głowki 10-12g. Myślałem nad Okumą Black Rock tylko nie wiem czy lepsza będzie wersja 7-30 czy 10-35? Bo długość na pewno 2,75m. Co ew. innego polecanie w podobnych pieniądzach? Kręcioł myślałem nad Red Arc 10300 albo 10400 ew. jak nie będzie szału z kasą to Ryobi Zauber 3000/4000. Co myślicie? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jotes Posted April 25, 2016 Report Share Posted April 25, 2016 Bardzo dobry wybór. Będziesz zadowolony. A jak jeszcze poczytasz kilka opinii, to może nabierzesz większego przekonania. Link to comment Share on other sites More sharing options...
zgredzik86 Posted April 25, 2016 Author Report Share Posted April 25, 2016 Te już chyba kiedyś czytałem Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alexspin Posted April 26, 2016 Report Share Posted April 26, 2016 Zarówno kołowrotki, jak i wędzisko spełni Twoje oczekiwania. W sprawie CW, byłbym za 7-30, ale to moje subiektywne zdanie, jestem zwolennikiem lżejszego łowienia. Link to comment Share on other sites More sharing options...
zgredzik86 Posted April 28, 2016 Author Report Share Posted April 28, 2016 Kołowrotek już jest, wędka pewnie się zamówi niedługo, bo niestety w Rzeszowie nikt nie ma na sklepach akurat tej 7-30 A jeszcze pytanie o plecionkę tak w okolicy 100zł - myslałem nad Power Pro? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gawlin Posted May 2, 2016 Report Share Posted May 2, 2016 Sprawdź sobie plecionkę Dragon Maxima Fluo. Testuje ją ostatnio i jestem bardzo zadowolony. Link to comment Share on other sites More sharing options...
zgredzik86 Posted May 3, 2016 Author Report Share Posted May 3, 2016 Poczytam na jej temat. Dzięki. A co myślicie o kiju Kongera WRX World Champion cw. do 35g, długość 2,70? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wojciech Krajnik Posted May 3, 2016 Report Share Posted May 3, 2016 A jakie przynęty byscie polecali na szczupłego ?? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alexspin Posted May 4, 2016 Report Share Posted May 4, 2016 A jakie przynęty byscie polecali na szczupłego ?? Te, na które szczupak bierze... Konkretnie, to zależy od wielu czynników, rzeka, czy woda stojąca, płytko, czy głęboko, ciepło czy zimno, a także od upodobań wędkarza. Ja preferuję wahadłówki Alga, Kalewa, Gnom, moja Pani woli obrotówki Aglia, Comet z czerwonym chwostem, ale jeśli szczupak nie ma chęci gryźć, to nic nie pomoże, nawet najlepsze gumy MANS-a. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wojciech Krajnik Posted May 5, 2016 Report Share Posted May 5, 2016 Te, na które szczupak bierze... Konkretnie, to zależy od wielu czynników, rzeka, czy woda stojąca, płytko, czy głęboko, ciepło czy zimno, a także od upodobań wędkarza. Ja preferuję wahadłówki Alga, Kalewa, Gnom, moja Pani woli obrotówki Aglia, Comet z czerwonym chwostem, ale jeśli szczupak nie ma chęci gryźć, to nic nie pomoże, nawet najlepsze gumy MANS-a. Głownie chodzi mi jakie przynęty na Wisłę by były dobre. Musze uzupełnić moja skrzyneczkę na przynęty Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jotes Posted May 5, 2016 Report Share Posted May 5, 2016 A jakie przynęty byscie polecali na szczupłego ?? Poszukaj na forum, bo taki temat już tutaj był i jest sporo informacji w nim. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alexspin Posted May 6, 2016 Report Share Posted May 6, 2016 (edited) Moje ulubione "szczupakówki" Gnom3, Alga2, Kalewa2 zarówno mosiężne, jak i niklowe. Edited May 6, 2016 by Alexspin Link to comment Share on other sites More sharing options...
zgredzik86 Posted May 9, 2016 Author Report Share Posted May 9, 2016 Panowie, a jak nawijacie plecionkę i robicie podkład, to z czego i ile? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jotes Posted May 9, 2016 Report Share Posted May 9, 2016 (edited) Jeśli zachodzi potrzeba nawinięcia podkładu, to nawijam żyłkowy, o zbliżonej wytrzymałości do plecionki. Ale z tym też trzeba uważać, bo tylko jeden węzeł nadaje się do zastosowania, przy łączeniu żyłki z plecionką. Węzeł baryłkowy. Z węzła zderzakowego potrafi się wysunąć plecionka! Można też inaczej, bez wiązania i łączenia. Najpierw podkład, potem plecionka, ale zakładasz ją "na szlingę", czyli oczko samozaciskowe. Tak, czy siak - mając dwie puste szpule, nawijaj najpierw plecionkę na szpulę zapasową, a potem wypełnij ją podkładem. Następnie przewiń na szpulę główną i gotowe. Edited May 9, 2016 by Jotes Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts