Jump to content

Sprzęt szczupakowy.

Recommended Posts

Sezon tuż tuż, lekki sprzęt już jest, wypłata niedługo więc czas powoli rozglądać się za czymś "cięższym". Łowił będę głownie na Wisłoku. Na początek gumy 8-10cm, głowki 10-12g. Myślałem nad Okumą Black Rock tylko nie wiem czy lepsza będzie wersja 7-30 czy 10-35? Bo długość na pewno 2,75m. Co ew. innego polecanie w podobnych pieniądzach? Kręcioł myślałem nad Red Arc 10300 albo 10400 ew. jak nie będzie szału z kasą to Ryobi Zauber 3000/4000. Co myślicie?

A jakie przynęty byscie polecali na szczupłego ??

Te, na które szczupak bierze...

Konkretnie, to zależy od wielu czynników, rzeka, czy woda stojąca, płytko, czy głęboko, ciepło czy zimno, a także od upodobań wędkarza. Ja preferuję wahadłówki Alga, Kalewa, Gnom, moja Pani woli obrotówki Aglia, Comet z czerwonym chwostem, ale jeśli szczupak nie ma chęci gryźć, to nic nie pomoże, nawet najlepsze gumy MANS-a. :(

Te, na które szczupak bierze...

Konkretnie, to zależy od wielu czynników, rzeka, czy woda stojąca, płytko, czy głęboko, ciepło czy zimno, a także od upodobań wędkarza. Ja preferuję wahadłówki Alga, Kalewa, Gnom, moja Pani woli obrotówki Aglia, Comet z czerwonym chwostem, ale jeśli szczupak nie ma chęci gryźć, to nic nie pomoże, nawet najlepsze gumy MANS-a. :(

Głownie chodzi mi jakie przynęty na Wisłę by były dobre. Musze uzupełnić moja skrzyneczkę na przynęty :)

Jeśli zachodzi potrzeba nawinięcia podkładu, to nawijam żyłkowy, o zbliżonej wytrzymałości do plecionki. Ale z tym też trzeba uważać, bo tylko jeden węzeł nadaje się do zastosowania, przy łączeniu żyłki z plecionką. Węzeł baryłkowy. Z węzła zderzakowego potrafi się wysunąć plecionka!

Można też inaczej, bez wiązania i łączenia. Najpierw podkład, potem plecionka, ale zakładasz ją "na szlingę", czyli oczko samozaciskowe.

Tak, czy siak - mając dwie puste szpule, nawijaj najpierw plecionkę na szpulę zapasową, a potem wypełnij ją podkładem. Następnie przewiń na szpulę główną i gotowe. ;)

Edited by Jotes