wind Posted May 2, 2016 Report Share Posted May 2, 2016 Dziś o metodzie, która jest stara jak wędkarstwo ale bardzo kontrowersyjna. Przez pewien czas była u nas zabroniona, potem wróciła do łask. Ostatnio nawet usankcjonowano w regulaminie APR użytkowanie podstawowego narzędzia do pozyskiwania przynęty, czyli podrywki. Pewnie już wiadomo, ze chodzi o tzw. „ żywca” . Metoda niezwykle skuteczna w połowie większości gatunków ryb drapieżnych ale przez część wędkarskiej braci uznana za „gorszą” , kojarzona z tzw. „gumo filcami”, cokolwiek miałoby to oznaczać, potępianą głównie przez jej domniemaną niehumanitarność. Cóż, każdy ma prawo do własnej oceny i moim zdaniem w zupełność wystarczy, że wyraża swą dezaprobatę nie stosując tej metody. Mimo to uważam ją za wartą spróbowania, a odpowiednia technika i odnalezienie właściwego miejsca może spowodować niezwykle skuteczne wędkowanie. Jak wspomniałem na początku, można z powodzeniem łowić prawie każdy gatunek drapieżnika, ja próbowałem do tej pory w ten sposób łowić węgorze, okonie i oczywiście szczupaki. Zobacz cały artykuł Link to comment Share on other sites More sharing options...
stawny Posted October 27, 2017 Report Share Posted October 27, 2017 (edited) Ja w listopadzie zaczynam przygodę z żywcem, Wind Twoje porady mi się przydadzą, tylko wędka, to u mnie spinning od 10-30 cw. będzie. art. na 6+ Edited October 27, 2017 by stawny Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts