Waldemar Koziemkiewicz Posted May 3, 2016 Report Share Posted May 3, 2016 Dzień dobry Poszukuje wędki i kołowrotka z przeznaczeniem do łowienia na Wiśle i wodach stojących (kanał Żerański) Do tej pory rzucałem jakimś bazarowym kijem 10-30 z młynkiem catana 2500 Dziś przyszedł ten dzień w którym trzeba zaopatrzyć się w coś nowego i zarazem lepszego Z dotychczasowych poszukiwań uznałem iż kij 5-25, 10-30, minimum 270cm spokojnie sobie poradzi z moimi miejscówkami. Dodam od siebie że bardzo rzadko wędkuje w silnym nurcie i nie używam główek cięższych niż 20gr ( przeważnie są to 10, 12, 15, 18). Nigdy nie używałem plecionki ale chciałbym aby kołowrotek był przystosowany do nawinięcia plecionki ( może zacznę korzystać ) Bardzo podobają mi się kije z dzielonym dolnikiem i takie modele też są mile widziane Co do kołowrotka to szukam czegoś 2500-3000 z przednim hamulcem (kwestia przyzwyczajenia) ? Większe chyba już być nie muszą Kij jaki do tej pory upatrzyłem i cieszy się zaufaniem to : okuma black rock, dragon viper HD, jaxon xt pro, impress spin gtx Kołowrotek: mistrall amundson 30fd, coś ze stajni SPRO, CORMORAN RED MASTER 8PIF, Ryobi Arctica CF 3000 Z góry dziękuje za każdą odpowiedź Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alexspin Posted May 4, 2016 Report Share Posted May 4, 2016 (edited) model CHC-22-36-275 model 1046-030 Trudno będzie wymyślić coś tańszego na wysokim poziomie. Edited May 4, 2016 by Alexspin Link to comment Share on other sites More sharing options...
Waldemar Koziemkiewicz Posted May 4, 2016 Author Report Share Posted May 4, 2016 Dziękuje za odpowiedź Studiowałem cały wieczór i pół nocy różne fora wędkarskie i doszedłem do wniosku że kołowrotek to tylko zauber, red arc lub arctica ( obstaje przy RA ), więc temat młynka rozwiązany Teraz tylko kij do tego młynka by się przydał ( doceniam wybór Kolegi wyżej ) ale proszę jeszcze o przynajmniej 2 propozycję abym miał trochę utrudniony wybór p.s Jakie cw. wybrać ? 7-28 >? Poproszę o opinie młynka Red Arc i czy wybrać 3000 czy 4000 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jotes Posted May 4, 2016 Report Share Posted May 4, 2016 p.s Jakie cw. wybrać ? 7-28 >? Na jakie ryby się nastawiasz z tym kijkiem? Jeśli nie nastawiasz się na wiślane sandacze, to to cw obsłuży Ci wszystkie gatunki na kanale. Red Arc to klon Zaubera. Ja osobiście wybrałem oryginał i jestem zadowolony. Nie wiem jak RA, ale jeśli chodzi o Zaubera to lepiej wybrać 4000, gdyż ma dokładnie taki sam korpus, jak 3000, a różni je tylko pojemność szpuli. Gdybyś się decydował na Ryobi, to szukaj na aukcjach ze szpulą zapasową w komplecie i z dystrybucji Dragona, bo ma 5 lat gwarancji i w tym czasie możesz bezpłatnie korzystać również oddając go do smarowania (np w zimę). Link to comment Share on other sites More sharing options...
Waldemar Koziemkiewicz Posted May 4, 2016 Author Report Share Posted May 4, 2016 Wiślane sandacze hmm. Latam po Wiśle jak i po starorzeczach, dopływach i często jestem gościem na kanale. Wiem doskonale że najlepiej by było mieć dwa kije zarówno pod sandała i szczupłego oraz pod okonia, klenia, jazia. Na razie zostańmy przy jednym kiju, może za msc będzie drugi. Obławiam główki, zakola, rynny, łachy. Gumy, woblery, rzadko kiedy obrotówki, ewentualnie małe na kanale. Co do zaubera to patrzyłem za tym nowym po lifcie ale czy jest sens dopłacać ponad 100zł ? tego już nie wiem Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jotes Posted May 4, 2016 Report Share Posted May 4, 2016 Ja wybierałem pomiędzy nowym a starym sprawdzonym w bojach modelu i całkowicie świadomie postawiłem jednak na tą starą, solidną konstrukcję. A czy warto dopłacać? O tym musisz zdecydować samodzielnie, nikt nie ma prawa zaglądać do Twojego portfela. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Waldemar Koziemkiewicz Posted May 4, 2016 Author Report Share Posted May 4, 2016 Dobra, w takim razie biorę Zaubera 4000. Jaki kij do tego ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jotes Posted May 4, 2016 Report Share Posted May 4, 2016 Alek dobrze Ci radzi z tym Dragonem i jeśli nie przekroczysz cw 7-28 to chyba ten, ale jeśli masz zamiar lub obawy, że mógłbyś przekroczyć, to lepiej ten do 30 g. Widzisz, sprawę komplikuje to, że zaglądasz też z tym samym sprzętem na wiślane sandałki i tu potrzebujesz sztywniejszy kijek i do przynęt i do solidnego zacięcia, ale gdyby nie to, to do innych połowów (kanałowych) wystarczającym mógłby się okazać nawet ten do 21 g. Link to comment Share on other sites More sharing options...
marckus Posted May 4, 2016 Report Share Posted May 4, 2016 Ja się mogę podpisać pod wyborem Alka z wędką Dragona no i Jarka z Zauberem Taki zestaw posłuży. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Waldemar Koziemkiewicz Posted May 4, 2016 Author Report Share Posted May 4, 2016 W takim razie idę do sklepu i kupuję. Ktoś podeśle tylko jaki dokładnie model zaubera ? Bo widzę że jest kilka w różnych barwach Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alexspin Posted May 5, 2016 Report Share Posted May 5, 2016 Dopasuj w sklepie do wędziska. Pamiętaj tylko, żeby był z dystrybucji DRAGON-a, bo nie dość, że dłuższa gwarancja, to i przyzwoity serwis. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Waldemar Koziemkiewicz Posted May 5, 2016 Author Report Share Posted May 5, 2016 (edited) Wędka Dragon Viper HD Wobbler 260/28g + Kołowrotek Ryobi Zauber CF 4000 Viper - Viper HD Tutaj jest tabelka, ktoś doradzi który kij wziąć ? fast ? x-fast ? 260 czy 275 Edited May 5, 2016 by hege edycja linków Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alexspin Posted May 6, 2016 Report Share Posted May 6, 2016 22-36-275 Viper HD Pike 30 dł. 2.75 cw. 7-30 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Copino Posted May 6, 2016 Report Share Posted May 6, 2016 Daj w takim razie koniecznie znać jak już dopasujesz cały zestaw,w sumie ten powyższy plus kołowrotek Zauber CF 4000 zbiera bardzo dobre opinie więc także polecam. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Waldemar Koziemkiewicz Posted May 6, 2016 Author Report Share Posted May 6, 2016 Byłem w sklepie, pomacałem i sprzedawca zaproponował w tej cenie taki oto młynek PENN FIERCE II 3000 Do niego kij na Wisłę JAXON Monolith XTSpin 2,73m 10-40g Czy to pędzie dobry zestaw czy wziąć coś innego ? Chciałbym już dziś to zakupić tak więc proszę o szybką odpowiedź Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jotes Posted May 6, 2016 Report Share Posted May 6, 2016 (edited) Tutaj masz odpowiedź odnośnie kołowrotka. Odnośnie kija się nie wypowiem, ale sądząc po cw, ja bym go nie kupił, ale to JA! Więc pozostaje Ci samodzielne podjęcie decyzji. Pośpiech jest złym doradcą... A sprzedawca, jak to sprzedawca - chce czym prędzej zbyć towar i zarobić. Edited May 6, 2016 by Jotes Link to comment Share on other sites More sharing options...
Waldemar Koziemkiewicz Posted May 6, 2016 Author Report Share Posted May 6, 2016 Kupił bym i tego Battle za 450zł. W tym Fierce nie ma zapasowej szpuli i to jest dość duży problem. Kij jak kij, za 160zł to grzech nie wziąć. Myślałem nad czymś z gramaturą 10-30, 8-28 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jotes Posted May 6, 2016 Report Share Posted May 6, 2016 (edited) Poczytaj opinie o tym modelu Penna. Slammer - opinie. Edited May 6, 2016 by Jotes Link to comment Share on other sites More sharing options...
Waldemar Koziemkiewicz Posted May 6, 2016 Author Report Share Posted May 6, 2016 (edited) Dziękuje wszystkim za pomoc, wybór padł na taki oto zestaw. Po jakimś czasie dam znać jak to wszystko działa Penn FIERCE II 3000 SPIN JAXON Monolith XTSpin 2,73m 10-40g Edited May 7, 2016 by hege edycja linków Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alexspin Posted May 7, 2016 Report Share Posted May 7, 2016 No cóż, oby Ci się dobrze sprawdził. Nie posłuchałeś ani Jotesa, ani mnie, życzę Ci byś nie pożałował, ale trudno, stało się. Niech Ci ten zestaw służy jak najlepiej. Link to comment Share on other sites More sharing options...
obcy Posted May 17, 2016 Report Share Posted May 17, 2016 (edited) Witam. Nie chcąc wprowadzać nowego tematu podłącze się pod ten, bo temat jest odpowiedni. Zamierzam zakupić zestaw spiningowy w granicach 400zł-500zł. Do tej pory moim pierwszym i uniwersalnym zestawem spiningowym była wędka York Rapid Pro Spin 240 cw. 5-20g + Dragon Viper FD 820i Jest to fajny sprzęt i bardzo go lubię i polecam na początek przygody z wędkarstwem, ale chciałbym kupić teraz nowy zestaw pod sandacza w dużej rzece (Odra). Przede wszystkim łowienie opad i drop shot. W tym sezonie na pewno tylko i wyłącznie z brzegu. Łowiłem moim Yorkiem w tym roku, ale 20g czasami, a nawet często to na Odrę za mało, dlatego chciałbym coś mocniejszego. Wstępna decyzja padła na: Mikado Inazuma Flash Zander 270 cw. 35g Daiwa Ninja A 3000 Jako, że mam teraz bardzo dużo wolnego czasu, jeszcze dokładnie zwiedziłem wszelkiego rodzaju fora internetowe i jakoś jednak przy braku informacji na temat młynka Daiwy (nowość?) chyba wolę trochę dopłacić i kupić Ryobi Zauber. Moje pytania do Was: 1.Czy to dobry wybór wędki, czy nie będzie za twarda wędka? Dotykałem w sklepie, ale bez przynęty ciężko. Bardziej miękka była Mikado Specialized Drop Shot, ale dużo lepsze opinie są Inazumy. 2. Wypowiedzi znajomych ludzi oraz w wędkarskim, że wędka z brzegu tylko 2.70m, natomiast w internecie piszą, że im krótsza tym czulsza. A dodam, że nie do końca jeszcze znam się i czuję brania - łowiłem tylko Yorkiem i to maksymalnie 10-15 razy w zeszłym roku. Czy nie lepiej krótszą? 3. Który kołowrotek z wymienionych + jaki rozmiar? Piszą, że Zauber 3000 a 4000 różni się tylko głębokością szpuli? 4. Czy ciężar wyrzutowy wędki nie jest za duży - tym samym nie będzie zbyt twarda? Planuje machać powyżej 20, ale myślę, że 25-30 do chyba będzie maks? Chyba, żeby zostawić - w tym momencie czy wędka zda egzamin na połowie innych ryb? I innymi metodami? Prosiłbym o konkretne odpowiedzi. Jeśli macie inne, ciekawsze propozycję to wysłucham, ale najlepiej jakby ktoś mi potrafił porównać do wyżej wymienionego. Będę bardzo wdzięczny za każde odpowiedzi, opinie i sugestie. Pozdrawiam Edited May 17, 2016 by obcy Link to comment Share on other sites More sharing options...
obcy Posted May 18, 2016 Report Share Posted May 18, 2016 Czy mógłbym się ktoś coś wypowiedzieć na ten temat? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts