raventes Posted May 9, 2016 Report Share Posted May 9, 2016 Witam serdecznie. Zwracam się do Was z prośbą o skompletowanie 3 zestawów łowieckich ( spining, spławik i gruntówka ). Ryby będą łowione na stawie, ale również i na rzece z brzegu. Poprosiłbym o propozycje kompletnych zestawów, tzn kij, kołowrotek, żyłka, itp. Zestawy mają służyć na prezent dla doświadczonego wędkarza Link to comment Share on other sites More sharing options...
Waldemar Koziemkiewicz Posted May 9, 2016 Report Share Posted May 9, 2016 (edited) Ciężko będzie coś złożyć nie znając upodobań w/w wędkarza, dodatkowo osoba która wędkuje już jakiś czas ma swoje przyzwyczajenia i tu może być wtopa. Co do spławika to proponuje Mikado Nihonto Bolognese 600 5-25g Mikado Ultraviolet Bolognese 6m Te bolonki mogę polecić z czystym sumieniem Edited May 9, 2016 by hege edycja linków Link to comment Share on other sites More sharing options...
raventes Posted May 9, 2016 Author Report Share Posted May 9, 2016 (edited) Co do upodobań wędkarza to raczej zbyt wygórowanych wymagań nie ma. Sprzęt ma po prostu być solidny, który nie zawiedzie w najmniej odpowiednim momencie Jeśli mógłbym naprowadzić jakoś swoimi podpowiedziami co do sprzętu to proszę pytać. . Odnośnie spiningu do głównie na szczupaki, przez przypadek czasem załapie się jakiś okoń lub nawet sum, ale to rzadkość. Z gruntu głównie karpie, lub leszcze. A na spławikówkę zwykle maleństwa typu płocie, okonki , karaski itp Dziękuję również za propozycje, i proszę o więcej Poczytałem o zaproponowanych wędkach i zauważyłem, że mają one długość 6 metrów. Wędkarz przyzwyczajony jest do długości max 3,60 metra więc poprosiłbym o propozycje wędek raczej w tym rozmiarze. Edited May 9, 2016 by raventes Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alexspin Posted May 10, 2016 Report Share Posted May 10, 2016 (edited) Zestaw spinningowy: model CHD-P28-88-267 model 1046-030 model 053-55-250 model PPBIS8S13513Y Edited May 10, 2016 by Alexspin Link to comment Share on other sites More sharing options...
raventes Posted May 10, 2016 Author Report Share Posted May 10, 2016 (edited) Niestety zestaw znacząco przekracza budżet jakim dysponuję Przeczytałem wiele tematów na forum i postanowiłem sam skomponować zestaw. Zaznaczam jednak, że nie znam się na tym kompletnie więc proszę ganić jak jest zły Zestaw na spinning: MIKADO HIRAMEKI ZANDER WAA578-240 DRAGON ROCK HD FD CHO-15-10-830 do tego żyłka i plecionka z postu powyżej. Zestaw na Feeder: MIKADO X-PLODE HEAVY FEEDER WAA244-390 MIKADO ACE HUNTER + do tego nie wiem jaka żyłka i plecionka. Czy zaproponowane zestawy posłużą do łowienia ryb małych, tzn takich 1 - 3 kg, ale i " obsłużą " ryby np 15-20 kg ? Chodzi mi o kołowrotki i wędki. Edited May 10, 2016 by raventes Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alexspin Posted May 10, 2016 Report Share Posted May 10, 2016 (edited) Niestety zestaw znacząco przekracza budżet jakim dysponuję Przeczytałem wiele tematów na forum i postanowiłem sam skomponować zestaw. Zaznaczam jednak, że nie znam się na tym kompletnie więc proszę ganić jak jest zły Zestaw na spinning: MIKADO HIRAMEKI ZANDER WAA578-240 DRAGON ROCK HD FD CHO-15-10-830 do tego żyłka i plecionka z postu powyżej. Zestaw na Feeder: MIKADO X-PLODE HEAVY FEEDER WAA244-390 MIKADO ACE HUNTER + do tego nie wiem jaka żyłka i plecionka. Czy zaproponowane zestawy posłużą do łowienia ryb małych, tzn takich 1 - 3 kg, ale i " obsłużą " ryby np 15-20 kg ? Chodzi mi o kołowrotki i wędki. Jakim budżetem dysponujesz, łącznie na cały zestaw spinningowy? W sprawie spławikowego nie wypowiem się, bo moje doświadczenia w tym zakresie są więcej niż bardzo mizerne. Wędziska Mikado nie są najgorsze, ale nie jest to najlepszy wybór. Edited May 10, 2016 by Alexspin Link to comment Share on other sites More sharing options...
raventes Posted May 10, 2016 Author Report Share Posted May 10, 2016 (edited) Na każdy zestaw mogę przeznaczyć max 800 zł tak jak pisałem w tytule tematu. Czyli za 800 zł chcę sprezentować kołowrotek, kij, żyłki, i plecionkę oraz ewentualnie jakieś woblery itp. Aktualnie zestaw spinningowy jest absolutnym priorytetem. Sprzęt ma być na tyle uniwersalny aby bez problemu wyjmować małe rybki, czyli do max 3 kg, ale musi być też jednocześnie dostosowany do łowienia ryb 20 kg +. Mam na myśli kij i kołowrotek. Edited May 10, 2016 by raventes Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alexspin Posted May 10, 2016 Report Share Posted May 10, 2016 (edited) Oj, ciężko będzie pogodzić jednym kijkiem rybkę 3kg z potworem 20kg. Już kołowrotek łatwiej model 1046-040. Do tego najtańsza przyzwoita plecionka model Z24F-016 i żyłka model PDF-33-07-725. Czyli zostaje na wędzisko nieco mniejsza kwota i w tym miejscu mogę polecić w miarę przyzwoite model WJ-FDS27030. Spokojnie zmieścisz się w budżecie. Edited May 10, 2016 by Alexspin Link to comment Share on other sites More sharing options...
raventes Posted May 10, 2016 Author Report Share Posted May 10, 2016 Niestety mam obawy, czy zmieszczę się w budżecie wliczając jeszcze żyłkę i plecionkę, więc chyba nie dam rady kupić tego kija i kołowrotka. A coś podobnego jakościowo w troszkę niższej cenie dałoby radę kupić? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alexspin Posted May 10, 2016 Report Share Posted May 10, 2016 Skorygowałem moją propozycję, obniżając nieco półkę jakości wędziska, ale też jest ostatnio chwalone. Link to comment Share on other sites More sharing options...
raventes Posted May 10, 2016 Author Report Share Posted May 10, 2016 Dzięki. Poprosiłbym od razu również o propozycję pozostałych 2 zestawów oraz ewentualne korekty do zamieszczonych propozycji Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alexspin Posted May 11, 2016 Report Share Posted May 11, 2016 To już nie do mnie, nie znam się na pozostałych metodach. Tutaj przydałaby się fachowość Jotesa... Link to comment Share on other sites More sharing options...
raventes Posted May 11, 2016 Author Report Share Posted May 11, 2016 Więc pozostaje mi jedynie czekać, aż Jotes zajrzy do tego tematu i zaproponuje zestaw Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alexspin Posted May 11, 2016 Report Share Posted May 11, 2016 Napisz do Niego na PW, na pewno się odezwie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
raventes Posted May 11, 2016 Author Report Share Posted May 11, 2016 Ok, dzięki. Tak zrobię. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jotes Posted May 11, 2016 Report Share Posted May 11, 2016 (edited) Hmm! Co do zestawu feeder, to nawet nie podejmuję się cokolwiek proponować, gdyż w przypadku tej metody, nie mam nawet prawa głosu. Od końcówki lat 80 nie mam kontaktu z metodą gruntową, więc nie jestem w temacie. Odnośnie sprzętu spławikowego, mogę Ci podpowiedzieć w oparciu o moją ulubioną metodę odległościową (angielską), gdyż tę obecnie tylko uprawiam czynnie. Choć, jak miałem u siebie gościa i byliśmy na wspólnym biwaku nad rzeką, to okazało się, że wciąż pamiętam wszystko i nawet dobrze sobie radziłem też, z przystawką. Ale to pewnie, jak z jazdą na rowerze - tego się nie zapomina. W obydwu tych sposobach świetnie sobie radziłem jednym i tym samym kijkiem matchowym, o długości 4,20 m. Ten sam kijek zresztą sprawdzał mi się podczas połowów ze spławikiem mocowanym dwupunktowo. W tym roku kupiłem sobie ten kijek i jestem z niego megazadowolony. Z wiosny łowiłem nim lekkimi wagglerami, a obecnie łowię cięższymi sliderami i kijek świetnie sobie radzi, z zarzucaniem, zacinaniem i z holem zarówno małej płotki, jak też leszcza 1 kg (pierwszy i jedyny na razie, nową wędką wyjęty). Odnośnie kołowrotka, to już w innym temacie dzisiaj napisałem, że ja stosuję przede wszystkim kołowrotki o dużym przełożeniu, gdyż po zarzuceniu zestawu, należy szybciutko zatopić żyłkę, by wiatr i fale nie robiły z niej brzuchów na powierzchni wody. A skoro dysponujesz na ten cel budżetem 800 zł, to polecam Ci ten kołowrotek. Ja mam taką, jego droższą wersję i również jestem megazadowolony. Zakup tych dwóch elementów daje już sumę 632 zł. Na zakup żyłek, wagglerów i sliderów (nie napisałeś nic o łowisku) i drobnych akcesorii, pozostaje Ci 168 zł. Jeśli wolałbyś jednak tani kołowrotek, to możesz spróbować ten. Gdybyś chciał się dowiedzieć czegoś więcej o samej metodzie, to szukaj na stronie głównej portalu. Tam zamieściłem dwa artykuły i szczegółowo opisałem wszelkie "duperele" konieczne do budowy zestawów, które będziesz potrzebował dokupić (ale to już groszowe sprawy). Mam nadzieję, że pomogłem? Edited May 11, 2016 by Jotes Link to comment Share on other sites More sharing options...
raventes Posted May 11, 2016 Author Report Share Posted May 11, 2016 Dzięki za propozycje Niestety obawiam się, że metoda angielska ( ja nawet nie wiem z czym to się je ) nie wchodzi w grę, a zestaw jaki jest używany z tego co widziałem to spławik, lekki kijek, lekki kołowrotek i tyle Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alexspin Posted May 12, 2016 Report Share Posted May 12, 2016 (edited) Paweł, poczytaj to i to. Edited May 12, 2016 by Alexspin Link to comment Share on other sites More sharing options...
raventes Posted May 12, 2016 Author Report Share Posted May 12, 2016 (edited) Gdyby zestawy były dla mnie to z pewnością bym kupił taki zestaw bez wahania. Problem polega na tym, że nie są one dla mnie tylko dla doświadczonego wędkarza ( prywatnie taty ), i nie wiem jak on na taki prezent by zareagował. Jednak Jotes wyjaśnił mi, że taki zestaw nadaje się również do zwykłego spławikowania więc chyba nie ma się nad czym zastanawiać Poproszę jeszcze o propozycje solidnej gruntówki - łowienie z koszykiem zanętowym. Panowie, wiem, że marudzę, ale chciałem jeszcze raz poruszyć temat zestawu na spinning. Co myślicie o zestawie pośrednim , czyli coś takiego: 1. Wędka NANO POWER XT60P Jig Dragon 2. Kołowrotek X-TREME FD Dragon + żyłka i plecionka zaproponowane przez kolegę Alexspin w poście 5 ? Edited May 12, 2016 by raventes Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts