prokennycool Posted May 10, 2016 Report Share Posted May 10, 2016 (edited) Hej , aktualnie łowie team dragonem Wobbler 245 14-35cw na moim jeziorze jest tylko okoń i szczupak ( 30-60 cm) i raz do roku złowi się okaz do 1 metra . (tylko z łodzi) Wiem, że nie da się pogodzić wędki szczupakowo okoniowej ale jednak chciałbym wybrać coś pośredniego. Jestem amatorem, który łowi ok 2 lat i nie znam się za bardzo na kijach Głównie łowię na blachy 3ki -4-ki , woblery 10-20g jezioro jest bardzo płytknie i nie mogę sobie pozwolić na coś cięższego bo od razu łapię chaszcze. Na aktualnym kiju bardzo fajnie czuje szczupaki 60cm za to okonia nawet większego wcale i tu jest problem. Łowiłem Od zimy zastanawiałem się nad kijem hm-x express 7-30cw ale czytam dużo dobrych opinni o Fenwickach czy st. Croix czy może jakaś inną firmę polecicie ? Szukam już czegoś z górnej półki. Proszę doradźcie mi coś. Edited May 10, 2016 by prokennycool Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jotes Posted May 10, 2016 Report Share Posted May 10, 2016 Na aktualnym kiju bardzo fajnie czuje szczupaki 60cm za to okonia nawet większego wcale i tu jest problem. I właśnie samemu sobie odpowiedziałeś, że nie da się pogodzić tych dwóch ryb, jednym kijem. Jest jeden, jedyny wyjątek - okoń musi brać bardzo agresywnie. Tak się jednak składa, że takich dni w roku jest zaledwie kilka i nie koniecznie jesteśmy wtedy nad wodą. Nie darmo mówi się, że okonie się dłubie. Że połowy okoni, to istna dłubanka. Ale do tego trzeba mieć odpowiedni, super czuły sprzęt. Za 2 patyki, można już się zaopatrzyć w odpowiednie specjalistyczne... 2 patyki. Link to comment Share on other sites More sharing options...
prokennycool Posted May 10, 2016 Author Report Share Posted May 10, 2016 ale chodzi o to że nie okoniu mi nie zależy jednak jakoś chciałbym go poczuć na tym kiju a nie ciagnać jak psa za łeb np na trolingu . Mój ojciec ma dragona 2,6 cw mniejszy coś ok 10-25 i lepiej czuć okonią a w zasadzie szczupaka też . Widać na tych wodach co łowimy cw im mniejszy tym lepiej Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jotes Posted May 10, 2016 Report Share Posted May 10, 2016 (edited) Widać na tych wodach co łowimy cw im mniejszy tym lepiej I to właśnie próbowałem Ci wyjaśnić - tak jest na wszystkich naszych wodach. Ja na szczupaka nie użyłbym innego kija jak tylko 5-25 g (MAX). ale chodzi o to że nie okoniu mi nie zależy Nie? A czy tak zatytułowałeś założony przez siebie temat? Kij na szczupaka i okonia To się zdecyduj, bo jak ktoś poważnie zadaje pytanie, a już po pierwszej odpowiedzi wywala adwersarzowi jęzor, to nie zachęca do dalszej dyskusji. Na zakończenie, podpowiem ci mimo wszystko, że ja łowię tym kijkiem (tylko z łodzi!) i da się nim wyczuć brania okoni, a pod szczupakiem - nawet dużym - pięknie pracuje i doskonale daje sobie z nimi radę. To jedyny znany mi wyjątek "kija uniwersalnego", ale... można go jeszcze tylko okazyjnie kupić z wyprzedaży... Edited May 10, 2016 by Jotes Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alexspin Posted May 11, 2016 Report Share Posted May 11, 2016 Na Twoim miejscu nie szedłbym w szpan wędziska za 2 tysiaki, bo nawet za takie pieniądze nie kupisz wędziska uniwersalnego. Niestety seria Milenium, o której pisze Jotes, zniknęła już z oferty, ale jej udanym następcą jest seria Viper. Jednak gdybym był w posiadaniu zbędnych 2 tysi, pokusiłbym się o nabycie dwóch wędzisk z serii DRAGON Moderate: - na okonia model CHI-28-81-282 - na szczupaka model CHI-28-86-298. Odnoszę wrażenie, że ten drugi może nawet spełnić Twoje marzenia o wędzisku pseudo uniwersalnym, ale to tylko przypuszczenia. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts