Jump to content

Kij na szczupaka i okonia ;) do 2000 zł

Recommended Posts

Hej , 

aktualnie łowie team dragonem Wobbler 245 14-35cw na moim jeziorze jest tylko okoń i szczupak ( 30-60 cm) i raz do roku złowi się okaz do 1 metra :). (tylko z łodzi)

Wiem, że nie da się pogodzić wędki szczupakowo okoniowej ale jednak chciałbym wybrać coś pośredniego. Jestem amatorem, który łowi ok 2 lat i nie znam się za bardzo na kijach ;)

Głównie łowię na blachy 3ki -4-ki , woblery 10-20g jezioro jest bardzo płytknie i nie mogę sobie pozwolić na coś cięższego bo od razu łapię chaszcze.

Na aktualnym kiju bardzo fajnie czuje szczupaki 60cm za to okonia nawet większego wcale i tu jest problem.

Łowiłem 

Od zimy zastanawiałem się nad kijem hm-x express 7-30cw ale czytam dużo dobrych opinni o Fenwickach czy st. Croix czy może jakaś inną firmę polecicie ? 

Szukam już czegoś z górnej półki. Proszę doradźcie mi coś.

Edited by prokennycool

Na aktualnym kiju bardzo fajnie czuje szczupaki 60cm za to okonia nawet większego wcale i tu jest problem.

I właśnie samemu sobie odpowiedziałeś, że nie da się pogodzić tych dwóch ryb, jednym kijem. Jest jeden, jedyny wyjątek - okoń musi brać bardzo agresywnie. Tak się jednak składa, że takich dni w roku jest zaledwie kilka i nie koniecznie jesteśmy wtedy nad wodą. Nie darmo mówi się, że okonie się dłubie. Że połowy okoni, to istna dłubanka. Ale do tego trzeba mieć odpowiedni, super czuły sprzęt. Za 2 patyki, można już się zaopatrzyć w odpowiednie specjalistyczne... 2 patyki. ;)

ale chodzi o to że nie okoniu mi nie zależy ;) jednak jakoś chciałbym go poczuć na tym kiju a nie ciagnać jak psa za łeb np na trolingu . Mój ojciec ma dragona 2,6 cw mniejszy coś ok 10-25 i lepiej czuć okonią a w zasadzie szczupaka też . 

Widać na tych wodach co łowimy cw im mniejszy tym lepiej :P 

Widać na tych wodach co łowimy cw im mniejszy tym lepiej   :P

I to właśnie próbowałem Ci wyjaśnić - tak jest na wszystkich naszych wodach. Ja na szczupaka nie użyłbym innego kija jak tylko 5-25 g (MAX). 

ale chodzi o to że nie okoniu mi nie zależy

Nie?

A czy tak zatytułowałeś założony przez siebie temat?

Kij na szczupaka i okonia

To się zdecyduj, bo jak ktoś poważnie zadaje pytanie, a już po pierwszej odpowiedzi wywala adwersarzowi jęzor, to nie zachęca do dalszej dyskusji. :(

Na zakończenie, podpowiem ci mimo wszystko, że ja łowię tym kijkiem (tylko z łodzi!) i da się nim wyczuć brania okoni, a pod szczupakiem - nawet dużym - pięknie pracuje i doskonale daje sobie z nimi radę. To jedyny znany mi wyjątek "kija uniwersalnego", ale... można go jeszcze tylko okazyjnie kupić z wyprzedaży... 

Edited by Jotes

Na Twoim miejscu nie szedłbym w szpan wędziska za 2 tysiaki, bo nawet za takie pieniądze nie kupisz wędziska uniwersalnego. Niestety seria Milenium, o której pisze Jotes, zniknęła już z oferty, ale jej udanym następcą jest seria Viper. Jednak gdybym był w posiadaniu zbędnych 2 tysi, pokusiłbym się o nabycie dwóch wędzisk z serii DRAGON Moderate:

- na okonia model CHI-28-81-282

- na szczupaka model CHI-28-86-298.

Odnoszę wrażenie, że ten drugi może nawet spełnić Twoje marzenia o wędzisku pseudo uniwersalnym, ale to tylko przypuszczenia.