raventes Napisano 11 Maja 2016 Zgłoszenie Napisano 11 Maja 2016 Witam. Zastanawia mnie pewna zależność. Mianowicie, czy ktoś z Was mógłby mi wytłumaczyć, ale jak dziecku w piaskownicy do jakiej metody wybrać kołowrotek z jakim przełożeniem. Np z jakim przełożeniem wybrać młynek na spinning, a jaki na grunt,jaki na spławik itp ?
Ozet Napisano 11 Maja 2016 Zgłoszenie Napisano 11 Maja 2016 Spinning - kołowrotek na szczupaka, troć, łososia, sandacza, okonia, klenia, jazia, przełożenie średnie: 1:4 ; 1:5. Wielkość kołowrotka stosowna do spodziewanej wielkości ryb. Spinning - kołowrotek na suma, możliwie niskie przełożenie 1:3,5 ; 1:4,5 duży, mocny. Spinning - kołowrotek na bolenia, przełożenie minimum 1:5 i większe, gdyż ten gatunek łowi się zwykle na bardzo szybko prowadzone przynęty. Odległościówka ; bolonka - kołowrotki szybkie (choć przymusu nie ma), z przełożeniem od 1:5 w górę. Do bolonki kołowrotki mniejsze, lżejsze, gdyż wędkę trzyma się cały czas w ręku. Przystawka ; zwykła spławikówka - kołowrotki ze średnim przełożeniem Gruntówka - kołowrotki z niskim lub średnim przełożeniem, mocne, z wolnym biegiem lub bez. To tak bardzo ogólnie, "po łebkach".
raventes Napisano 11 Maja 2016 Autor Zgłoszenie Napisano 11 Maja 2016 O coś takiego mi chodziło. Dzięki.
Rekomendowane odpowiedzi