Jump to content

Pomoc przy spinningu...

Recommended Posts

Witam wędkarze! :)

Na wstępie chciałbym zaznaczyć, że dobrze szukając pewnie wiele bym znalazł na ten temat, ale jednak wole opisać wszystko po swojemu i zaczekać na odpowiedź. Jestem początkującym wędkarzem spinning'owym, a przy spławiku jestem zwolennikiem lekkich zestawów i to chciałbym również zastosować podczas wędkowania spinning'owego.

Potrzebuję informacji odnośnie mojego sprzętu, przynęt oraz węzłów itp.

Przejdźmy do sedna:

- Kij ( dostałem w prezencie, więc nie chciałbym kupować nowego jeśli to nie jest konieczne ) :

Mikado Diplodocus DINO Spin 240cm 2-częsciowy do 35g

- Kołowrotek ( ten już zakupiłem sam, sugerując się opinią kilku osób ) :

Jaxon ARSEN XTA 100

Żyłka nawinięta na szpulę o rozmiarze 16 już nie pamiętam jakiego producenta. Do tego krętlik, stalka i guma. Wszystko to jakoś wygląda i jakoś pracuje, ale biorąc pod uwagę to, iż jestem amatorem spinning'u, chciałbym od Was przeczytać kilka opinii odnośnie skomponowania chociaż w najmniejszym stopniu efektywnego zestawu.

Potrzebuję następujących informacji:

jeśli stosować przypony, to jakie?

jakich krętlików używać?

jakie stosować węzły żyłki głównej do krętlika i pozostałe?

jak w najprostszy sposób manewrować przynętami (mam na myśli konstrukcję przyponu, czyli demontaż jednej i montaż drugiej przynęty w szybki sposó B)

no i oczywiście jakie przynęty polecacie i na jakie one są wody (chcę podkreślić, że przeważnie będę wędkował nad rzeką)

Mam nadzieję, że wystarczająco zrozumiała jest powyższa treść i liczę na wiele cennych wskazówek. Tak jak napisałem na wstępie... Jest wiele poradników i innych tego typu 'pomocy', ale co do niektórych jestem chyba zbyt mało doinformowany i po prostu nie wszystko rozumiem. Jak powyżej poinformowałem, te stalki i inne cuda na kiju to po prostu konstrukcja mówiąc krótko - na szybko. Traktuje to jako np. trening wyrzutów itd. Proszę was o stworzenie mi zestawu, z którym jak pójdę nad wodę to będę miał pewność, iż wszystko pracuje jak należy.

Dziękuję z góry za wszystkie komentarze/posty/informacje itp.

Pozdrawiam, Michał.

Edited by Młody_Janusz

przy spławiku jestem zwolennikiem lekkich zestawów i to chciałbym również zastosować podczas wędkowania spinning'owego.

I za chwilę:

DINO Spin 240cm 2-częsciowy do 35g

To już nie jest lekki zestaw, tylko sprzęt do orania dna jigami.

Żyłka nawinięta na szpulę o rozmiarze 16

Jeśli na okonia, to wystarczająco, ale na szczupaka i sandacza się nie nadaje. Niestety, ale również do tego kijka, też to nie pasuje.

- jeśli stosować przypony, to jakie?

Najzwyklejszy wolfram, chociaż 35 cm (takie niezbędne minimum), ale ja polecam 45 cm. Firma? Może być nawet nasz Kostal...

- jakich krętlików używać?

Żadnych! Przypony kupuj zbrojone, więc z jednego końca mają już krętlik, a z drugiego agrafkę. Tutaj nie ma co kombinować.

- jakie stosować węzły żyłki głównej do krętlika i pozostałe?

Podczas spinningowania będą Ci potrzebne tylko dwa węzły:

1. Trilene Ten do przywiązania krętlika, agrafki, haczyka z oczkiem, etc.

2. Baryłkowy Ten do łączenia żyłek.

- jak w najprostszy sposób manewrować przynętami (mam na myśli konstrukcję przyponu, czyli demontaż jednej i montaż drugiej przynęty w szybki sposó

Przypon wolframowy zakończony jest właśnie agrafką, na którą zapinasz przynętę, więc chyba więcej nie muszę tłumaczyć? ;)

- no i oczywiście jakie przynęty polecacie i na jakie one są wody (chcę podkreślić, że przeważnie będę wędkował nad rzeką)

Wszystko zależy od tego, na jakie ryby się nastawiasz? Bez tej informacji nie da się niczego podpowiedzieć... 

Edited by Jotes

Wszystko pięknie rozpisałeś kolego, wiem w co włożyć ręce itd., ale odnośnie przynęt potrzebuje informacji i przykładów. Jaka gumka z jaka główka, jaka obrotówka/wobler/blacha na jaką rybkę itd itd. Może to co piszę nie jest zbyt konkretne ale wydaje mi się, że wystarczająco zrozumiałe. Krótko mówiąc: co woli kleń/jaź/boleń a co np okoń i co szczupły/sandacz. Chyba wystarczy. Dzięki Wielkie jeszcze raz! :)

Michał, tak się nie da. Nikt nie przedstawi Ci panaceum na poszczególne rybki. Bardzo często apetyt ryb jest różny, inny rano, inny w południe i wieczorem. W jednym łowisku okonie będą biły jak szalone w małe gumki, w innym bez obrotówki nie masz czego szukać. Podobnie ze szczupakiem, w jednym miejscu ugania się za gumą 14cm, w innym jedyną przynętą na jaką się skusi będzie wahadłówka Alga nr3. Raz rybki będą się uganiać za przynętą prowadzoną jednostajnie i szybko, innym razem trzeba ją ściągać leniwie, z przerwami itd itp. Niestety musisz poeksperymentować, sam nabrać doświadczenia.

W zasadzie Jarek napisał wszystko, co można było na ten temat napisać. Szczególnie zwróć uwagę na to, że masz wędzisko szczupakowe, a kołowrotek i żyłkę okoniowe i to jest poważny mankament Twojego zestawu.

Ps

Jednak poszukaj w sieci, jest wiele poradników, na prawdę warto, lenistwo nie popłaca.

Edited by Alexspin

Rozumiem Alex, nie chodzi tutaj o lenistwo, a raczej o konkrety. We wszystkich poradnikach jakie studiowałem jest mnóstwo uwag cennych dla takich jak ja oraz bardziej doświadczonych wędkarzy. Mimo wszystko nie mam bladego pojęcia jakie na przykład stosować główki jigowe do danych gum, czyli jeśli zakładamy małego paprocha to jak on ma być uzbrojony, żeby nie był zbyt ciężki, ani zbyt lekki. Głównie ta moja niewiedza tyczy się gum, bo wiadomo - blacha/obrotówka/wobler itd. nie wymagają uzbrajania ich hakami :) W sumie poza tym postem to wszystko co chciałbym wiedzieć. Bardzo mi pomogliście panowie i na przyszłość wiem, gdzie się udać w razie innych pytań. Pozdrawiam i gwarantuję, że na pewno zostanę z wami na dłużej tutaj :)

jeśli zakładamy małego paprocha to jak on ma być uzbrojony, żeby nie był zbyt ciężki, ani zbyt lekki. Głównie ta moja niewiedza tyczy się gum

Nawet paprochy muszą być różnorako zbrojone, bo okoń potrafi żerować zarówno przy dnie, jak i tuż pod powierzchnią wody. Musisz więc zawsze mieć w zapasie i główkę 1 g, ale też i 5 g. Kupując haki/główki do paprochów zwracaj zawsze uwagę, by hak nie był zbyt długi. Przymierzaj od razu w sklepie, hak ma wyłazić z gumki tuż przed nasadą ogonka. Podobnie jeśli chodzi o kopyta, ma wychodzić tuż przed zakończeniem korpusu, by nie zaburzał pracy ogona. Odnośnie ciężaru główek, to uniwersalnym przelicznikiem wagi stosowanych główek jigowych, jest 1g na każdy metr głębokości. To jeśli chodzi o główki sandaczowe. Na szczupaka, podobnie jak i na okonia, musisz być przygotowany i posiadać różne główki, bo i ta ryba żeruje w różnych partiach wody, więc od np 5 g wzwyż.

Rozpisanie tego wszystkiego, czego oczekujesz i o co dopytujesz na forum, konieczne byłoby napisanie artykułu, bo jeszcze należy uwzględnić pory roku, nasłonecznienie, itp... Łatwiej będzie ci jednak znaleźć gotowce w sieci. ;)

(...) Rozpisanie tego wszystkiego, czego oczekujesz i o co dopytujesz na forum, konieczne byłoby napisanie artykułu, bo jeszcze należy uwzględnić pory roku, nasłonecznienie, itp... Łatwiej będzie ci jednak znaleźć gotowce w sieci. ;)

Pójdę dalej, nie tylko artykułu, ale wręcz książki.

Jacek Kolendowicz w swoim "Wędkarstwie spinningowym" napisał bardzo dużo, a i tak nie wszystko. Ukazała się Jego nowa pozycja "Spinning" uaktualniona i poszerzona wersja poprzedniej książki.

Edited by Alexspin

Super panowie! Dzięki piękne za wszystkie informacje. Nie miałem okazji holować nic na spinning więc zapewne się pochwalę pierwszym okazem nawet jeśli to będzie małe psińco ;) Najprawdopodobniej w najbliższą niedzielę wybieram się na spławik ale zawsze można mieć ze sobą inne zestawy. 

Pozdrawiam i połamania!

• 5 weeks later...

Cześć! Dawno się nie odzywałem, a to z powodów różnych i różniejszych. Wybaczcie że post pod postem, ale tak jak obiecałem tak zrobię. Poniżej fotki pierwszych sztuk na spinning w jakże krótkiej przygodzie dotychczas. Komentujcie oczywiście po swojemu, ale nic tak nie cieszy jak pierwsza sztuka szarpnięta na metodę używaną kilka tygodni w historii ;) Malutkie pistoleciki, ale frajda była. Naturalnie C&R. Pozdrawiam.

26718912866659089089.jpg