ugabanda Posted July 1, 2016 Report Share Posted July 1, 2016 (edited) Mam jedno pytanko jaka rybkę najlepiej zalożyć na haczyk na suma tak pomiędzy 15 a 30kg, mam dostępne ukleje leszcze płocie gapiory wzdręgi okonie jazgarze. Proszę o konkretne odpowiedzi jutro nocka na suma Dzięki Edited July 2, 2016 by hege Link to comment Share on other sites More sharing options...
Docio Posted July 2, 2016 Report Share Posted July 2, 2016 Ja bym założył ukleję 10-15cm. Zakładam iż wiesz, ze w nocy zestaw stawia się gdzie indziej niż w dzień. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ozet Posted July 2, 2016 Report Share Posted July 2, 2016 Wojtas, na dużego suma może być skuteczny każdy wymieniony przez Ciebie gatunek ryb. Kluczowe jest postawienie przynęty we właściwym miejscu. We właściwym, to znaczy takim gdzie duże sumy "zaglądają" w godzinach wieczorno-nocnych, zwykle tam gdzie gromadzą się stada drobnicy. Czasem można się zdziwić, w jak płytkiej wodzie potrafi żerować pokaźnych rozmiarów sum. Żadna przynęta nie zagwarantuje Ci że weźmie akurat sum w zakresie 15-30 kg lub większy. Owszem, możesz się uprzeć i stosować na przynętę kilowe leszcze, ale wtedy będziesz czekał na branie, jak na 6-tkę w totka, kilka sezonów lub dłużej.(No chyba że jesteś wyjątkowym farciarzem.) Duży sum równie dobrze może połakomić się na pojedynczą rosówkę, pijawki czy podroby drobiowe. Powtórzę, kluczowe znaczenie ma wybór odpowiedniego rewiru w rzece. Faktem natomiast jest, że przynęta typu: ryba albo żaba, ogranicza w znacznej mierze brania sumików niewymiarowych, czy okołowymiarowych. Przynęty tego typu, zapobiegają też irytującemu ogołacaniu haka przez krąpie lub klenie. Dlatego też wielu gruntowców-sumiarzy, zamiast wątroby drobiowej stosuje na przynętę drobiowe żołądki. Na konińskim odcinku Warty, zakłada się na hak także krąpie, ukleje, oraz "bączki" czyli karasie srebrzyste. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Docio Posted July 2, 2016 Report Share Posted July 2, 2016 Badania ichtiologiczne stwierdzają, że 90% pokarmu suma to ryby do 15cm długości. Potwierdza to dodatkowy fakt, że sum mimo mordy jak wiadro sam przełyk ma stosunkowo mały. Nie jest to ewenement a kleń i karp są dość popularnym potwierdzeniem nieproporcjonalności wielkości pyska i przełyku. Na drugim końcu są takie gatunki jak okoń, szczupak czy węgorz, które praktycznie są w stanie połknąć wszystko co im się mieści w paszczy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ugabanda Posted July 3, 2016 Author Report Share Posted July 3, 2016 Dziękuję wam za odpowiedzi, dodam iż wiem gdzie postawic zestaw i łowię na jeziorze , i przepraszam za ortografię, pisałem z telefonu. Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ozet Posted July 4, 2016 Report Share Posted July 4, 2016 Sugerując się Twoją lokalizacją (Poznań), byłem przekonany że łowiskiem będzie rz. Warta. Na szczęście wymienione przeze mnie przynęty, mogą być stosowane w dowolnym łowisku sumowym. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts