Jump to content

Recommended Posts

Witam. Wygrałem bata 4m na zawodach. Jest on bez żadnego osprzętu więc mam pytanie w co należy jego wyposażyć? Ze względu, że łowiłem tylko na spławik i gruntówką nie mam pojęcia jak się posługiwać batem i co należy do niego kupić. Czytałem na forach, że trzeba kupić szczytówkę i spławik powinien ważyć ok 1g. Nieznam się na batach więc poradzcie. :D Z góry dzięki. :D

Jest on bez żadnego osprzętu więc mam pytanie w co należy jego wyposażyć?

Całe wyposażenie do bata, jakie teraz potrzebujesz, to zaczep do żyłki z zestawem, drabinki do gotowych zestawów, które musisz sobie "ukręcić" i kilka różnych spławików (nawet od 0,5 g wzwyż, powiedzmy do 1,5 g). By kupić zaczep, to już musisz się pofatygować do sklepu razem z batem, by dopasować odpowiedni. Możesz też kupić gotowe zestawy na drabinkach (poszperaj w necie). No i tym batem połowisz jedynie w wodzie o głębokości do 3-3,20 m (pi razy drzwi), no chyba, że potraktujesz go, jako uklejówkę. 

O i jeszcze jedno kompletnie nie wiem jak to wszystko ma być poskładane i jak się tym łowi ponieważ tam niema kołowrotka? Czy za kołowrotek robi ta drabinka na której jest namotana żyłka z spławikiem? A żyłka powinna być długości bata? Czyli 4m?