Jump to content

Pasożyt

baloonstyle
 Share

Recommended Posts

• 2 weeks later...

Nie wiem co to za paskuda, ale faktycznie, troszkę mnie przestraszyła. Myślę że Baloonstyle, zapoczątkował niezły, wątek który byśmy mogli byśmy kontynuować. Po przez wklejanie opisów fotografii, pasożytów ryb. Opisać skąd to się bierze, co powoduje u ryb, i jaki wpływ ma na człowieka (czy jest groźny, czy człowiek się nim zarazi i takie tam).

Była by to taka baza danych na temat tych pasożytów i chorób ryb.

Po przez wklejanie opisów fotografii, pasożytów ryb. Opisać skąd to się bierze, co powoduje u ryb, i jaki wpływ ma na człowieka (czy jest groźny, czy człowiek się nim zarazi i takie tam).

Była by to taka baza danych na temat tych pasożytów i chorób ryb.

Uważam, że to świetny pomysł. I tak zróbmy Panowie. Ja dzisiaj się postaram opisać co nieco, lepiej wiedzieć z czym mają do czynienia nasze ukochane rybki...

Pijawka rybia (Piscicola geometra)

Pijawka rybia, podobnie jak inni jej krewni należy do gromady pierścienic, jest obojnakiem (hermafrodytą). To gatunek bardzo pospolity w stawach, jeziorach, oraz rzekach. Szczególnie preferuje ciepłe stawy hodowlane. Ciało pijawek z rodzaju Piscicola jest wąskie, wydłużone, koloru szarożółtawego z licznymi ciemnymi plamkami. Dwie pary oczu tworzą u tego gatunku charakterystyczny kwadrat (patrz zdjęcie poniżej) - stąd łacińska nazwa geometra. Długość poszczególnych osobników waha się od 2 do 7 cm. Na końcach ciała pijawka rybia posiada dwie stosunkowo duże i silne przyssawki (fotografia poniżej). Rodzaj Piscicola zalicza się do pijawek ryjkowych (Rhynchobdellae). Są one zupełnie pozbawione szczęk, a otwór gębowy posiada wysuwalny ryjek, przy pomocy którego pijawki drążą otwór w skórze ryby, aby wyssać krew. Pijawki rybie są dobrymi pływakami. Oddychają całą powierzchnią ciała. Przytwierdzone jedną przyssawką do rośliny wodnej oczekują na przepływające w pobliżu ryby, aby w odpowiednim momencie się do niej przyssać. Gatunek ten jest pasożytem i odżywia się krwią ryb (głównie karpiowatych). W oczku wodnym nie jest więc mile widziany.

Chorobę wywołaną przez pijawki nazywamy pijawczycą. Liczne pijawki na jednej rybie mogą doprowadzić nawet do jej śmierci w skutek utraty krwi. W miejscu pasożytowania dochodzi też często do wtórnych infekcji np. pleśniawek (fotografia poniżej). Po wyssaniu odpowiedniej ilości krwi ryba jest porzucana, zaś pijawka poszukuje partnera. Po kopulacji oboje partnerów składa pojedyncze jaja na roślinach wodnych.

Materiał pobrany ze strony; http://oczkowodne.ne.../chorobyryb.php

Nie udało mi się dodać fotki...

Miałem kiedyś okazję spotkać się bezpośrednio z taka pijaweczką... małpa jedna wylazła z wody i wspięła się po moim sandale mając nadzieję na ucztę.... od tego czasu na ryby jeżdżę tylko w pełnych butach :P

Kolega pomylił pijawkę zwykłą z rybią... nie udaje mi sie tu wkleić fotki takiego pasożyta, ale możesz też zobaczyć tego i innepasożyty w wąklu na wędkuje.pl "Tasiemiec i inne świństwa" (o ile jesteś zalogowany, bo inaczej obrazków nie wyświetla).

http://forum.wedkuje.pl/f,tasiemiec-i-ninne-swinstwa,80667,0.html