Skocz do zawartości

Bolonka 6m

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Kategorycznie odradzam Ci zakup tego czegoś nazwanego dumnie bolonką (bolognese). W ostatnich latach nastała taka moda, że każdy (nawet najbardziej siermiężny) teleskop, po zamocowaniu przelotek i uchwytu kołowrotka na gołym dolniku, otrzymuje nazwę bolognese. Takie wędki są ciężkie, mają bliżej nieokreśloną akcję, są fatalnie wyważone, więc łowienie nimi na dłuższą metę, staje się udręką. Wystarczająco dużo czynników żeby szybko zniechęcić się do łowienia metodą bolońską. W miarę przyzwoitą bolonką Kongera jest Medalist Bolognese. Za bolonki z prawdziwego zdarzenia firmy Konger, można uznać serie Turion oraz Albion. Niestety, wraz z jakością ich cena także "szybuje" mocno w górę. Ale jeżeli mimo wszystko postawisz na swoim, to kup na początek 5-tkę. Ta długość jest górną granicą jako takiej użyteczności para bolonek kompozytowych.

Napisano

Zadałeś pytanie, to napisałem co na ten temat sądzę. Ot i wszystko. Mam nadzieję że w przyszłym sezonie podzielisz się wrażeniami z łowienia tą wędką. Powodzenia.

Napisano

Jest dokładnie tak jak piszą koledzy ale najlepiej jest doświadczyć błędu samemu :)  Jak już dojrzejesz do przemyślanych decyzji to zapraszam do nas ;)

Napisano

Wędka waży prawie 500 g, do tego kołowrotek i ręka sama odpadnie po 20 minutach łowienia. Chyba że to będzie wędka do łowienia na przystawkę :)

Myślę że wszyscy tutaj jesteśmy ciekawi opisu wrażeń jakie towarzyszą połowom takim sprzętem.

Napisano

Umarł w butach i z "wędką" w rękach. Sorry za ironię, ale jest jeszcze szansa , że kij się złamie po kilku wyprawach.

A i jeszcze jedno co mnie trapi- wczoraj zamówiłeś "wędkę", a dziś się pytasz o jej "wartości". Żartowniś z Ciebie.