Skocz do zawartości

Gumki do mocowania

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Moi drodzy, może zabrzmi to banalnie, ale potrzebuje rady, gdzie mogę kupić gumki do mocowania dwupunktowo spławika, nie chodzi o koszulki igielitowe. Chce zamocować float pecook, aby się wykładał, a brak mi gumek :(

Napisano

Macieju, kup w sklepie z akcesoriami do rowerów gumę wentylową. Będzie w sam akuracik do Twoich potrzeb.

Tylko jedna drobna uwaga. Tego typu wentyle odchodzą do lamusa i często można trafić na zleżałe. Potrafią się rozpadać w palcach. Warto sprawdzić zaraz po zakupie, żeby nie było niemilej niespodzianki nad woda. ;)

Napisano

Zgadzam się zarówno ze słowami Quartza, jak i Jotesa. (Nie wiem czy już kiedyś pisałem, że jestem wyjątkowo zgodnym i bezkonfliktowym człowiekiem. ;) )

Guma ma to do siebie, że stosunkowo szybko kruszeje, więc uwaga Quartza jest jak najbardziej celna.

Jotes pisze:

A silikonowe mogą być? I nie guma i nie koszulka igielitowa, ale coś lepszego od nich, a być może żywotniejszego.

Wężyki silikonowe są świetne, gdyż dobrze "trzymają" spławik w ustalonym położeniu na żyłce. Jednocześnie łatwo można przesunąć spławik w inne położenie, co nieraz bywa kłopotliwe przy zastosowaniu koszulek igielitowych. O ile jednak łatwo jest dobrać odpowiedni wężyk silikonowy na cienki kil/statecznik spławika klasycznego, to może być z tym problem przy spławiku typu peacock float (w kształcie ołówka z krótkim kilem). Czy aby silikon na górnej części korpusu, dajmy na to o średnicy wewnętrznej 5mm i zewnętrznej 8mm, nie będzie wyglądał cokolwiek dziwnie? Jeżeli już Stawny upiera się przy dwupunktowym mocowaniu takiego spławika, to najlepiej byłoby na krótki kil założyć silikon, natomiast na górną część korpusu, igielit o cienkich ściankach. Można też zastosować rozwiązanie z wężykiem silikonowym na kilu i oczkiem do przeprowadzenia żyłki w górnej części korpusu. Takie tymczasowe oczko można wykonać dosłownie w 5 minut. Wystarczy krótki odcinek grubej żyłki złożonej w pół, oraz omotka z pierwszych lepszych nici. Omotkę można zalakierować bezbarwnym lakierem do paznokci. Taki spławik będzie spełniał swoje zadanie identycznie jak mocowany dwoma koszulkami.

Napisano

A z braku laku to się na kilu i antence robiło węzły jak stopery do przelotowego. Oczywiście po przyłożeniu spławika do naszej docelowej żyłki. ;) Różnie to wychodziło, przeważnie za ciasne albo się rozwiązywały. ;)