Skocz do zawartości

Wędka - BAT jak rozłożyć?

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry,

Jestem zupełnie początkujący w temacie. Proszę o pomoc, zapewne w najbardziej banalnym (choć nie dla mnie) problemie. W jaki sposób rozłożyć wędkę BAT? Wyciągamy po elemencie i czy trzeba jakoś je ze sobą skręcić żeby się nie chowały z powrotem jak się wędkę podniesie do góry? W jaki sposób poszczególne elementy się "zakleszczają" ze sobą? 

Pozdrawiam i proszę o wyrozumiałość. 

X

1 godzinę temu, xomer napisał:

W jaki sposób poszczególne elementy się "zakleszczają" ze sobą?

W logiczny sposób, gdyż każdy kolejny element w górnym odcinku, ma mniejszą średnice wewnętrzną, niż ten wcześniejszy średnicę zewnętrzną. Jedno z drugim zaciska się na zasadzie stożka. Tak na chłopski rozum. ;)

I co bardzo ważne, rozkładając bat do pozycji bojowej zacznij "zakleszczać" od szczytówki, następnie drugi, trzeci element itd. w kierunku dolnika. Do transportu składasz poszczególne segmenty w odwrotnej kolejności. Najpierw drugi element od strony dolnika,  później kolejno następne, na końcu "rozkleszczasz" szczytówkę. ;)  (Zdarzało mi się widzieć "medżików" którzy wykonywali powyższe czynności w odwrotnej kolejności, co sprawiało że cieńsze elementy spadały "na dno" dolnika. Może to doprowadzić do uszkodzenia wędziska, gdy luźna szczytówka zaklinuje się między dwoma segmenami.) 

Edytowane przez Ozet

Przed pierwszym rozłożeniem odkrec dolnik i wyjmij poszczególne elementy,weź świeczke (nie gromnicę) :D

i przesmaruj ok 10 cm część zewnętrzną,która sie kleszczy woskiem,bo rozklada sie SI,ale złożyć możesz mieć problem

jak przeholujesz ,a wosk Ci to ułatwi.

Nie którzy używają wazeliny :lol:,ja uważam,że to błąd bo wazelina klei i może przykleić  sie piach itp itd.

Po kilku/kilkunastu latach, chyba że wędka będzie miała wadę konstrukcjną (zbyt krótkie zakładki), to wtedy segment może "wylatać" po krótkim okresie użytkowania. Rozkładaj wędkę z wyczuciem a będzie dobrze. Wraz z praktyką nabierzesz doświadczenia i owego wyczucia. :)