oliwero01 Napisano 3 Września 2017 Zgłoszenie Napisano 3 Września 2017 Cześć! Mam 14 lat i od dwóch lat wędkuje, można by powiedzieć, profesjonalnie. W ostatnich dniach zainteresowałem się Karpiowaniem, byłem na kilkudniowym biwaku z feederami, złapałem kilka ładnych linów, a na pomoście obok 17-letni chłopak rozstawił się na karpia (rod pod itp), bardzo mnie to zainteresowało, zakolegowałem się z nim i dużo sie od niego nauczyłem, przy okazji wyciągnął na oko 5-kilowego karpia, pomogłem mu z podbierakiem, teraz gdy już jestem w domu dużo czytam na stronach wędkarskich i zamierzam kupić sprzęt, na początek nie jakiś drogi ale gdy przeliczyłem wszystkie potrzebne rzeczy i rod pod fourliner mikado, zestaw czujników z centralką, które już wcześniej zamierzałem kupić wyszło mi około 800 złotych. Wędkę wybrałem nie drogą, Jaxon arcadia carp 3.9, jeśli znacie jakąś lepszą w dobrej cenie napiszcie. Kołowrotek trochę droższy,Jaxon top carp FRXL 500, do kupienia mam jeszcze matę, odkażacze do ran, żyłki, narzędzia i inne pierdółki więc trochę tego będzie, a zbłiża się jesień, słyszałem że karpie coraz mniej żerują, a ja jako początkujący będe mieć problem żeby o tej porze roku jakiegoś złapać. Więc myślicie żeby wydać te 800 złotych i zaczynać już teraz, czy poczekać na następny sezon i wtedy wszystko zacząć a część sprzętu poprosić na święta i na urodziny które mam w lutym, sam niewiem, nie miałem się kogo spytać bo nikt w mojej rodzinie nie wędkuje, mam nadzieję że mi pomożecie. Jakby coś to ceny brałem ze strony sklepu wędkarskiego z mojej okolicy bo porównując z cenami w internecie nie jest wiele drożej. Dzięki i mam nadzieję że mi doradzicie jak to wszystko rozegrać. Doradźcie mi też jakie zanęty i jakie kulki na początek stosować, ogólnie wszystko od zera bo w karpiarstwie jestem żółtodziobem, jedyne co umiem to jako tako zmontować zestaw i założyć kulkę, ale ten dział wędkarstwa wydaje się mi najciekawszym ze wszystkich. Dziękuje.
quest001 Napisano 3 Września 2017 Zgłoszenie Napisano 3 Września 2017 Witam, jeśli chciałbyś teraz zacząć przygodę z karpiarstwem to ja bym ci doradził nie kupować rod poda tylko zwykłe podpórki i do nich sygnalizatory a za to kupić lepszą wędkę i kołowrotek. Ponieważ moim zdaniem jeśli nie łowisz profesjonalnie to ci rod pod nie będzie potrzebny a zwykłe podpórki ci w zupełności wystarczą, chyba że chcesz bardzo rod poda to bym ci bardziej polecał wędkę ''Konger Primax Carp'' bardzo tania wędka, może nie wygląda zbyt ładnie i wgl ale jest to bardzo solidna wędka. Sam ją posiadam jakieś dwa lata i łowię nią do tego czasu, i nic się z nią złego nie działo a wyciągnołem na nią parę ładnych sztuk. Ale na twoim miejscu poczekał bym do następnego sezonu. Myślę że chociaż troszkę pomogłem. Pozdrawiam 1
oliwero01 Napisano 3 Września 2017 Autor Zgłoszenie Napisano 3 Września 2017 Dzięki, pomyślę nad tą wędką, a rod pod jest mi potrzebny bo zamierzam wejść w to karpiarstwo po uszy
JKarp Napisano 15 Września 2017 Zgłoszenie Napisano 15 Września 2017 Karpiarza nie poznaje się po podzie i wędkach a po tym jak traktuje złowione ryby oraz po posiadaniu maty i podbieraka. Ja używam wyobraź sobie podpórek...Tyle, że ich cena jest większa niż większość ogólnie dostępnych stojaków pod karpiówki. JK 2
Docio Napisano 17 Września 2017 Zgłoszenie Napisano 17 Września 2017 Dnia 15.09.2017 o 09:39, JKarp napisał: Karpiarza nie poznaje się po podzie i wędkach a po tym jak traktuje złowione ryby oraz po posiadaniu maty i podbieraka. I takie stwierdzenia radują duszę wędkarską. 3
Rekomendowane odpowiedzi