Skocz do zawartości

Ciekawy wczep w okonia

Krzych321
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Ostatnio nad wodą złapałem malutkiego okonia na spławik. W ogóle nie zauważyłem "brania" więc wyciągnąłem przynętę. Poczułem delikatny opór, zdziwiłem się. Po chwili na pomoście leżał okoń z haczykiem w...

Idealnie haczyk znalazł się idealnie w dziurze, nie wiem jak. Wymiaru nie miał ten okoń, więc nie mogłem mu ulżyć w cierpieniach. Mam nadzieję, że specjalnie go to nie uszkodziło. Zdarzały się wam jakieś ciekawsze wczepienia w, rybę?

Screenshot_2017-11-22-16-07-29.png

Edytowane przez Krzych321

U-u-u! Przegapiłeś moment brania i to mocno przegapiłeś, bo zaciąłeś tuż po wydaleniu. ;)

Ja wczoraj miałem "wczep okonia". Na pełnym rzucie ok 50 m od łodzi zaciąłem branie, opór na drugim końcu był fantastyczny, pięknie pompowało całą drogę do łodzi. Naszykowałem podbierak i zacząłem podciągać do powierzchni. Tuż przed samą łodzią dał jeszcze nura i próbował wejść pod łódź - kolega na sąsiedniej łodzi zaczął już do mnie płynąć (chyba pomóc?). Nagle...pstyk i spod wody wyskoczył okonek 15-18 cm. Szok! Dopiero po przyjrzeniu się okoniowi, stwierdziliśmy z kolegą, że ma na boku głęboką ranę po zębie sandacza, który chwycił zaciętego przeze mnie okonia. Wszystko działo się na kijku do 8 g, ale oceniam po ciężarze i walce, że drapieżnik mógł mieć 4-5 kg - więc ładna bestyjka. Szkoda, że spadł, bo miałbym dwie ryby w jednej. :) 

Wow, całkiem fajnie by było złapać sandacza na takiego przypadkowego żywca podczas holowania. W sumie, to trochę spinning. Szkoda okonia, pewnie zdechnie od zakażenia, chyba że padł od razu. Chociaż zdarzały się ładne okazy z bliznami. Niech podrośnie i da się złowić następnym.

4 godziny temu, Krzych321 napisał:

Zdarzały się wam jakieś ciekawsze wczepienia w, rybę?

Ja ostatnio na nocce złowiłem jazgarza, na oko jakieś 12 cm. Najciekawsze jest to że połakomił się na pęczek rosówek i zaciął się prawidłowo za górną wargę, a hak mialem 6/0 czyli większy od jego całej głowy.

Edytowane przez jungu

Dnia 22.11.2017 o 20:30, jungu napisał:

Ja ostatnio na nocce złowiłem jazgarza, na oko jakieś 12 cm. Najciekawsze jest to że połakomił się na pęczek rosówek i zaciął się prawidłowo za górną wargę, a hak mialem 6/0 czyli większy od jego całej głowy.

Jak już mówimy o jazgarzach, to wyślę kolejne zdjęcie. Miałem szczęście, że źle wygruntowałem zestaw. Jazgarz nawet nie był zainteresowany przynętą. Po prostu się nadział!

Screenshot_2017-11-23-21-53-35.png