FasoN Posted June 21, 2018 Report Share Posted June 21, 2018 Witam jestem kompletnie zielony w tym temacie i chciałbym zapytać czy bat teleskopowy o długości 3.6m z wyrzutem 50-100g nada się na spławiki od 3 do 8g? Łowie nad jeziorami i stawami lekko zarośniętymi jeśli ma to jakieś znaczenie ;d 0 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zwykły michał Posted June 21, 2018 Report Share Posted June 21, 2018 Bat z takim cw? Mam wrażenie że dopisałeś zero na końcu. Będziesz potrzebował wędki z cw do 15, może 20g. Oczywiście może być wymieniona kiedy odejmiesz jedno zero. Wędka o zbyt dużym cw nie będzie ładowała się odpowiednio, rzuty będą krótkie i niecelne. W przypadku bata o takiej długości nie będzie to miało znaczenia. Kolejna sprawa to zasięg takiego bata, będzie niewielki. Zestaw będzie krótszy niż wędka i będziesz mógł łowić jakieś 4 może 5 m od stanowiska. 0 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
FasoN Posted June 21, 2018 Author Report Share Posted June 21, 2018 Ups to lekka wtopa bo zamówiłem wczoraj takiego kija ;/ Może jakoś pokombinuję i szczytówkę zmienię w tym teleskopie. Powinno trochę pomóc. 0 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zwykły michał Posted June 21, 2018 Report Share Posted June 21, 2018 Bat to wędka bez przelotek. Na pewno taką wędkę kupiłeś? Wymiana szczytówki niewiele pomoże ale odesłanie wędki i zakup innej może być strzałem w dziesiątkę. Z pewnością ktoś doradzi odpowiedni model jeśli podasz jakie ryby chcesz łowić bo to gdzie już wiemy. Chyba że masz więcej szczegółów. 0 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
FasoN Posted June 21, 2018 Author Report Share Posted June 21, 2018 Chodzi mi o kij z przelotkami. Wędka właśnie doszła i jest sztywna jak skurczybyk. Faktycznie się średnio nadaje. Więc jutro ją chyba odeśle i zamówię wędke z wyrzutem do 30g :> 0 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zwykły michał Posted June 21, 2018 Report Share Posted June 21, 2018 Zamów coś do 20 lub 25g. Jeżeli zamierzasz łowić na zestawy do 10g w zupełności wystarczy. Sztywna wędka będzie mało przydatna do zestawów poniżej 5g a takich pewnie będzie większość 0 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Docio Posted June 22, 2018 Report Share Posted June 22, 2018 (edited) Michał dopóki nie będzie wiadomo jakie kolega ryby chce łowić, jak duże, na jakich wodach, jakimi metodami i technikami, to jedno odesłanie może nie wystarczyć. A skoro to pierwsze wędzisko, używane potoczne słownictwo mało zorientowanych osób, kompletny brak wiedzy, to zapewne nie ma karty wędkarskiej. O licencje na połów nawet się nie dopytuję, może łowić na prywatnych lub komercjach, ale karta to podstawa. Edited June 22, 2018 by Docio 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
FasoN Posted June 23, 2018 Author Report Share Posted June 23, 2018 Mam zamiar łowić na stawach i jeziorach liny, leszcze, płotki i okonie i itd, ogólnie takie go 2-3kg max na spławik .Co do technik to nie wiem dokładnie o co pytacie. Nie wiem co jeszcze mam napisać żebyście doradzili jaki długiego kija i z jakim cw najlepiej kupić. 0 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts