Jump to content

Kiedy na ryby?

Konrad2601
 Share

Recommended Posts

Witam. ;)Chodzi o to kiedy najlepiej iść na ryby,wiem że ryby dobrze biorą po deszczu i przy stabilnej pogodzie bez wachań ciśnienia i temperatur,ale chcę się dowiedzieć co wy o tym myślicie.Jaka powinna być temperatura,ciśnienie,warunki pogodowe.Wiem że nie można mieć pewności że akurat wtedy ryba weźmie,ale zawsze można zwiększyć swoje szanse na udany połów :)

Nie ma tak, że jest jakaś generalna metoda wyboru czasu łowienia. Właściwie jedynym kryterium na które patrzę to ciśnienie. Musi być w miarę stałe przez min dwie doby i w miarę wysokie, powyżej 1015 hPa. Deszcz mi nie przeszkadza jeżeli akurat nie wieje za mocno, wiatr sam w sobie też nie. o ile właśnie nie pada :D .

Wiem że nie można mieć pewności że akurat wtedy ryba weźmie,ale zawsze można zwiększyć swoje szanse na udany połów

Według mnie można je zwiększyć na wiele sposobów, ale tylko, jeśli jest się nad wodą...Co oznacza, że jadę kiedy tylko mogę.

I tego polecam się trzymać- jak najczęściej jeździć na ryby. Wtedy mamy największe szanse.

Wiatr ze wschodu ryby chodu!

Bzdura i tyle :D . Wiele razy łowiłem przy wschodnim wietrze, mocniejszym czy słabszym, i wyniki są porównywalne z tymi, osiąganymi przy innych wiatrach.

Powiem tak : najlepsza pora na dobry połów to ta, kiedy jesteśmy na rybach :)

Jak mówi Nicco - im częściej na łowisku tym lepiej :)

"Tylko praktyka czyni zawodnika" :)

Wiatr ze wschodu ryby chodu! przysłowie przysłowiem ale się sprawdza w 100% gdy wieje wschodni można zostać w domu

Znam małe jeziorko na kaszubach otoczone lasem. Latem tylko wschodni wiatr marszczy taflę i natlenia wodę. Ryby biorą wtedy najlepiej. To tylko taki przykład. Wydaje mi się że na Wiśle wiatr ze wschodu faktycznie osłabia brania, ale nie jest tak że nic nie bierze. Ja ze względu na rodzaj wykonywanej pracy nie zawsze mogę wybrać się na ryby wtedy gdy jest najlepsza pogoda, więc nie zawsze zwracam na to uwagę. Kilka razy miło się zdziwiłem.

Bzdura i tyle

Dla niektórych może i bzdura ale wczoraj i dziś wiało ze wschodu i wyniki marne, może przypadek? ale mi się przeważnie to sprawdza i dopóki to się nie zmieni to myślę ,że coś w tym jest

Dla niektórych może i bzdura ale wczoraj i dziś wiało ze wschodu i wyniki marne, może przypadek? ale mi się przeważnie to sprawdza i dopóki to się nie zmieni to myślę ,że coś w tym jest

Popatrz na ciśnieni, gwałtownie rośnie, w ciągu dwóch dób o 20hPa. I jeszcze jedno pytanko, jak się ustawiasz na wietrze??

• 3 months later...