Konrad2601 Posted May 19, 2012 Report Share Posted May 19, 2012 Witam. ;)Chodzi o to kiedy najlepiej iść na ryby,wiem że ryby dobrze biorą po deszczu i przy stabilnej pogodzie bez wachań ciśnienia i temperatur,ale chcę się dowiedzieć co wy o tym myślicie.Jaka powinna być temperatura,ciśnienie,warunki pogodowe.Wiem że nie można mieć pewności że akurat wtedy ryba weźmie,ale zawsze można zwiększyć swoje szanse na udany połów Link to comment Share on other sites More sharing options...
wind Posted May 19, 2012 Report Share Posted May 19, 2012 Nie ma tak, że jest jakaś generalna metoda wyboru czasu łowienia. Właściwie jedynym kryterium na które patrzę to ciśnienie. Musi być w miarę stałe przez min dwie doby i w miarę wysokie, powyżej 1015 hPa. Deszcz mi nie przeszkadza jeżeli akurat nie wieje za mocno, wiatr sam w sobie też nie. o ile właśnie nie pada . Link to comment Share on other sites More sharing options...
MICHNIK Posted May 19, 2012 Report Share Posted May 19, 2012 Wiatr ze wschodu ryby chodu! przysłowie przysłowiem ale się sprawdza w 100% gdy wieje wschodni można zostać w domu Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nicco Puccini Posted May 20, 2012 Report Share Posted May 20, 2012 Wiem że nie można mieć pewności że akurat wtedy ryba weźmie,ale zawsze można zwiększyć swoje szanse na udany połówWedług mnie można je zwiększyć na wiele sposobów, ale tylko, jeśli jest się nad wodą...Co oznacza, że jadę kiedy tylko mogę. I tego polecam się trzymać- jak najczęściej jeździć na ryby. Wtedy mamy największe szanse. Link to comment Share on other sites More sharing options...
wind Posted May 20, 2012 Report Share Posted May 20, 2012 Wiatr ze wschodu ryby chodu! Bzdura i tyle . Wiele razy łowiłem przy wschodnim wietrze, mocniejszym czy słabszym, i wyniki są porównywalne z tymi, osiąganymi przy innych wiatrach. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest woldi Posted May 20, 2012 Report Share Posted May 20, 2012 Bzdura i tyle Dokładnie Link to comment Share on other sites More sharing options...
bart Posted May 20, 2012 Report Share Posted May 20, 2012 Powiem tak : najlepsza pora na dobry połów to ta, kiedy jesteśmy na rybach Jak mówi Nicco - im częściej na łowisku tym lepiej "Tylko praktyka czyni zawodnika" Link to comment Share on other sites More sharing options...
Paszczak Posted May 20, 2012 Report Share Posted May 20, 2012 Wiatr ze wschodu ryby chodu! przysłowie przysłowiem ale się sprawdza w 100% gdy wieje wschodni można zostać w domu Znam małe jeziorko na kaszubach otoczone lasem. Latem tylko wschodni wiatr marszczy taflę i natlenia wodę. Ryby biorą wtedy najlepiej. To tylko taki przykład. Wydaje mi się że na Wiśle wiatr ze wschodu faktycznie osłabia brania, ale nie jest tak że nic nie bierze. Ja ze względu na rodzaj wykonywanej pracy nie zawsze mogę wybrać się na ryby wtedy gdy jest najlepsza pogoda, więc nie zawsze zwracam na to uwagę. Kilka razy miło się zdziwiłem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Minus Posted May 20, 2012 Report Share Posted May 20, 2012 kiedy pada drobny deszczyk, wtedy bierze gruby leszczyk Link to comment Share on other sites More sharing options...
okno Posted May 20, 2012 Report Share Posted May 20, 2012 a jadę kiedy mam czas. Link to comment Share on other sites More sharing options...
MICHNIK Posted May 21, 2012 Report Share Posted May 21, 2012 Bzdura i tyleDla niektórych może i bzdura ale wczoraj i dziś wiało ze wschodu i wyniki marne, może przypadek? ale mi się przeważnie to sprawdza i dopóki to się nie zmieni to myślę ,że coś w tym jest Link to comment Share on other sites More sharing options...
wind Posted May 22, 2012 Report Share Posted May 22, 2012 Dla niektórych może i bzdura ale wczoraj i dziś wiało ze wschodu i wyniki marne, może przypadek? ale mi się przeważnie to sprawdza i dopóki to się nie zmieni to myślę ,że coś w tym jest Popatrz na ciśnieni, gwałtownie rośnie, w ciągu dwóch dób o 20hPa. I jeszcze jedno pytanko, jak się ustawiasz na wietrze?? Link to comment Share on other sites More sharing options...
MICHNIK Posted May 23, 2012 Report Share Posted May 23, 2012 jak się ustawiasz na wietrze??głównie chodzi mi o spinning a wiadomo ze spinningiem ciągle się przemieszczam Link to comment Share on other sites More sharing options...
Minus Posted May 23, 2012 Report Share Posted May 23, 2012 najważniejsze to nie sikać na nawietrzną Link to comment Share on other sites More sharing options...
MICHNIK Posted May 24, 2012 Report Share Posted May 24, 2012 najważniejsze to nie sikać na nawietrznąStara prawda Link to comment Share on other sites More sharing options...
Brzana_pl Posted August 27, 2012 Report Share Posted August 27, 2012 Najprościej: na ryby wtedy kiedy tylko czas na to pozwala. Ja zawsze staram się zerwać rano, ponieważ 4-5 godzinie nad ranem zawsze miałem kilka bran dorodnych sztuk karpia. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts